sudarshan-bhat-chrrtmqrrha-unsplash

Τι είναι τελικά το feng shui; To feng shui είναι μια τέχνη χωροθέτησης πραγμάτων μέσα στο σπίτι μας, ώστε να επιτυγχάνεται η ευημερία, η ευτυχία, η αφθονία, η ευεξία, η αγάπη -φτιάξε εσύ τη λίστα σου-, να προσφέρει θετική ενέργεια στο χώρο σας και να σας κάνει να νιώσετε ευεξία μέσα στο ίδιο σας το σπίτι. Θεωρείται πως ακόμα και αν δεν το πιστεύεις και δεν είσαι υποστηρικτής της συγκεκριμένης φιλοσοφίας, εκείνο αποδίδει τα μέγιστα αν το ακολουθήσεις.

Το Feng Shui είναι ο άνεμος (feng) και το νερό (shui) και συμβολίζει η ενέργεια και την κίνηση μέσα στο σπίτι. Σκοπός του είναι να υπάρχει ελεύθερος χώρος, ώστε να μπορεί να κινείται το τσι, η ενέργεια, δηλαδή, που κινητοποιεί τη ζωή και προσπαθεί να απομακρύνει οτιδήποτε εμποδίζει τη θετική ενέργεια να υπάρχει μέσα στο χώρο.

Σήμερα θα γνωρίσουμε 10 τρόπους με τους οποίους μπορούμε να φέρουμε το Feng Shui στο σπίτι μας και άρα και στη ζωή μας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

 1. Απαλλαγείτε από οτιδήποτε είναι χαλασμένο, σπασμένο ή δε σας αρέσει πια

Ό,τι χαλάει πρέπει να φτιάχνεται αμέσως και αν δε φτιάχνεται πρέπει να πετιέται (κυρίως ό,τι θεωρείτε πως έχει αρνητική ενέργεια). Κάθε αντικείμενο που υπάρχει μέσα στο σπίτι σας πρέπει να αποπνέει θετική αύρα, να σας γεμίζει με ευχάριστες αναμνήσεις και να σας κάνει να αισθάνεστε χαρά και ασφάλεια όταν το κοιτάτε.

2. Όχι καθρέφτες στο δωμάτιο που κοιμάστε

Αν υπάρχει ήδη καθρέφτης στο δωμάτιό σας δεν πρέπει να τον τοποθετείτε απέναντι από το κρεβάτι σας, γιατί θεωρείται πως σας «κλέβει» την ενέργεια.

3. Να έχετε την είσοδο του σπιτιού σας καθαρή 

Αυτό σημαίνει ότι στην είσοδο του σπιτιού πρέπει να είναι όλα τακτοποιημένα, να μην υπάρχουν πεταμένα παπούτσια από εδώ και από εκεί, Το χαλάκι της εξώπορτάς σας φροντίστε να έχει ένα ζεστό χρώμα, ώστε να συμβολίζει την φιλοξενία και να καλωσορίζει όποιον μπαίνει μέσα στο σπίτι. Αν επίσης τοποθετήσετε ένα κουμπαρά με νομίσματα στην είσοδο του σπιτιού σας, καθώς θα μπαίνει το τσι μέσα στο σπίτι σας θα φέρνει και αφθονία στα οικονομικά σας.

4. Το Feng Shui θέλει «ζωντανά» στοιχεία μέσα στο σπίτι 

Προσπαθήστε να μην έχετε μαραμένα λουλούδια ή λουλούδια που μπορεί να έχουν ξεραθεί στα βάζα. Αντιθέτως βάλτε φυτά μέσα στο σπίτι σας που ενδείκνυνται για εσωτερικό χώρο με στρογγυλά φύλλα, ώστε να βοηθήσετε την καλή ενέργεια να ρέει μέσα στο σπίτι.

5. Ένα πέταλο αλόγου θα σας φανεί χρήσιμο

Αν υπάρχει μέσα στο σπίτι θα φέρει καλοτυχία, αλλά το μυστικό είναι να το κρεμάσετε κάπου και μάλιστα το άνοιγμα του πετάλου θα πρέπει να είναι προς τα πάνω.

6. Το Feng Shui δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί σε χώρο με ακαταστασία

Επομένως όλα πρέπει να είναι τακτοποιημένα. Ώρα να απαλλαγούμε από άχρηστα αντικείμενα, όπως ρούχα που έχουμε να φορέσουμε χρόνια. Πετάξτε τα ή καλύτερα χαρίστε τα! Πρέπει διαρκώς ο χώρος να αερίζεται και να μπαίνει φρέσκος αέρας στο σπίτι και άρα και καινούργια, φρέσκια και καθαρή ενέργεια. Η λέξη σκόνη επίσης δε συνάδει με την κινέζικη αυτή φιλοσοφία οπότε θα πρέπει να φροντίσετε να καθαρίζετε το σπίτι σας όσο πιο συχνά μπορείτε για να αποπνέει ηρεμία, ζεστασιά και θαλπωρή.

7. Το μπαμπού μπορεί να κάνει θαύματα

Το συγκεκριμένο φυτό θεωρείται πως πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει μέσα στο σπίτι, γιατί είναι ο εξολοθρευτής της κακής ενέργειας.

8. Το feng shui αγαπάει τα χρώματα, αλλά προτιμά τις παστέλ αποχρώσεις

Είτε τα επιλέξετε σαν χρώματα στους τοίχους σας, είτε για διακοσμητικά, βοηθάνε στο να κρατήσετε την ισορροπία μέσα στο σπίτι σας. Για παράδειγμα το πράσινο θεωρείται πως προσφέρει ηρεμία, ενώ το μπλε είναι το χρώμα της χαλάρωσης. Το κόκκινο είναι το χρώμα της ζεστασιάς και της αγάπης και το κίτρινο προσφέρει χαρά και φως στην ατμόσφαιρα. Το ροζ θεωρείται πως είναι το χρώμα της συντροφικότητας και της τρυφερότητας και το πορτοκαλί ενισχύει την κοινωνικότητά μας και χαρίζει ενέργεια μέσα στο σπίτι. Ακόμα και το μαύρο ενισχύει την καλή τύχη και συμβολίζει τα χρήματα και την αφθονία. Τα χρώματα, λοιπόν, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διακόσμηση του σπιτιού μας και ενισχύουν την καλή μας διάθεση και ευεξία.

9. Ο χώρος του μπάνιου στο σπίτι σας πρέπει να είναι πάντα περιποιημένος

Ο φωτισμός θα πρέπει να είναι φυσικός. Στο μπάνιο πρέπει να ανάβετε κεριά και με το να χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια βελτιώνεται η ενέργεια και τονώνεται η διάθεσή σας. Το καπάκι της λεκάνης και η πόρτα του μπάνιου πρέπει να είναι πάντα κλειστά, ειδάλλως η κακή τύχη θα σας επισκεφτεί.

10. Το φως του ήλιου πρέπει να διαχέεται σε όλους τους χώρους καθημερινά

Ειδικά όταν οι ημέρες είναι ηλιόλουστες, φροντίστε να ανοίγετε τις κουρτίνες και τα παράθυρα για να μπαίνει το φως του ήλιου στο σπίτι.

Οι Κινέζοι προσκυνούν στο Feng Shui από αρχαιοτάτων χρόνων και όταν αγοράζουν ή μένουν σε ένα καινούργιο σπίτι πρώτα φέρνουν ένα ειδήμονα για να εκτιμήσει αν οι προδιαγραφές του είναι βασισμένες σε αυτή την αρχαία τέχνη. Άλλωστε όπως λένε το σπίτι είναι ο καθρέφτης των συναισθημάτων μας και επηρεάζει τη διάθεσή μας. Οπότε πρέπει να είναι πάντα καθαρό, συγυρισμένο και βασισμένο στις αρχές του Feng Shui, ώστε η θετική ενέργεια να ρέει μέσα στο σπίτι.

Συντάκτης: Βασιλική Ασλόγλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!