Κάθε επιλογή και συμπεριφορά ενός ανθρώπου είναι σε τελική ανάλυση και πάνω απ’ όλα δική του απόφαση. Όμως, ας συμφωνήσουμε πως οποιαδήποτε κίνησή μας δεν είναι απλά και μόνο αποτέλεσμα μιας γνωστικής επεξεργασίας, αλλά στο ποια κατεύθυνση θα πάρει αυτή πάντα παίζουν ρόλο τα εξωτερικά μας ερεθίσματα. Πράγματα που ακούμε, βλέπουμε, ζούμε, συνειδητά ή ασυνείδητα, ασκούν επιρροή πάνω μας και διαμορφώνουν τον τρόπο σκέψης μας, έπειτα τις επιλογές μας και εν τέλει εμάς τους ίδιους.

Η απιστία σε μια σχέση είναι κι αυτή μια επιλογή, που δεν είναι η στιγμή να την κρίνουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι η ιδανικότερη, καθώς πληγώνει πολύ το άτομο που θα είναι θύμα της απάτης αυτής. Είναι όμως πάντα ευκρινείς οι ρόλοι σε αυτές τις περιπτώσεις; Ο σύντροφος που απιστεί είναι ο δολοφόνος της σχέσης κι ο θύτης του πόνου κι ο απατημένος σύντροφος είναι το θύμα; Κάποιες φορές η απιστία δεν είναι μια επιλογή που κάνει κάποιος απλά για να μη βαλτώνει η σεξουαλική του ζωή, αδιαφορώντας για τα συναισθήματα του συντρόφου του. Κάποιες φορές το θύμα είναι ταυτόχρονα και ηθικός αυτουργός του παραστρατήματος αυτού. Δίνει τέτοια ερεθίσματα στο αμόρε του που, χωρίς κανείς να καταλάβει πώς, φέρνουν ένα τρίτο άτομο ανάμεσα στο ζευγάρι.

Αν είχες κάποιον να σου λέει συνέχεια ότι η σοκολάτα είναι νόστιμη κι ότι ξέρει ότι σκέφτεσαι πως θέλεις πολύ να φας τη σοκολάτα παρ’ όλο που κάνεις διατροφή κι ότι τη φαντασιώνεσαι σε κάθε σου γεύμα, δε συμφωνείς ότι είναι πολύ πιθανό να σου τη βάλει στο μυαλό και να αρχίσεις να τη λιγουρεύεσαι; Τώρα θα μου πεις δεν είναι το ίδιο επιβλαβές ένα cheat-meal με μια απιστία, ούτε έχουν την ίδια βαρύτητα σαν αποφάσεις, ούτε συγκρίνονται σε τίποτα γενικά. Φυσικά έτσι είναι, αλλά το γεγονός πως όσο σου μιλάει κανείς για κάτι, τόσο κεντρίζει την σκέψη σου γύρω από αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

Αν για κάθε νέο πρόσωπο που γνωρίζει ο άνθρωπος που είσαι σχέση αρχίζεις την γκρίνια και τη ζήλια, χωρίς να έχει δοθεί κανένα δικαίωμα προηγουμένως, αυτόματα έχεις γυρίσει τη μοίρα του παιχνιδιού κατά σου. Όσο φωνάζεις ότι αποκλείεται να μη γίνει, καταφέρνεις το ακριβώς αντίθετο από αυτό που επιθυμείς. Στρέφεις την προσοχή του αμόρε σου ακριβώς εκεί που δε θες. Βάζεις ένα άλλο πρόσωπο στο μυαλό του και του προκαλείς αμφισβητήσεις για το εάν πράγματι του είναι τόσο αδιάφορα όλα αυτά που εσύ είδες σε εκείνο το άτομο κι αν τέλει είναι και ανοησία να μην τους έχει δώσει την σημασία που τους πρέπει.

Πέραν αυτού σκέψου και το άλλο. Πόσο ωραίο μπορεί να ‘ναι να είσαι με έναν καχύποπτο σύντροφο; Πόσους καυγάδες να αντέξει κανείς για το ίδιο ακριβώς θέμα και πόσες ανυπόστατες κατηγορίες που προφανώς πληγώνουν; Εν τέλει πόσο ελκυστικός να είναι ένας σύντροφος γεμάτος ανασφάλειες για τη σχέση του και τον εαυτό του, αφού υποβιβάζει συνέχεια την αξία και των δυο και θεωρεί επικίνδυνο ένα τρίτο άτομο; Αργά ή γρήγορα ο σύντροφος ο οποίος στριμώχνεται από τέτοιες επιθέσεις θα νιώσει μπουχτισμένος, αδικημένος, σε τέλμα για το τι να κάνει με αυτή τη σχέση, γιατί όσο ερωτευμένος κι αν είναι, είναι ψυχικά εξουθενωτική αυτή η σχέση.

Έτσι ευάλωτος όπως θα ‘ναι θα ψάξει κάπου να τον ακούσουν, να τον νιώσουν, να τον καταλάβουν κι είναι πολύ πιθανό αυτό να τον φέρει κοντά με κάποιο από εκείνα τα άτομα που υποπτευόσουν την καλή τους σχέση και το ένα να φέρει το άλλο και να καταλήξουν σε ερωτικές περιπτύξεις. Γιατί τόσες φορές που του έχεις αναφέρει το ερωτικό σενάριο με αυτό το τρίτο πρόσωπο, τρύπωσε για τα καλά στο μυαλό του κι άρχισε να επωάζεται ασυνείδητα η ιδέα ότι όντως μπορεί να υπάρχει ερωτική χημεία μεταξύ τους. Το ένα θα φέρει το άλλο κι εσύ, με λίγα λόγια, έβαλες τα χεράκια σου κι έβγαλαν τα ματάκια τους.

Όπως είπαμε εξ’ αρχής, φυσικά, η τελική απόφαση να αφεθεί κάποιος και να απιστήσει είναι καθαρά δική του και βέβαια μπορεί να την αποφύγει, ακόμα κι όταν πρόκειται για καθαρά στιγμιαίο λάθος. Αλλά η αλήθεια είναι πως κάποιες φορές το να βιώνεις καχυποψία και πίεση μπορεί να θολώσει το μυαλό, να ξεχάσεις τι πραγματικά θες και να καταλήξεις σε λάθη. Λάθη που όπως έχουμε δει πολλές φορές η μετάνοια έρχεται ακαριαία αμέσως μόλις διαπράχθηκαν.

Είναι συχνές τέτοιες περιπτώσεις, όπου ένας σύντροφος που έχει απατήσει, καταλήγει συντετριμμένος από αυτή του την πράξη και δεν την κατανοεί ούτε ο ίδιος, δηλώνει μεταμέλεια, φωνάζει μέχρι δακρύων πως δε σημαίνει απολύτως τίποτε για εκείνον το τρίτο πρόσωπο και ορκίζεται βαθιά αγάπη για τον σύντροφό του. Προφανέστατα και σε μια πρώτη ανάγνωση, απόλυτα δικαιολογημένα, δεν μπορείς να πιστέψεις όλα αυτά τα λόγια, γιατί πολύ απλά εσύ είχες προβλέψει κι ένιωθες ότι κάτι υπάρχει μεταξύ τους και να που επιβεβαιώθηκες!

Τίποτα δεν είναι απόλυτο, όμως. Κάθε εξέλιξη σε μια σχέση είναι θέμα αλληλεπίδρασης, δράσης και αντίδρασης. Πριν πάρεις τελεσίδικη απόφαση για το σύντροφό σου, πάρε και απόσταση από την πίκρα και δες πίσω από την επιφάνεια. Γιατί ένας άνθρωπος να θέλει να μείνει μαζί σου, εάν δε νοιάζεται για σένα κι η απιστία ήταν μια κυνική επιλογή; Σκέψου πως αυτό που βλέπεις ως επιτυχημένη πρόβλεψη, στην πραγματικότητα ίσως να είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Γιατί φερόσουν πολύ πριν την απιστία σαν το γεγονός να ήταν ήδη τετελεσμένο.

Τίποτα στη ζωή δεν έχει μια ανάγνωση. Καλό είναι, λοιπόν, να ψάχνουμε πάντα την καλύτερη, ώστε να μη χάνουμε στάλα από τη μαγεία της ζωής και των σχέσεών μας.

Συντάκτης: Νίκη Φαρδιά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου