Article of the day: 10 πράγματα που κάνεις και δε φαντάζεσαι ότι προκαλούν άγχος από τη Νίκη Χατζηευστρατίου.

pillow2547

Το να είναι κάποιος γονέας στις μέρες μας δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Για πολλούς, έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή που κάνουν  αυτή την επιλογή και όταν κρατήσουν το μικρό θαύμα στην αγκαλιά τους, στα χέρια τους, νιώθουν συγκίνηση και συνειδητοποιούν τη δική τους ευθύνη.

Με τη γέννηση του παιδιού ξεκινάει ένα απ’ τα πιο όμορφα ταξίδια, μαζί όμως έρχονται και τα δικά σου λάθη, αφού δεν μπορείς να βρεις κάποιο manual για το πώς να το μεγαλώσεις, για το πώς να σβήσεις τις ανησυχίες του, για το πώς να του φερθείς. Απ’ τη στιγμή, λοιπόν, που δεν υπάρχουν guidelines, πρέπει να ανακαλύψεις μόνος σου τον τρόπο, να τριφτείς. Να πέσεις σε παγίδες και να δεις τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές μέχρι να καταφέρεις να πλησιάσεις την καρδιά και το μυαλό του. Το σίγουρο είναι πως πέρα από γονιός πρέπει να είσαι και φίλος του παιδιού σου, το πρόσωπο που θα τον καθοδηγεί, εκείνος στον οποίο θα βρίσκει πάντα στήριγμα, μια αγκαλιά και ανιδιοτελή αγάπη.

Ένα παιδί μεγαλώνοντας έχει ανάγκη να νιώθει το οικογενειακό περιβάλλον οικείο, να είναι ήρεμο, να βρίσκει ασφάλεια εκεί. Εμείς, ως γονείς, με δύο τρόπους μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του. Ο πρώτος είναι χαρίζοντάς του το πιο σημαντικό συναίσθημα, την αγάπη μας, η οποία είναι ανιδιοτελής και πάνω απ’ όλα. Ο δεύτερος είναι να του δείχνουμε με κάθε τρόπο πως το εκτιμάμε, το ακούμε και είμαστε εκεί όποτε μας χρειάζεται. Πως όμως μπορούμε να χτίσουμε αυτή τη σχέση με το παιδί μας;

Ένα παιδί όταν βρίσκεται στον χώρο του σχολείου μπορεί να νιώθει ανασφάλεια που δεν έχει δίπλα τους γονείς του. Εμείς πρέπει να αντιμετωπίζουμε σοβαρά αυτό τον φόβο και στην προσπάθειά μας να τον διώξουμε πολλές φορές αρκεί ένα σημείωμα κρυμμένο στην τσάντα του ή στο ταπεράκι με το κολατσιό του, στο οποίο θα του λέμε πως περιμένουμε με ανυπομονησία να γυρίσει σπίτι. Ένα χαρτάκι που θα γράφει «σε αγαπώ» ή «μου λείπεις» και θα τονώσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού μας στη στιγμή.

Κι αν την ώρα που θα γυρίσει το παιδί απ’ το σχολείο, εσύ για δικούς σου λόγους δεν μπορείς να είσαι εκεί, άσε του ένα ακόμα σημείωμα και πες του πως εύχεσαι να πέρασε όμορφα τη μέρα του και πως ανυπομονείς να το δεις και να πείτε τα νέα σας. Φρόντισε να σε νιώθει κάθε στιγμή δίπλα του. Πολλές φορές χανόμαστε στην καθημερινότητα, γκρινιάζουμε με τη ρουτίνα και με τα διαφορετικά tasks, στα οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε, και ξεχνάμε να δείξουμε στους δικούς μας ανθρώπους πόσο τους αγαπάμε. Η ζωή όμως κυλάει, τα χρόνια περνούν και οι στιγμές με το παιδί σου δεν ξαναγυρίζουν. Κάποια στιγμή θα καταλάβεις πως έχει μπει στην εφηβεία, μετά θα φύγει απ’ το σπίτι για σπουδές ή για δουλειά, και στη συνέχεια καθόλου απίθανο να φτιάξει τη δική του οικογένεια. Τότε, ούτε που θα πιστεύεις πόσο γρήγορα πέρασε ο καιρός.

Κάθε στιγμή με το παιδί σου είναι μοναδική. Πάρτε παλιές φωτογραφίες και φτιάξτε μαζί ένα λεύκωμα, στο οποίο θα ανατρέχετε μελλοντικά και θα αναπολείτε τις ιδιαίτερες στιγμές σας, εκείνες που περάσατε παρέα. Κρατήστε ένα ημερολόγιο με φωτογραφίες και αστεία σχόλια από κάτω, κάντε πράγματα παρέα για να δώσετε αξία στη σχέση σας και στον ισχυρό δεσμό που έχει αναπτυχθεί ανάμεσά σας. Με τον πολύτιμο χρόνο που περνάμε με το παιδί μας χτίζεται μια σχέση εμπιστοσύνης, ενισχύεται η αυτοεκτίμησή του και μαθαίνει να λειτουργεί ομαδικά. Ξέρει πως έχει αποκτήσει έναν φίλο που θα ‘ναι πάντα εκεί να το ακούσει, να το συμβουλεύσει, να το παρηγορήσει, να του πει μια καλή κουβέντα.

Τα παιδάκια μας είναι το μέλλον μας, ο θησαυρός μας, η κληρονομιά μας, το ίχνος μας στη ζωή, το αποτύπωμά μας. Είναι χρέος μας να αφήσουμε πίσω μας δυνατούς ενήλικες, ικανούς να αντιμετωπίσουν τα πάντα πατώντας στα πόδια τους που μη φοβούνται το αύριο και να ‘χουν στόχο την ανακάλυψη και τη δημιουργία. Ένα απλό σημείωμα που θα λέει «σ’ αγαπώ» δεν κοστίζει τίποτα, μπορεί όμως να γεμίσει την καρδιά ενός παιδιού για πάντα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Βασιλική Ασλόγλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.