Επιτέλους επανασύνδεση! Ένας Θεός ξέρει πόσο την περίμενες. Εντάξει, όχι μόνο ένας Θεός. Κι όλοι οι κολλητοί σου που ξενύχτησαν μαζί σου, ο συνάδελφος από τη δουλειά που σε κάλυπτε όταν δεν είχες όρεξη όχι να δουλέψεις, ούτε καν σε άνθρωπο να μιλήσεις, και ο bartender στο αγαπημένο σου στέκι, που κατέληξε να γίνει εξομολόγος και κάτι από ψυχαναλυτής σου. Έχουν όλοι ακούσει την ιστορία (σας) αμέτρητες φορές. Με άπειρες λεπτομέρειες κι ανάμεσα σε βουρκωμένα μάτια, γέλια, νεύρα, νοσταλγία, απόρριψη, θυμό. Ένα συνονθύλευμα περιγραφών μέσα από εκρήξεις συναισθημάτων.

Κάπου μεταξύ δηλώσεων «δεν πρόκειται ποτέ ξανά να σκεφτώ να είμαστε μαζί» και «αχ τι ωραία θα ήταν να γυρίσω σπίτι και να με περιμένει». Απ’ όλα είχαν οι μέρες που μείνατε χωριστά. Λίγες ή πολλές; Ποιος μπορεί να πει; Είναι ο χρόνος που μετράει αλλιώς όταν είσαι χωριστά από ανθρώπους που αγαπάς.

Κάπως έτσι περνούσε ο καιρός. Κι η απουσία έγινε συνήθεια. Δεν προκαλούσε ενόχληση πια. Οι συζητήσεις άλλαξαν θέμα και οι φίλοι ξεφύσαγαν με ανακούφιση. Δε θα ακούσουν την ιστορία της γνωριμίας και του πρώτου ραντεβού για ακόμη μια φορά! Βήματα προς τα μπροστά, με νότες από μερικές παλινδρομήσεις και ,τελικά, μια νέα καθημερινότητα. Αυτή που το πρώην ζευγάρι βρίσκεται πλέον χωριστά, όχι μόνο θεωρητικά αλλά και στην ουσία. Όχι ότι δεν περνά από το μυαλό ο πρώην σύντροφος και η σχέση που τελείωσε. Απλώς η ανάμνηση δε φέρνει θύελλες και ταραχές μόνο στο άτομο που χώρισε αλλά και σ’ όποιον άλλο βρίσκεται γύρω του. Τα στάδια του χωρισμού που έκαναν τον κύκλο τους, ή το πλήρωμα του χρόνου; Δεν αναρωτήθηκε κανείς ούτε κι έψαξε για την απάντηση.

Κι ενώ όλα φαίνονταν ρυθμισμένα, έγινε η ανατροπή! Το ζευγάρι είναι και πάλι μαζί. Ανέλπιστη εξέλιξη αλλά, τελικά, φαίνεται ότι κανείς από τους δύο δεν ήθελε αυτόν τον χωρισμό. Τόση ευτυχία! Θέλουν τόσο πολύ να πάνε όλα καλά αυτή τη φορά. Είναι, άλλωστε, πιο αποφασισμένοι μα και τελείως συνειδητοποιημένοι. Ο καιρός που πέρασαν χωριστά ήταν δάσκαλος και δίδαξε πολλά. Μα πιο πολύ το πιο σημαντικό, ότι κι οι δυο κατάλαβαν πόσο έλειψαν ο ένας στον άλλο, αλλά και πόσο ταιριάζουν. Πόσο όμορφα περνούν μαζί. Με λίγα λόγια, ότι δε θέλουν να χωρίσουν. Και ποια μεγαλύτερη εγγύηση απ’ όλα αυτά για το ότι σίγουρα όλα θα είναι καλύτερα αυτή τη φορά.

Και πραγματικά αυτό συμβαίνει. Υπάρχει πλέον μια ηρεμία, μια αλληλοεμπιστοσύνη και μια ψυχραιμία. Λες κι ο χωρισμός άνοιξε τα μάτια για την αξία του ενός στη ζωή του άλλου αλλά και για τη σημασία της σχέσης τους. Όσο για πάθος; Περισσότερο κι από τις πρώτες μέρες γνωριμίας. Να καλύψουν θαρρείς το κενό που άφησε ο καιρός που ήταν χωριστά.

Όλα πρίμα κι όρτσα τα πανιά, λοιπόν! Μόνο που υπάρχει μια λεπτομέρεια. Όσο καιρό βρίσκονταν χωριστά, και μάλιστα μικρό διάστημα μετά το τέλος της σχέσης, ο ένας τότε πρώην σύντροφος έκανε unfriend κι unfollow τον άλλο σε όλα τα social. Και τώρα, παρ’ όλο που η σχέση έχει ξαναξεκινήσει και η επανασύνδεση είναι γεγονός, όχι μόνο δεν έχει κάνει κίνηση για friend request αλλά ούτε που ανοίγει τέτοια συζήτηση. Ακόμα κι αν, τυχαία κι ανέμελα, γίνει αναφορά από τον άλλο σύντροφο. Ύποπτο; Περίεργο σίγουρα. Ας εξαιρέσουμε το σενάριο να το κάνει γιατί κάτι θέλει να κρύψει, που δεν παύει να είναι μια πιθανότητα, αλλά δεν είναι το θέμα μας για σήμερα.

 

 

Θεωρώντας, λοιπόν, ότι είναι καθαρός ουρανός, ας δούμε τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κίνησης. Της μη ανανέωσης της φιλίας στα social δηλαδή, μετά την επανασύνδεση.

Τα «κατά» είναι, περίπου, αυτά που έρχονται αυθόρμητα στο μυαλό όλων μας. Την εποχή που η καθημερινότητα περνά, σχεδόν αναπόφευκτα, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η απουσία επαφής εκεί με τον αγαπημένο μας είναι πιθανό ότι μας στερεί κάτι. Ένα μέρος του εαυτού του κι ένα αντίστοιχο δικό μας μένει αθέατο στον έναν από τον άλλο. Κάτι που μας έκανε να γελάσουμε, να σκεφτούμε, να μοιραστούμε, εκείνο που ο σύντροφός μας είπε ή η στιγμή που διάλεξε να απαθανατίσει. Όλα είναι εκτός οπτικού μας πεδίου.

Επιπροσθέτως, το sharing κοινών στιγμών δεν είναι, προφανώς, εφικτό. Και γιατί να έχει σημασία κάτι τέτοιο, ίσως αναρωτηθεί κανείς. Μπορεί και να μην έχει. Η προσωπική ζωή του καθενός είναι κάτι πολύ περισσότερο από την αρχική του σελίδα στα social media. Παρ’ όλα αυτά η συζήτηση εδώ αφορά στην απουσία δυνατότητας να το κάνει κανείς. Είναι διαφορετικό να επιλέγεις να μην το κάνεις και διαφορετικό να μην μπορείς να το κάνεις. Τέλος, υπάρχει αυτό το άβολο κομμάτι όχι του «τι θα πει ο κόσμος» αλλά του τι θα πεις εσύ όταν φίλοι σου σχολιάσουν κάτι από τη δραστηριότητα του συντρόφου σου στα social κι εσύ δεν έχεις ιδέα. Φανταστείτε να σου πουν «ωραία τα λέει, δίκιο είχε για αυτό που συνέβη στην εταιρεία» και ‘συ να μην ξέρεις ποια είναι αυτά που λέει ούτε γιατί είναι ωραία. Περίεργο; Όσο και να το κάνουμε, είναι.

Υπάρχουν, άραγε και θετικά στοιχεία σε μια τέτοια κατάσταση; Κι, όμως υπάρχουν κι είναι και σημαντικά. Καταρχάς η απόλυτη ελευθερία. Θυμάστε παλιότερα που λέγαμε ότι τα ζευγάρια πρέπει να έχουν ένα χόμπι, μια δραστηριότητα, έναν χώρο του ελευθέρου χρόνου τους στο οποίο να πηγαίνουν χωριστά; Στην περίπτωσή μας η δραστηριότητα είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι το σημείο που δε συναντιέστε κι άρα έχετε απόλυτη άνεση να το διαμορφώσει ο καθένας για τον εαυτό του όπως επιθυμεί και προτιμά.

Επίσης, αυτό παρέχει κι άλλο ένα μαξιλαράκι ασφαλείας. Περιορίζει συγκρούσεις και διαπληκτισμούς. Ας πούμε ότι ανήκετε σε διαφορετική ομάδα, διαφορετικό κόμμα ή έχετε μια διαφορετική οπτική για ένα θέμα. Το να το βλέπετε διαρκώς να αναπαράγεται στις αναρτήσεις του ενός και του άλλου, σίγουρα δε βοηθά. Αντιθέτως, μπορεί να αποτελέσει λόγο για διαφωνίες κι εντάσεις. Αν, όμως, δεν το βλέπετε καν; Φυσικά δεν εννοώ να κάνετε ότι δεν υπάρχει. Άλλωστε ότι υπάρχει είναι γνωστό και στους δυο σας. Αλλά, πραγματικά, μάλλον δεν κερδίζετε τίποτα με το να το πετυχαίνετε όλη την ώρα μπροστά σας, ειδικά όταν δεν πρόκειται ν’ αλλάξει. Τέλος, η μη φιλία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός λόγος να σκρολάρετε λιγότερο σε αυτά, ιδιαίτερα όταν είστε μαζί. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον ουσιαστικό χρόνο που μοιράζεται το ζευγάρι. Κι αυτό από μόνο του είναι επιχείρημα ισχυρό.

Τελικά, μπορεί και να γίνεται να είναι δυο άτομα ζευγάρι αλλά όχι φίλοι στα social media. Το αν θα είναι καλό ή κακό αυτό για τη σχέση τους και τους ίδιους, εξαρτάται από το πώς το βιώνουν αλλά και πώς το διαχειρίζονται. Υπάρχει, βέβαια, πάντα, η δυνατότητα ν’ αναλάβει κανείς δράση και να στείλει εκείνος το friend request που θα φέρει τις ισορροπίες -και τα social- στη φάση που βρίσκονταν πριν το χωρισμό. Ίσως. Ίσως πάλι και όχι.

Γιατί, είπαμε, η κατάσταση τώρα είναι έτσι κι αλλιώς διαφορετική. Αν, ωστόσο, κάνει κανείς το βήμα και δε βρει ανταπόκριση, δηλαδή δεν έρθει το αντίστοιχο accept, τότε η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Τα επόμενα βήματα σ’ αυτή την περίπτωση είναι πορεία σε ναρκοπέδιο, που μπορεί ανά πάσα στιγμή μια βόμβα να σκάσει. Εδώ συνταγή επιτυχίας δεν υπάρχει. Το σίγουρο είναι ότι η  εξίσωση χωρισμός- unfriend, επανασύνδεση- friend request not accepted είναι δυσεπίλυτη.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Καραχανίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου