%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b9

Καλοκαιράκι λοιπόν και σου έρχονται εικόνες όπως θάλασσα, μπανάκι, παραλία, μαγιό, «salted hair don’t care», χαλαρά κοκτέιλ με το έτερον ήμισυ ή φίλους, μα πάνω από όλα ξεκούραση κι άλλες παρόμοιες όμορφες εικόνες που κάνουν την καρδιά σου να φτερουγίζει από ευτυχία.

Δεν έχει σημασία αν βρίσκεσαι ήδη ή όχι ακόμη σε διακοπές. Όπως και να έχει ακόμα και αν μείνεις στην πόλη σου, ένα χαλαρό μπανάκι θα  κάνεις σε κάποια παραλία, πίνοντας ένα δροσιστικό ice tea, για να ξεκουραστείς βλέποντας μόνο το μπλε της θάλασσας και το μπλε του ουρανού. Αν ωστόσο θέλεις να «ξεφύγει» το μυαλό σου και να βρεθείς σε άλλους κόσμους ένα βιβλίο- ή πολλά βιβλία- είναι αυτό που χρειάζεσαι. Πρέπει λοιπόν να επιλέξεις σοφά τα βιβλία που θα πάρεις μαζί σου.

Είναι γεγονός πως κάθε καλοκαίρι υπάρχει αυξημένη ζήτηση στην αγορά βιβλίων, γιατί πώς να το κάνουμε, είναι η χαλάρωσή μας τα άτιμα, η ξεκούρασή μας, η συντροφιά μας. Κι οι επιλογές σε βιβλία ποικίλες, μυθιστορήματα, κοινωνικά, αστυνομικά και μυστηρίου, βιβλία ιστορίας, αυτοβελτίωσης ή ακόμα και βιογραφίες -μεγάλη η λίστα. Ανάλογα των προτιμήσεων του καθενός, οι αναγνώστες επιλέγουν είτε τα best sellers, είτε τα βιβλία που θέλουν να διαβάσουν όλο τον χειμώνα αλλά λόγω αυξημένων υποχρεώσεων δεν το κατάφεραν τελικά, είτε βιβλία μετ’α από σύσταση, είτε από τυχαία επιλογή.

Όπως και να έχει, τι είναι πιο χαλαρωτικό από το να διαβάσεις ένα βιβλίο, να χαθείς μες στις σελίδες του, να ρουφήξεις την κάθε λέξη του. Το καλοκαιράκι από μόνο του σε προδιαθέτει να χαλαρώσεις, να αφεθείς και να ξεκουραστείς. Σίγουρα θα το καταφέρεις όταν θα είσαι με την παρέα σου σε μια παραλία, αλλά όταν θα θέλεις να έχεις τις δικές σου μοναδικές στιγμές και να προσφέρεις μια μικρή απόλαυση στον εαυτό σου, θα πάρεις το βιβλίο σου και θα χαθείς μέσα σε αυτό.

Ένα βιβλίο δεν είναι απλά ένα διάβασμα κάποιων γραμμών, ένα βιβλίο μπορεί να σου κλονίσει όλο σου το είναι, να σου ξυπνήσει συναισθήματα, να σε ταρακουνήσει, να «ταυτιστείς» μαζί του. Κάποιοι άνθρωποι, κρίνουν αν ένα βιβλίο είναι καλό ή όχι, από τον τρόπο που θα τους αγγίξει στην ψυχή τους, από τα συναισθήματα που θα τους ξυπνήσει, από το αν θέλουν και αν αποζητάν να ρουφήξουν ολόκληρες τις σελίδες του, να φτάσουν μέχρι το τέλος.

Ένα βιβλίο μπορεί να σε κάνει να συγκινηθείς, να σου ξυπνήσει μνήμες, να σε ταξιδέψει. Διαβάζεις για έναν ήρωα και νιώθεις πως είσαστε μαζί, θέλεις να μάθεις μια αγάπη πώς καταλήγει, θες να εξιχνιαστεί ένα έγκλημα, θέλεις να βρεθείς στο μέρος που περιγράφει ο συγγραφέας ακόμα και αν δεν υπάρχει, ακόμα και αν αυτό το μέρος είναι πλασματικό.

Ένα βιβλίο μπορεί να σε ταξιδέψει με μια περιγραφή σε μέρη τα οποία ουδέποτε έχεις επισκεφτεί. Να διαβάζεις για παράδειγμα για τη Ρώμη και να βρίσκεσαι ήδη εκεί, να σε πιάνει δέος μπροστά στο Κολοσσαίο, να «γεύεσαι» τα εδέσματα τα οποία περιγράφει ο συγγραφέας, να πετάς και εσύ το νόμισμά στη Fontana di Trevi για να επιστρέψεις στη Ρώμη κάποια στιγμή, να γοητεύεσαι από την ευγένεια αυτού του πολύ όμορφου λαού και να κάνεις βόλτα στα υπέροχα γραφικά σοκάκια που θαρρείς πως είναι από ζωγραφιά βγαλμένα. Κι όλα τα διαβάζεις και τα ζεις και τα «βλέπεις» και τα «μυρίζεις», σαν να είσαι εκεί.

Αν ο συγγραφέας έχει ήδη βρεθεί στο μέρος το οποίο περιγράφει καταλαβαίνεις πόσο δύναμη μπορούν και έχουν οι λέξεις του και οι περιγραφές του. Αν ο συγγραφέας δεν έχει ποτέ βρεθεί στο μέρος που περιγράφει και του δίνει τέτοια υπόσταση, καταλαβαίνεις και εσύ το ταλέντο του και τη σπουδαιότητά του.

Εννοείται πως ανάλογα με το τι τύπος αναγνώστη είσαι, έχεις και τον αγαπημένο σου συγγραφέα τον οποίο ακολουθείς, χωρίς να σημαίνει βεβαίως πως δεν είσαι ανοικτός σε νέες κυκλοφορίες και σε νέες προτάσεις. Ορισμένοι αναγνώστες προτιμούν Έλληνες συγγραφείς, ενώ άλλοι πάλι ξένους. Υπάρχουν φυσικά και εκείνοι οι αναγνώστες που είναι «βιβλιοφάγοι» στην κυριολεξία και διαβάζουν αμέτρητα βιβλία κάθε εβδομάδα, με το καλοκαιράκι να έχει την τιμητική του.

Πώς να το κάνουμε πάντως; Είναι πολύ όμορφο να πιάνεις να διαβάσεις ένα βιβλίο και να «χάνεσαι», να σε συνεπαίρνει τόσο πολύ που όχι απλά δε θέλεις να το παρατήσεις αλλά θέλεις να ταυτιστείς, να βρεις και εσύ τις απαντήσεις σου, να χαθείς στις σκέψεις σου, στις εικόνες σου. Κι όλο αυτό γίνεται ακόμα καλύτερο όταν βρίσκεσαι μπροστά στη θάλασσα, ακούγοντας τον παφλασμό του κύματος. Ακόμα και το καλύτερο μάθημα γιόγκα θα μπορούσε να ζηλέψει από αυτή την εικόνα.

Αγόρασε το βιβλίο σου για τις φετινές σου διακοπές, άσε τον εαυτό σου να χαλαρώσει, να αφεθεί, να ταξιδέψει στις σελίδες του, πήγαινε σε μια παραλία κι άστα «όλα» πίσω, ταξίδεψε και αφέσου στη μαγεία του ήρωα ή της ηρωίδας που με τόσο δέος διαβάζεις, ονειρέψου. «Ένας αναγνώστης ζει χιλιάδες ζωές πριν πεθάνει. Ο άνθρωπος που δε διαβάζει ποτέ ζει μόνο μία.», (George R.R. Martin, Αμερικανός συγγραφέας και σεναριογράφος).

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Βασιλική Ασλόγλου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου