Η ανάπτυξη αφήνει σημάδια. Είτε αυτά είναι επιβλητικοί ουρανοξύστες, βομβαρδισμένα τοπία ή ηλεκτρονικά cookies, τα ίχνη της είναι προσβάσιμα και εύκολα αναγνωρίσιμα, όμως καλύπτονται εξαιρετικά δύσκολα.

Η αλματώδης ανάπτυξη του ίντερνετ και των social media κάθε είδους, είναι αδιαμφισβήτητα το σήμα κατατεθέν της εποχής μας. Οι περισσότεροι από εμάς πλέον διαθέτουν λογαριασμούς facebook, Instagram, snapchat, τουλάχιστον δύο email, αμέτρητες συνδρομές σε ηλεκτρονικά sites, e-banking, i-cloud για τους οπαδούς της εταιρίας «μήλο», και διάφορους άλλους ιστότοπους που έχουν δημιουργηθεί για να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας.

Και μην με παρεξηγήσετε, τη διευκολύνουν άπειρα και με απόλυτη επιτυχία. Ενέχουν όμως και κάποια επικινδυνότητα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το εύρος των πληροφοριών που μοιραζόμαστε, κοινοποιούμε και παραχωρούμε απλόχερα στον διαδικτυακό κόσμο.

Φράσεις όπως «παραβίαση ιδιωτικότητας» ακούγονται βάναυσα τρομακτικές, κι όμως αν δεν σου τύχει δεν μπορείς να αντιληφθείς τη βαρύτητα της απειλής. Αν δε νιώσεις εκατομμύρια ζευγάρια μάτια κολλημένα πάνω σου κάθε λεπτό, αν δε σε κατακλύσουν ρίγη πανικού στη σκέψη πως κάποιος τελείως άγνωστος διαβάζει τα πιο προσωπικά σου μηνύματα, αν δεν αναριγήσεις ολόκληρος στη θέα του μηδενικού υπολοίπου του τραπεζικού σου λογαριασμού, δε θα θορυβηθείς αρκετά ώστε να λάβεις τα απαραίτητα μέτρα.

Υπάρχουν κάποια απλά βήματα για να προστατευθεί ο καθένας μας και να διαφυλάξει την ασφάλεια των προσωπικών του δεδομένων, στο βαθμό που κάτι τέτοιο θεωρείται εφικτό.

Για παράδειγμα, μην αποθηκεύετε τους κωδικούς σύνδεσης σε email και σελίδες social media ενώ χρησιμοποιείτε ξένο υπολογιστή, ειδικά εάν αυτός ο υπολογιστής είναι δημόσιος. Ποτέ δε μπορείτε να είστε σίγουροι σε ποια χέρια ενδεχομένως καταλήξει ένας υπολογιστής και πόση ζημιά μπορεί να προκαλέσει.

Όσο χρήσιμο κι εξυπηρετικό κι αν είναι το δημόσιο wifi, δεν παύει να είναι δημόσιο. Θα ήταν φρόνιμο λοιπόν να μη συνδέεστε σε προσωπικά email, λογαριασμούς social media, κυρίως e-banking, γιατί με όση περίσσεια ευκολία αποκτήσατε εσείς πρόσβαση μπορεί να αποκτήσει κι ο κάθε υποψήφιος χάκερ. Κι αυτοί ξέρουν τι κάνουν, δεν αστειεύονται. Εάν έχετε παρακολουθήσει τη σειρά Mr Robot, καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Εμπνευσμένη από τη σειρά που μόλις ανέφερα η επόμενη συμβουλή, χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας όταν επιλέγετε κωδικούς ασφαλείας. Ημερομηνίες γέννησης, ονόματα οικογένειας, ερωτικών συντρόφων και κατοικίδιων και γενικώς οτιδήποτε εύκολα προβλέψιμο προκύπτει από την προσωπική σας ζωή αποτελεί απελπιστικά εύκολη λεία. Επίσης, σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό σε όλους τους προσωπικούς σας λογαριασμούς, εάν σας χακάρουν ένα λογαριασμό, πιθανότατα θα σας χακάρουν και όλους τους υπόλοιπους.

Ακόμα πιο σημαντικό, προσοχή στους ιούς! Ένας ιός μπορεί να προσβάλλει τον υπολογιστή από κάποιο spam email που περιέχει ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία ή περίεργα links, ή ακόμη και από διάφορους δίσκους που δεν είστε σίγουροι για την προέλευσή τους, πόσο μάλλον για το πόσο ασφαλείς είναι. Οποιοσδήποτε ξένος οργανισμός εισέλθει σ’ ένα ισορροπημένο περιβάλλον αναταράσσει την λειτουργία του και αφήνει ίχνη και το ίδιο ισχύει με τους υπολογιστές.

Εφόσον το πλήθος των πληροφοριών που δημοσιοποιούνται σήμερα γίνεται ηθελημένα από τους ίδιους τους χρήστες, καλό θα ήταν να είμαστε όλοι ενήμεροι των κινδύνων που καραδοκούν ανάλογες πράξεις, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Share with care.

Σ’ έναν κόσμο που οι προσωπικές μας στιγμές γίνονται καθημερινά πρωτοσέλιδο στις οθόνες ενός αδηφάγου κοινού, σ’ έναν κόσμο που υπάρχει ένα συννεφάκι όπου αποθηκεύεται για πάντα κάθε ιδιωτική πληροφορία(i-cloud), είμαστε πιο εκτεθειμένοι από ποτέ. Ας φυλαγόμαστε λοιπόν, για να διασφαλίσουμε αυτά τα λίγα που δεν μας έχουν αρπάξει ακόμα.

 

Επιμέλεια Κειμένου Ελευθερίας Ευαγγελοπούλου: Ιωάννα Κακούρη

Συντάκτης: Ελευθερία Ευαγγελοπούλου