Είναι τετράποδοι, είναι αξιολάτρευτοι, είναι άγγελοι που ήρθαν στη γη μήπως σώσουν εμάς. Καθένας με τον δικό του χαρακτήρα· άλλος τρελιάρης, άλλος ήρεμος, άλλος ζημιάρης, άλλος υπόδειγμα «νοικοκυροσύνης» κι η λίστα τείνει στο άπειρο. Ο λόγος ασφαλώς για τους σκύλους, αυτά τα υπέροχα πλάσματα που μόνο χαρά κι αγάπη προσφέρουν σε όποιον αποφασίσει να εντάξει έναν στην οικογένειά του.

Τα χαρίσματά τους πολλά και, σαν άτομο που από παιδί ονειρευόμουν ν’ αποκτήσω έναν και το κατάφερα πριν μερικά χρόνια, μπορώ να γράφω με τις ώρες γι’ αυτά. Θα εστιάσουμε όμως στην υπερδύναμή τους που δεν είναι άλλη από την όσφρησή τους, για να κατανοήσουμε καλύτερα, ειδικά όσοι έχουμε σκύλο, την ανάγκη τους να μυρίζουν τα πάντα γύρω τους.

Αρχικά, ας δούμε με ποιον τρόπο λειτουργεί η μύτη των σκύλων κι έτσι αυτή θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά θαύματα της φύσης. Η μύτη για τους σκύλους λοιπόν έχει διττή αίσθηση, αυτήν της όσφρησης ασφαλώς κι αυτήν της όρασης. Επίσης είναι σχεδιασμένη με τέτοιον τρόπο ώστε να να μπορούν ν’ εισπνέουν και να εκπνέουν ταυτόχρονα, αφού η πρώτη λειτουργία γίνεται μέσω των ρουθουνιών τους, ενώ η δεύτερη από τις σχισμές που υπάρχουν στο πλάι της μύτης τους. Μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια συνεχής κυκλοφορία αέρα κι εντοπισμού διαφορετικών μυρωδιών. Μάλιστα διαθέτουν έναν ιστό ο οποίος χωρίζεται σε δύο πτυχές τη στιγμή που εισέρχεται αέρας στη μύτης τους, μία για ν’ αναπνέουν και μια για να μυρίζουν.

Ένα ακόμη απίστευτο δεδομένο γι’ αυτούς τους τετράποδους φίλους μας είναι ότι κάθε ρουθούνι τους λειτουργεί ανεξάρτητα από το άλλο, όπως περίπου συμβαίνει με τα μάτια των ανθρώπων, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος τους να συνδυάζει τις διαφορετικές πληροφορίες οσμής από κάθε ρουθούνι, επιτρέποντας στους σκύλους να προσδιορίσουν την πηγή αλλά και την κατεύθυνσή της κάθε μυρωδιάς.

Τέλος είναι σημαντικό ν’ αναφερθεί πως οι σκύλοι διαθέτουν περίπου 300 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς -οι άνθρωποι διαθέτουν μόνο 6 εκατομμύρια-, ενώ το τμήμα του εγκεφάλου τους που είναι αφιερωμένο στη διαχείριση αυτών είναι σχεδόν 40 φορές μεγαλύτερο απ’ αυτό των ανθρώπων.  Αυτό μάλιστα είναι κι ο λόγος που τα σκυλιά μπορούν ν’ απομνημονεύσουν τόσες πολλές μυρωδιές.

Και τώρα που ίσως αρχίζουμε ν’ αντιλαμβανόμαστε τη συνεχή ανάγκη των σκύλων για όσφρηση, πόσο σημαντική είναι αυτή η αίσθηση γι’ αυτούς και πόσο ισχυρή είναι η μύτη τους, ας δούμε πράγματα που μπορούν ν’ αντιληφθούν μέσω αυτής.

Οι σκύλοι λοιπόν είναι σε θέση να καταλάβουν ποιος πέρασε από ένα σημείο και τι εξέλιξη θα έχει αυτό που συμβαίνει κάθε δεδομένη χρονική στιγμή μπροστά τους. Επίσης μυρίζοντας τα σημεία από τα οποία πέρασαν άλλοι σκύλοι, μπορούν να καταλάβουν τι τρώει ο καθένας τους καθώς και πώς αισθάνεται.

Ακόμη είναι σε θέση ν’ αναγνωρίζουν πράγματα τα οποία δεν μπορούν καν να δουν, όπως για παράδειγμα τις ορμόνες που απελευθερώνουν άλλα ζώα ή οι άνθρωποι. Μ’ αυτόν τον τρόπο άλλωστε κατανοούν αν κάποιος έχει φιλικές ή εχθρικές διαθέσεις, ενώ επίσης συμπεριφέρονται με καλοσύνη όταν κάποιος βρίσκεται σε κίνδυνο ή επιθετικά σε περίπτωση που μυρίσουν τον κίνδυνο. Επίσης μπορούν να καταλάβουν τις διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις των ανθρώπων καθώς και να μυρίσουν την εγκυμοσύνη ή κάποια ασθένεια. Μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι σε θέση να μυρίσουν τον καρκίνο.

Οι άγγελοι επί της γης ακόμη είναι σε θέση να μας αναγνωρίσουν κυριολεκτικά μέσα από κάθε κύτταρό μας, αφού μπορούν να μυρίσουν το καθένα ξεχωριστά κι αυτός είναι κι ο λόγος που χρησιμοποιούνται από αστυνομικές δυνάμεις για τον εντοπισμό εγκληματιών κι όχι μόνο. Αυτήν τους την ικανότητα όμως χρησιμοποιούν και για να προσδιορίσουν έναν πιθανό σύντροφο. Φανταστείτε να είχαμε κι εμείς αυτή τη δυνατότητα κι από τι μπελάδες θα μας έβγαζε;

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάτοχοι σκύλων έχουμε αναρωτηθεί γιατί στο καλό μυρίζουν τα ούρα άλλων σκύλων. Γιατί πολύ απλά μέσω αυτής της διαδικασίας καταλαβαίνουν την ηλικία του άλλου, το φύλο, την υγεία αλλά και την ψυχολογική του διάθεση. Απίστευτο έτσι;

Τέλος κι εξίσου αξιοσημείωτο είναι ότι οι σκύλοι μέσω της όσφρησής τους αντιλαμβάνονται τον χρόνο και συγκεκριμένα τη διάρκειά του, αφού με κάθε μυρωδιά που επεξεργάζονται κατανοούν την περίοδο ύπαρξής της στο περιβάλλον.

Υ.Γ Αφιερωμένο στον δικό μου τρελιάρη άγγελο, την Άλμπα μου!

Πηγή 1

Πηγή 2

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό