Ρομαντικές σχέσεις. Όλοι μας τις έχουμε γνωρίσει και θεωρούμε κανόνα να αποτελούνται από δύο άτομα, το λεγόμενο ζευγάρι. Στα πλαίσια των κανόνων λοιπόν, αυτό έχουμε μάθει και με αυτές τις πληροφορίες πορευόμαστε στις προσωπικές μας σχέσεις. Μπορεί όμως σε κάποιους ανθρώπους να μην ικανοποιούνται οι απαιτήσεις από μια σχέση με αυτό το πρότυπο ή να μην ολοκληρώνεται η ανάγκη της συντροφικότητας που νιώθουν. Μήπως λοιπόν υπάρχουν κι άλλοι όροι για μια ρομαντική σχέση; Το throuple είναι ένας από αυτούς.

Στην ουσία ο όρος throuple καθορίζει μια ρομαντικής φύσεως σχέση που λειτουργεί ακριβώς όπως μια σχέση ανάμεσα σε δύο άτομα, απλώς είναι μεταξύ τριών. Και όχι δεν έχει καμία σχέση με το λεγόμενο τρίο, ούτε έχει να κάνει μόνο με το κρεβάτι. Τα throuples, είναι σχέσεις διαρκείας με συναισθήματα για το κάθε άτομο ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί σαν ολότητα. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν αρκετά εμπόδια γύρω μας για μια τέτοια σχέση γιατί πολύ απλά όλα είναι στημένα για δύο. Νόμιμος γάμος για δύο, συν ένας καλεσμένος για τις εκδηλώσεις, δύο καρέκλες για ζευγάρι σε εστιατόριο, διπλό κρεβάτι, σουίτα για δυο σε ρομαντικό getaway και ένα σωρό άλλα. Ο κόσμος μας γενικότερα είναι φτιαγμένος για δύο και ίσως λίγο παραπάνω για δυο στρέιτ ανθρώπους. Οπότε το μεγαλύτερο και κυριότερο ίσως πρόβλημα μιας τέτοιας σχέσης είναι η κοινωνία.

 

 

Τα τελευταία χρόνια βέβαια, έχει αρχίσει να προβάλλεται και να αναγνωρίζεται μια τέτοια σχέση. Η προβολή αυτού του προτύπου έγινε έντονα στη σειρά “The L word: Generation Q” όπου δόθηκε αρκετή βαρύτητα και γεννήθηκε περιέργεια σε πολύ κόσμο να κατανοήσει την έννοια του throuple. Κι έτσι πολλοί άνθρωποι κατάφεραν να καταλάβουν ότι ενδιαφέρονται παραπάνω για μια τέτοιου είδους σχέση και να ψαχτούν για τη συντροφικότητα που επιθυμούν. Διότι πολλές φορές δεν ξέρουμε τι θέλουμε μέχρι να καταφέρουμε να κοιτάξουμε έξω από τα τετράγωνα παραθυράκια που στήσαμε στο μυαλό μας και για χρόνια ίσως κρατούσαμε με κλειστά παντζούρια.

Κανόνες δεν υπάρχουν ακριβώς σε μια τέτοια σχέση. Στην ουσία κάθε μία είναι μοναδική και έχει τους δικούς της αυτόνομους κανόνες. Το σημαντικό είναι να βρίσκουν μεταξύ τους τα άτομα τις ανάγκες που έχει ο κάθε ένας, το πώς θα ορίσουν τις κόκκινες γραμμές τους και τα όσα έχουν ανάγκη για να νιώθουν όλοι καλά. Αλλά και το πώς θα χειριστούν τις καταστάσεις οι οποίες ίσως προκύψουν και πιθανώς να είναι λίγο πιο περιπλοκές, αφού πρέπει οι λύσεις να κάνουν και τους τρεις χαρούμενους.

Μια τέτοιου είδους σχέση, λοιπόν, ίσως ταίριαζε σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για κλειστές αλλά μη-μονογαμικές σχέσεις. Δε σημαίνει ότι είναι πολυγαμική σχέση το throuple, αλλά θα μπορούσε να είναι σε πλαίσιο πολυγαμικό εάν συμφωνήσουν τα άτομα μεταξύ τους. Και σίγουρα θα πρέπει όλοι να είναι προετοιμασμένοι για τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, αλλά και από την άλλη για την περιπέτεια και το ενδιαφέρον έξω από το συνηθισμένο. Αν κάποιος θα ενδιαφερόταν για μια τέτοια σχέση, πλέον υπάρχουν πολλά ερεθίσματα να ψάξει. Ακόμη και σε date apps υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν throuples. Το μόνο σίγουρο είναι πως η συντροφικότητα είναι κάτι ρευστό και ακανόνιστα μοναδικό για τον κάθε έναν από εμάς. 

Συντάκτης: Ειρήνη Χριστοδούλου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη