Το κινητό μας! Ω ναι! Το χρήσιμο αυτό εργαλείο! Αυτός ο αυτοκόλλητος φίλος μας, το στήριγμα στην κάθε μέρα μας, η προέκταση του χεριού μας πολλές φορές! Το αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας! Πόσο πολύ το λατρεύουμε και πόσο πολύ μας λείπει όταν το ξεχνάμε κατά λάθος στο σπίτι. Βέβαια άλλοτε το έχουμε μισήσει, έχει υπάρξει και άσπονδος φίλος, έχουμε λάβει δυσάρεστα νέα, το έχουμε σπάσει από τα νεύρα μας, το έχουμε αφήσει για ώρες παραμελημένο χωρίς να το κοιτάμε μόνο και μόνο επειδή μας αγχώνει κάτι που περιμένουμε ή μας ανησυχεί το τι θα ακούσουμε.
Όπως και να έχει δε νοείται στις μέρες μας να φεύγεις από το σπίτι χωρίς το κινητό. Βασικά δε νοείται να μην έχεις κινητό. Βέβαια το κινητό στις μέρες μας δεν είναι μόνο ανάγκη, αλλά έχει καταλήξει εξάρτηση, σε τέτοιο βαθμό που κάποιες φορές η κατάσταση γίνεται αρρωστημένη. Όπως και να έχει, όμως, το κινητό ικανοποιεί μια από τις μεγαλύτερές μας ανάγκες, την ανάγκη για επικοινωνία παγκοσμίως με τους δικούς μας ανθρώπους, γνωστούς και φίλους και ίσως ένας από τους λόγους που έχει ξεχωριστή θέση στη ζωή και στην καρδιά μας είναι αυτός.
Για να θυμηθούμε πώς ήταν πιο παλιά τα κινητά. Άραγε θυμάται κανείς πως τότε που είχαν πρωτοκυκλοφορήσει ήταν στο μέγεθος μιας παντόφλας; Έχουν περάσει 23 χρόνια από τότε. Η αλήθεια είναι πως τα τότε κινητά είχαν πολύ άχαρο design και ήταν άβολα στη χρήση, ούτε σε τσάντες να τα τοποθετήσεις βόλευε ούτε σε τσέπες, πουθενά δεν μπορούσαν να χωρέσουν άνετα. Τότε όμως -ακόμα και έτσι- το να έχεις κινητό θεωρούνταν είδος πολυτελείας. Τώρα πολυτελείας θεωρούνται μόνο τα high class κινητά, όπως το καταπληκτικό I phone με τις πολλές και ιδιαίτερες λειτουργίες. Ας κάνουμε όμως μια μεγάλη ιστορική αναδρομή στην περίοδο που πρωτοανακαλύφθηκαν.
Φημολογείται πως την ιδέα του κινητού προσπαθούσαν να την υλοποιήσουν το 1972 ο Rudy Krolopp και ο Martin Cooper με το όνομα DynaTAC 800X για την τότε εταιρία Motorola. Το όνειρό τους χρειάστηκε μόλις 6 εβδομάδες για να γίνει πραγματικότητα, κι έτσι φτιάχτηκε το πρώτο μοντέλο. Ένα κινητό -όχι το κλασικό σταθερό που ήταν σε μια γωνία και έπαιρνες τηλέφωνο-, αλλά το κινητό που σου έδινε τη δυνατότητα να κινείσαι και αργότερα να μιλάς και εκτός σπιτιού. Φυσικά πέρασαν καμιά δεκαριά χρόνια ώστε να τελειοποιηθεί γιατί την εποχή εκείνη δεν ήξεραν τι εστί κεραία, πράγμα φυσικά αδιανόητο στις μέρες μας. Έτσι, το 1983 η ανθρωπότητα γνώρισε το πρώτο κινητό τηλέφωνο, το οποίο κόστιζε λιγότερο από 4.000 δολάρια, το βάρος του ήταν σχεδόν 1 κιλό και άλλαξε για πάντα την κοσμοθεωρία μας.
Ποιος δε θυμάται πριν 23 χρόνια εδώ στην Ελλάδα που ο τότε κρατικός ΟΤΕ ως δυσλειτουργικός οργανισμός απαρχαιώθηκε δίνοντας τη θέση του σε ιδιωτικές εταιρίες για τηλεπικοινωνίες, όπως την Panafon και την Telestet. Σαν τρίτος παίκτης στην αγορά συνδέσεων εμφανίστηκε αργότερα και η Cosmote. Η τέταρτη εταιρεία στην ελληνική αγορά τότε ήταν η Q, η οποία αργότερα εξαγοράσθηκε από την TIM. Έτσι -όπως τις ξέρουμε και τις αγαπάμε σήμερα- δραστηριοποιούνται τρεις εταιρείες: η WIND, η Vodafone και η Cosmote.
Τότε το να είχες κινητό θεωρούνταν είδος πολυτελείας, ήταν ενδεικτικό της κοινωνικής σου θέσης. Ακριβώς επειδή ήταν πάρα πολύ ακριβά δεν τα είχε ο οποιοσδήποτε, μόνο οι επιφανείς. Και φυσικά η πρώτη χρήση των κινητών τηλεφώνων ήταν μόνο η επικοινωνία. Και σκεφτείτε αργότερα πόσα πράγματα άλλαξαν. Το κινητό έπαψε να είναι ένα τηλέφωνο, όπως το σταθερό, που το μοιράζονταν μόνο η οικογένεια, αλλά ξεκίνησε να ανήκει σε ένα και μόνο άτομο. Ανακαλύφθηκαν τα sms και οι νέοι αποδείχτηκαν το πιο φανατικό κοινό τους. Αργότερα υπήρξε η ανάγκη να μιλάς παράλληλα ενώ κάνεις τις εργασίες σου, οπότε μπήκε σαν λειτουργία και το μεγάφωνο. Για να μην αναφέρω τα τελευταία χρόνια που με τη βιντεοκλήση δεν ακούς απλώς, αλλά βλέπεις και παράλληλα τον συνομιλητή σου. Μπορείς να μιλήσεις με οποιονδήποτε οπουδήποτε κι αν βρίσκεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πόσο απίστευτο φαντάζει αυτό αν το σκεφτείς. Πόσο δεδομένη τη θεωρούμε αυτή τη μικρή συσκευή, αλλά πόσο μαγική και χρήσιμη είναι πραγματικά. Για να μην αναφέρω λειτουργίες, όπως 3g, 4g -και δεν συμμαζεύεται με τίποτα εδώ πέρα (βιβλίο θα γράψουμε, όχι άρθρο).
Σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, το design τους, οι λειτουργίες τους, το σχήμα τους, το μέγεθός τους ξεπερνάει κατά πολύ την όποια φαντασία μας. Κρατάμε στα χέρια μας μικρούς υπολογιστές που πραγματικά μπορούν να προσφέρουν τα πάντα. Μόνο καφέ δεν μπορούν να ψήσουν για την ώρα, αλλά ποτέ δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Είναι πραγματικά gadgets. Όσα πιο πολλά χρήματα δώσεις για κινητό τόσα περισσότερα κερδίζεις στην τεχνολογία που σου προσφέρουν και άλλα τόσα αγοράζεις.
Αλήθεια, εσάς ποιο ήτανε το πρώτο σας κινητό και σε τι ηλικία το αποκτήσατε, θυμάστε;
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.