pillow1034

Τα οφέλη της γυμναστικής είναι πολλά περισσότερα απ’ το να έχουμε ένα όμορφο και υγιές σώμα και τα αποτελέσματά της είναι ορατά τόσο βραχυπρόθεσμα όσο μακροπρόθεσμα. Όταν μάλιστα έχουμε παρέα τους καλύτερους μας φίλους, η γυμναστική μοιάζει και με διασκέδαση. Τι γίνεται όμως όταν κάνεις γυμναστική μαζί με το μωρό σου ή το παιδί σου; Θα μπορούσε να είναι το ίδιο διασκεδαστική; Και αν επέλεγες τη γιόγκα;

H γιόγκα είναι αρχαία πρακτική και ένα είδος διαλογισμού που συντελεί στην εσωτερική μας γαλήνη και στην ψυχική μας ηρεμία. Πέρα από το ότι σμιλεύει ένα υπέροχο σώμα, το κάνει πιο ευλύγιστο και προσφέρει ισορροπία -σε σώμα και σε πνεύμα-, την ώρα που κάνεις γιόγκα -όποιο είδος κι αν επιλέξεις- το άγχος απομακρύνεται. Ένα μεγάλο όφελος της γιόγκα -που έχει αποδειχθεί επιστημονικά- είναι ότι πέρα από την ανακούφιση της σωματικής και ψυχολογικής πίεσης βοηθά και στην κατάθλιψη, αφού έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα μας, μιας ορμόνης που σχετίζεται με το στρες.

Επειδή όμως η καθημερινότητά μας κάθε άλλο παρά ήρεμη είναι και έχουμε τόσα να κάνουμε μέσα στη μέρα, πολλές φορές δεν έχουμε χρόνο για εμάς τους ίδιους. Οπότε αν έχουμε μικρά παιδάκια, γιατί να μην κάνουμε γιόγκα μαζί τους; Πρώτα απ’ όλα το παιδί περνάει ποιοτικό χρόνο μαζί μας και είναι γι’ αυτό κάτι σημαντικό το ότι «έχει να κάνει γιόγκα με τη μαμά ή τον μπαμπά». Είναι κάτι που το συνδέει με το γονιό, μια δραστηριότητα που βοηθάει στο μεταξύ τους δέσιμο ακόμα περισσότερο. Την ώρα που θα βλέπαμε τηλεόραση με το παιδί μας, αντί για ένα παιδικό θα μπορούσαμε να βάλουμε ένα πρόγραμμα γιόγκα για παιδιά και εμείς να κάνουμε τις δύσκολες ασκήσεις, ενώ το παιδί να προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί. Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται στην αρχή, σταδιακά θα προσπαθεί να δίνει και εκείνο τον καλύτερό του εαυτό, να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και σιγά-σιγά θα εξοικειώνεται.

Μπορεί να αποδειχτεί διασκεδαστικό και για τις δύο πλευρές. Ο γονιός από τη μία κάνει το πρόγραμμά του και από την άλλη έχει ένα μικρό ανθρωπάκι να τον μιμείται και να προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να κάνει σωστά τις ασκήσεις. Ακόμα και τις πατούσες του να πρέπει να πιάσει- όλη αυτή η εικόνα της γλυκιάς υπερπροσπάθειας θα κάνει και γονιό και παιδί να γελάσουν. Ο μεν γονιός με τα καμώματά του, το δε παιδί επειδή το βλέπει όλο αυτό σαν παιχνίδι. Αν ψάξεις κανείς στο You Tube μπορεί να βρει πολλά προγράμματα για γιόγκα για γονείς και παιδιά ή να απευθυνθεί σε κάποιο γυμναστή για εξατομικευμένο πρόγραμμα.

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν από μικρή ηλικία τη σημαντικότητα της γυμναστικής, γιατί όσο πιο μικρά έρχονται σε επαφή μαζί της, τόσο περισσότερο εξοικειώνονται, μαθαίνουν τις αντοχές τους και χαίρονται με το σώμα τους, αναπτύσσουν καλή φυσική κατάσταση και αγαπούν τον αθλητισμό. Η γιόγκα -όπως και πολλά άλλα αθλήματα- απαιτεί πειθαρχεία, υπομονή και επιμονή, τρεις αρετές που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη μετέπειτα ζωή μας και τι καλύτερο απ΄το να μεταφέρονται βιωματικά -μέσω της γυμναστικής- στο παιδί απ’ τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Τα παιδάκια μας μαθαίνουν από μικρή ηλικία να βρίσκουν ηρεμία και ισορροπία, να είναι ενεργά, να συμμετέχουν στα μαθήματα -ίσως μετέπειτα και σε πιο απαιτητικά μαθήματα με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας-, να βάζουν στόχους και να τους υλοποιούν, να εξοικειώνονται στο συντονισμό των κινήσεών τους και να προσπαθούν.

Η γιόγκα, αυτό το ευγενές άθλημα, διδάσκει τόσα πολλά και είναι ακόμα πιο όμορφο όταν το κάνουμε μαζί με τα παιδάκια μας. Μια ώρα γιόγκα την ημέρα με τα μικρά μας αγγελούδια θα διώξει μακριά την ένταση και θα μας γεμίσει ευεξία. Λίγος ποιοτικός οικογενειακός χρόνος είναι αξία ανεκτίμητη.

Συντάκτης: Βασιλική Ασλόγλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!