Συνεχώς ακούμε από τους γύρω μας -αλλά κι εμείς οι ίδιοι τα λέμε- φράσεις του τύπου «δύσκολη εποχή για σχέσεις», «πώς καταντήσαμε έτσι τον έρωτα» κι όλα αυτά τα όμορφα κι αισιόδοξα που μας δίνουν μια σπρωξιά ενώ στεκόμαστε κοντά στον γκρεμό.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο τραγικά όσο ακούγονται, αρκεί βέβαια να ορίσουμε εκείνους τους τύπους ανθρώπων που πρέπει ν’ αποκλείσουμε από τα ραντεβού και κατά συνέπεια από τον έρωτα, ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί αυτούς τους πέντε τύπους ανθρώπων.

 

«Άλλα θέλω κι άλλα κάνω κι άλλα εννοώ»

Πρόκειται για εκείνους που δεν ξέρουν τι θέλουν από μια σχέση, από τους ίδιους κι από τη ζωή γενικότερα, είτε γιατί δεν τα έχουν βρει εντελώς με τον εαυτό τους, είτε γιατί έχουν μείνει κολλημένοι στο παρελθόν και δεν το έχουν αποδεχτεί, είτε γιατί απλώς ακόμη ψάχνουν τα πατήματά τους. Τρώγονται συνεχώς με τα ρούχα τους κι από εκεί που νομίζουμε ότι τους ξέρουμε, ανατρέπουν τα πάντα και μένουμε να ψαχνόμαστε και ν’ απορούμε τι στο καλό κάναμε λάθος.

 

«Χειρότερη να είναι η κάθε σου ημέρα»

Άλλη περιπτωσάρα είναι όσοι κακολογούν στις επόμενες σχέσεις τις πρώην, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι πρώτον -έστω και κρίνοντάς τους- τους δίνουν χώρο στο παρόν και δεύτερον ότι μ’ αυτόν τον τρόπο μειώνουν τον εαυτό τους αφού ήταν επιλογή τους. Βέβαια θα μου πείτε ότι κάποιοι αλλιώς ξεκινούν κι αλλιώς εξελίσσονται και το δέχομαι, αλλά και πάλι λίγο σεβασμό, αν όχι στον πρώην, στην επιλογή μας. Γιατί να θέλουμε να βγούμε με κάποιον, να γίνουμε οι νυν κι ίσως να έρθει η στιγμή που ως πρώην πια, μας πιάσουν στο στόμα τους κι εμάς;

 

«Θέλω να ζήσω τη ζωή μου»

Μη με σκας. Ενώ εμείς οι υπόλοιποι θέλουμε να κάτσουμε σπίτι κλειδαμπαρωμένοι περιμένοντας το τέλος του κόσμου. Κάθε άνθρωπος θέλει να ευχαριστηθεί τη ζωή του, ονειρεύεται κι ελπίζει. Αλλά υπάρχει και μια καθημερινότητα που δε μας τα φέρνει όλα στο πιάτο ούτε μας στρώνει τον δρόμο με ροδοπέταλα. Τι πιο όμορφο λοιπόν να μοιραστείς όλα αυτά μ’ έναν σύντροφο; Τώρα αν ο άλλος έχει στο μυαλό του να βγαίνει κάθε βράδυ, να μην έχει καμία ευθύνη στη ζωή του, να μην προσπαθεί για κάποιον άλλον και να τρέχει ανέμελος στα λιβάδια με τα μαλλιά ν’ ανεμίζουν, τότε λυπάμαι που θα τους χαλάσουμε το όνειρο αλλά αυτό δεν το καταφέρνει κανείς ούτε κι όταν είναι ελεύθερος.

 

«Δεν τα πάω καλά με τις δεσμεύσεις»

Μετάφραση· «Δε θέλω να προσπαθήσω για κανέναν ούτε καν για τον ίδιο μου τον εαυτό. Έχω άλυτα θέματα και καμία διάθεση να τα λύσω. Επίσης φοβάμαι να δεθώ συναισθηματικά γιατί την έχω πατήσει στο παρελθόν κι έχω κλειστεί στο καβούκι μου και μια χαρά είμαι εδώ». Πώς να μη θέλουμε ν’ αποκλείσουμε αυτόν τύπο φυγόπονων ανθρώπων, από τη στιγμή που μας έχουν πει κατάμουτρα αλλά έμμεσα ότι δεν είναι δυνατόν να στηριχτούμε πάνω τους -κι εκείνοι σ’ εμάς ασφαλώς- ώστε να ελαφρύνουμε το βάρος αλλά και να μοιραστούμε τις χαρές;

 

«Μόλις με αγαπήσεις θα σου βγάλω την ψυχή»

Οι λεγόμενοι “love bombers” οι οποίοι εμφανίζονται ως ιδανικοί σύντροφοι, διαθέσιμοι, τρυφεροί, εκδηλωτικοί, εκφραστικοί κι όλα όσα ψάχνει κανείς και μόλις η άλλη πλευρά παραδοθεί κι αφεθεί τα παίρνουν όλα πίσω, αφού σκοπός τους ήταν να λάβουν την αποδοχή, την αγάπη και να προκαλέσουν εξάρτηση στο άλλο άτομο. Το γιατί αποτελεί ένα κεφάλαιο από μόνο του και δε θα σχολιαστεί περαιτέρω εδώ.

 

Και μιας κι είδαμε λοιπόν τις πέντε κατηγορίες να πούμε ότι δεν είναι στο χέρι μας ν’ αποκλείσουμε κανέναν από το φλερτ και τον έρωτα, όσο κι αν φαντάζει ιδανικό. Γι’ αυτό ας επανέλθουμε στην πραγματικότητα και να κάνουμε μόνοι μας αντίλογο.

 

 

1. Εδώ που τα λέμε υπάρχει κάποιος που τα έχει βρει εξ’ ολοκλήρου με τον εαυτό του; Αλίμονο αν απαντάμε «ναι». Πάντα θα εμφανίζεται κάποιο άλυτο θέμα μας, μια φοβία, μια ανασφάλεια, κάτι να βασανιζόμαστε βρε αδερφέ.

2. Όποιος δεν έχει κακολογήσει πρώην ποτέ να σηκώσει το χέρι του. Κακά τα ψέματα και μόνο στο στάδιο του θυμού μετά τον χωρισμό, όλοι έχουμε στάξει φαρμάκι κι έχουμε ξεχάσει σεβασμό κι αξιοπρέπεια.

3. Σε όλους μας έρχεται στιγμή που μας τα σκάει κατάμουτρα η ρουτίνα κι έχουμε τάσεις φυγής, παίρνει αέρα το μυαλό μας και θυμόμαστε ξαφνικά ότι αφήσαμε κάπου ριγμένο τον εαυτό μας, νομίζοντας πως η λύση σ’ όλα αυτά είναι να τα γράψουμε όλα μονομιάς και να κάνουμε κραιπάλες δίχως αύριο.

4. Όλοι έχουμε πληγωθεί κι όλοι έχουμε φοβηθεί μην πάθουμε τα ίδια, με αποτέλεσμα σε επόμενες σχέσεις είτε να μην αφηνόμαστε είτε να βγάζουμε τον χειρότερο εαυτό μας στον άλλον, σαν τεστ κοπώσεως για να δούμε αν θα το βγάλει.

5. Ναι εντάξει αποδέχομαι ότι οι “love bombers” είναι μια κατηγορία από μόνοι τους, αλλά μη μου πείτε ότι κι εσείς κάποια στιγμή δεν υπερβάλατε εαυτόν σε μια σχέση -γιατί θέλατε πολύ να πετύχει λόγω μοναξιάς ή για να ξεπεράσετε κάποια πρώην σχέση- και τελικά δε σας βγήκε κι αρχίσατε να μαζεύετε πίσω την καλούμπα.

 

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτοί οι πέντε τύποι ανθρώπων που πολύ θα θέλαμε ν’ αποκλείσουμε, είμαστε όλοι εμείς; Ας αφήσουμε λοιπόν τους αποκλεισμούς και την απαισιοδοξία κι ας ευχηθούμε να βρούμε ένα άτομο που τα ψυχολογικά του θα έρθουν να συμπληρώσουν τα δικά μας αντί να συγκρουστούν.

Καλή επιτυχία!

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου