Είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το υποσυνείδητό μας και δηλώνουν πράγματα ή καταστάσεις που, είτε επιθυμούμε να συμβούν, είτε μας προκάλεσαν έντονα και συνήθως αρνητικά ή δυσάρεστα συναισθήματα και μας βασανίζουν ακόμα. Όνειρα τ’ αποκαλούμε κι είναι ικανά να μας δημιουργήσουν μια πολύ όμορφη διάθεση για την υπόλοιπη ημέρα, ή αντιθέτως να μας ρίξουν κατακόρυφα την ψυχολογία.

Αδιαμφισβήτητα, όλους μας έχει απασχολήσει, έστω και μία φορά, κάποιο περίεργο- για εμάς τουλάχιστον- όνειρο, το οποίο σπεύσαμε να συζητήσουμε με φίλους ή ακόμα και ν’ αναζητήσουμε την ερμηνεία του στο διαδίκτυο. Υπάρχουν επίσης άτομα, τα οποία έχουν συσχετίσει συγκεκριμένα αντικείμενα, που τυχόν βλέπουν στον ύπνο τους, με καλά ή κακά -συνήθως- συμβάντα τα οποία πρόκειται να συμβούν στην πραγματικότητα.

Έχουν απασχολήσει, επίσης, ουκ ολίγες φορές τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν προσπαθήσει να ερευνήσουν τα πάντα γύρω απ’ αυτά, ώστε να ρίξουν ένα κάποιο φως, σ’ αυτήν την τόσο παράξενη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Ας δούμε λοιπόν δέκα από τα ευρήματα όλων αυτών των ερευνών.

 

1. Ο ύπνος διακρίνεται από δύο τύπους, τον ύπνο τύπου REM (rapid eye movement-ταχεία κίνηση των ματιών) κι τον ύπνο τύπου NREM (non rapid eye movement), οι οποίοι εναλλάσσονται κυκλικά μεταξύ τους. Τα όνειρα λοιπόν, εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ταχείας κίνησης των ματιών (REM), που αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ύπνου.

 

2. Οι έρευνες λένε ότι κατά μέσο όρο οι άνθρωποι βλέπουμε περισσότερους εφιάλτες απ’ ότι καλά όνειρα και μάλιστα τα τρία συνηθέστερα συναισθήματα που επικρατούν, είναι ο θυμός, η θλίψη κι ο φόβος. Έχει παρατηρηθεί ακόμα, ότι τη στιγμή του ονείρου βιώνουμε και στην πραγματικότητα αυτά τα συναισθήματα. Πόσες φορές άλλωστε είδαμε κάποιον εφιάλτη και ξυπνήσαμε με ταχυκαρδία, κάθιδροι ή ακόμα και κλαίγοντας. Όλα τα παραπάνω δε θα έπρεπε βέβαια να μας κάνουν τόση εντύπωση, αν αναλογιστούμε ότι και στην πραγματικότητα, τα αρνητικά συναισθήματα είναι αυτά που βιώνουμε εντονότερα.

 

3.Ένα 12% των ανθρώπων βλέπουν μόνο ασπρόμαυρα όνειρα. Απίστευτο κι όμως αληθινό, αφού οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, οι οποίοι πρόλαβαν την ασπρόμαυρη τηλεόραση και φωτογραφία, φαίνεται να επηρεάστηκαν. Η τεχνολογική πρόοδος ασφαλώς έπαιξε μεγάλο ρόλο σε αυτό, αφού αντίστοιχη έρευνα η οποία διεξήχθη το 1940, έδειξε ότι το ποσοστό των ανθρώπων που ονειρεύονταν σε άσπρο-μαύρο ήταν 75%.

 

4. Δέκα μόλις λεπτά χρειάζονται από τη στιγμή που θα ξυπνήσεις, για να ξεχάσεις το 90% του ονείρου που μόλις είδες κι ειλικρινά είναι τόσο σπαστικό, να σου έρχονται ασύνδετες εικόνες και να σπαζοκεφαλιάζεις να θυμηθείς τις υπόλοιπες. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που ξυπνάς απότομα από το στάδιο REM του ύπνου- παραδείγματος χάρη όταν ξυπνάς απότομα από έναν εφιάλτη- οπότε και θυμάσαι το όνειρο που έβλεπες, τουλάχιστον κατά 80%.

 

5. Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι δε βλέπουν όνειρα. Ν’ αναφέρω λοιπόν ότι κάθε βράδυ, όλοι μας, βλέπουμε από 4 έως 7 όνειρα, από τα οποία άλλα αφορούν στο παρελθόν μας, άλλα στο παρόν κι ελάχιστες φορές στο μέλλον- κάτι σαν προφητικό όνειρο. Απλά, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ξεχνάμε πολύ γρήγορα ότι είδαμε. Η διάρκεια μάλιστα όλων αυτών είναι κατά μέσο όρο μία ή δύο ώρες- ολόκληρη ταινία δημιουργεί ο εγκέφαλος μας και τύφλα να έχει ο Ταραντίνο.

 

6.Όλα τα πρόσωπα που βλέπουμε στα όνειρά μας, είναι γνωστά, αφού τα έχουμε δει ή συναντήσει έστω και μια φορά στη ζωή μας. Απλά δεν τα θυμόμαστε όλα κι είναι απόλυτα λογικό, αν σκεφτείτε το πλήθος των πληροφοριών και προσώπων τα οποία καλείται να επεξεργαστεί και να διαχειριστεί ο εγκέφαλός μας, μέσα στη διάρκεια της ημέρας και μάλιστα για τα χρόνια που ο κάθε ένας υπάρχει.

 

7. Μπορείς να φτάσεις στην κορύφωση με ένα όνειρο και το φαινόμενο αυτό λέγεται ονείρωξη. Μπορεί να συμβεί και στα δύο φύλα, τη στιγμή που βλέπουν ένα ερωτικό όνειρο τόσο έντονο που μπορεί να καταλήξει… απολαυστικά.

 

8. Το σώμα παραλύει την ώρα των ονείρων. Κατά τη διάρκεια λοιπόν του ύπνου REM, ο εγκέφαλος παραλύει το σώμα μας, με τη χρήση ενός μηχανισμού, ώστε αυτό να μην πραγματοποιεί κινήσεις που γίνονται στα όνειρά μας. Κλασικό παράδειγμα για ν’ αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα αυτού του μηχανισμού είναι το όνειρο που σκοντάφτουμε, το οποίο το βλέπουμε πάντα όταν δεν κοιμόμαστε βαθιά και πεταγόμαστε στην πραγματικότητα σαν να σκοντάψαμε στ’ αλήθεια.

 

9. Τα όνειρα μάς βοηθούν ν’ αφομοιώσουμε νέες πληροφορίες και γνώσεις. Συνεπώς κι ειδικά για τους μαθητές και φοιτητές, είναι μια πάρα πολύ καλή λύση να κοιμηθούν μία με δύο ώρες, αφού βγάλουν ένα σημαντικό κομμάτι της ύλης. Δεν ισχύει λοιπό ότι τα πτυχία copies κτώνται, αλλά με ύπνο κι όνειρα κτώνται.

 

10. Υπάρχει κι ένα είδος ονείρου το οποίο αποκαλείται συνειδητό, αν κι είναι σπανιότερο. Το συνειδητό όνειρο ουσιαστικά είναι εκείνο, κατά το οποίο το σώμα κοιμάται αλλά ο εγκέφαλος είναι σε πλήρη επίγνωση, επομένως αν κι όταν σου συμβεί το γνωρίζεις ότι είναι όνειρο και παρεμβαίνεις ή το διαμορφώνεις όπως θέλεις.

 

Σύμφωνα, λοιπόν με όλα τα παραπάνω ανακεφαλαιώνω ως εξής:

Εύχομαι σ’ όλους σας και στον κάθε ένα ξεχωριστά, να έχετε πολλά όνειρα από το νούμερο 7.

Σε όσους διαβάζουν, να μην ξεχνούν το νούμερο 9.

Ελπίζω να βλέπετε περισσότερα καλά όνειρα και να έρθει σύντομα η στιγμή που αυτά θα συμπίπτουν με την πραγματικότητά σας.

Όνειρα γλυκά!

 

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου