Αγάπη ή έρωτας; Έρωτας ή αγάπη; Δύο τόσο μα τόσο διαφορετικά συναισθήματα, με τη δική του χάρη το καθ’ ένα, με τα υπέρ και τα κατά του, με τις όμορφες και δύσκολες στιγμές του, με διαφορετικά κυρίαρχα συναισθήματα, μα και τα δύο ευπρόσδεκτα στη ζωή κάθε ανθρώπου. Και θα σταθώ στην τελευταία διαφορά τους, σ’ αυτή την κυρίαρχων συναισθημάτων που νιώθει κανείς όταν αγαπά ή όταν είναι ερωτευμένος αντίστοιχα, αφού κατά τη γνώμη μου, αυτά είναι που ορίζουν τελικά το είδος μιας σχέσης.

Στην αγάπη λοιπόν πρωτοστατούν ο σεβασμός, η εκτίμηση, η φροντίδα, το να νοιάζεσαι ουσιαστικά τ’ άλλο άτομο, η ανησυχία για το αν είναι καλά, η περηφάνια για τα κατορθώματά του, ο αλτρουισμός, η παντελής έλλειψη εγωισμού, η στοργή κι ένα είδος έρωτα αλλά στην πιο καθαρή και αγνή του μορφή. Αντίθετα στον έρωτα τη σημαία κρατούν το πάθος, η τρέλα, η κτητικότητα, η ζήλια, η παρόρμηση, ο αυθορμητισμός και συνεπώς η απουσία λογικής σκέψης -τις περισσότερες φορές τουλάχιστον-, και τέλος κι αδιαμφισβήτητα ο εγωισμός.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν είναι αυτά που συνιστούν τη διαφορά ανάμεσα στα δύο συναισθήματα και θέτουν ξεκάθαρα όρια ανάμεσά τους, με αποτέλεσμα να τα εκφράζουμε κι εμείς ανάλογα και να χρησιμοποιούμε εντελώς διαφορετικές φράσεις. Ας δούμε λοιπόν μαζί πέντε φράσεις που χρησιμοποιούμε και δηλώνουν την αγάπη μας κι άλλες πέντε που δηλώνουν τον έρωτα.

 

Όσα λέμε από αγάπη:

1. Να προσέχεις

Μια φράση που κρύβει όλη την αγωνία και την ανησυχία του κόσμου, στο πρόσωπο αυτού που τη λέει. Ακούγεται τόσο γενικευμένη κι ίσως είναι, μα ουσιαστικά είναι πολύ συγκεκριμένη για τον άνθρωπο που αγαπά, σημαίνει «θέλω να είσαι καλά γι’ αυτό έχε τον νου σου». Αφού θεωρεί πως τη στιγμή που το λέει και λαμβάνει ένα νεύμα κι ένα φιλί, εξασφαλίζει την επιβεβαίωση της αγάπης του ότι όλα θα πάνε καλά.

 

2. Πάρε με όταν φτάσεις 

Παρόμοια με την προηγούμενη φράση, η οποία επίσης δηλώνει την ανησυχία και τον φόβο αυτού που αγαπά, με τα κυρίαρχα αυτά συναισθήματα να μετουσιώνονται μέσα από ελάχιστες λέξεις. Η εν λόγω φράση δείχνει ακόμα πόσο νοιάζεται, αφού δε σημαίνει απαραίτητα ότι αγωνιά για κάποιον κίνδυνο, αλλά ότι αναμένει να μάθει πότε η σχέση του έχει μπει πλέον στην ασφάλεια κι οικειότητα του σπιτιού του, μακρυά από την όποια εξαντλητική καθημερινότητα κι υποχρέωση.

 

 3. Έφαγες σήμερα; Ήπιες νερό; 

Η φράση αυτή δείχνει ότι αυτός που ρωτάει νοιάζεται κι έχει την ανάγκη να φροντίζει  αυτόν που αγαπά. Νοιάζεται και μάλιστα όχι επιφανειακά κι ούτε από συνήθεια, αλλά ουσιαστικά, σε τέτοιο βαθμό που φτάνει να θέσει μια τέτοια σπάνια και συνάμα αγνή ερώτηση η οποία αποτυπώνει την αγάπη. Αν δε, πάρει αρνητική απάντηση σε κάποιο από τα δύο σκέλη, αδιαμφισβήτητα θα φροντίσει ανάλογα.

 

4. Θα τ’ αντιμετωπίσουμε μαζί

Αυτή η φράση κι αν περιλαμβάνει συμπυκνωμένη όλη την αγάπη του κόσμου, αφού για να φτάσει να την πει κάποιος σημαίνει πόσο ανιδιοτελή είναι τα συναισθήματά του για τον άλλον. Μια φράση που δείχνει τσαμπουκά -με την καλή έννοια-, πυγμή και διάθεση να σταθεί βράχος δίπλα στο ταίρι του σε οτιδήποτε αντιμετωπίζει. Μια φράση που ακούγεται εύκολη αλλά θέλει τεράστια μαγκιά για να την πεις κι ακόμα μεγαλύτερη για να την κάνεις πράξη.

 

5. Νιώθω μεγάλη περηφάνια για σένα 

Τι άλλο προϋποθέτει η αγάπη; Τον θαυμασμό, τον σεβασμό και την εκτίμηση για τ’ άλλο μας μισό, ακόμα κι αν τα νιώθουμε για το πιο «χαζό» κατόρθωμά του. Μικρό ή μεγάλο το επίτευγμα του συντρόφου, στα μάτια αυτού που αγαπά μοιάζει τεράστιο, όπως όταν ένας γονιός ακούει τις πρώτες λέξεις από το παιδί του. Δεν έχει σημασία λοιπόν το μέγεθος της επιτυχίας, αλλά ότι η σχέση, πετυχαίνει τους στόχους, τις φιλοδοξίες και τις επιθυμίες της.

 

 

Όσα λέμε από έρωτα:

1. Μου λείπεις 

Πόσο συχνά το λέει αυτό ένας ερωτευμένος; Ίσως πιο συχνά από οτιδήποτε άλλο, αφού η τρέλα και το πάθος του έρωτα τον κάνουν να επιθυμεί συνεχώς την παρουσία του άλλου. Κι όταν αυτό δε συμβαίνει νιώθει μισός κι άδειος, εκφράζοντας το στο ταίρι του με την παραπάνω φράση. Επίσης η φράση αυτή αλλά κι η συχνότητα χρήσης της, υποδηλώνουν την υπερβολή του έρωτα, αφού νιώθουμε έτσι ακόμα κι αν πέρασαν ελάχιστα λεπτά που ήμασταν μαζί με την καψούρα.

 

2. Κατέβα, είμαι από κάτω.

Κι εδώ μπαίνουν η παρόρμηση, ο αυθορμητισμός κι η συνήθης απουσία λογικής, που πάνε αγκαζέ με τον έρωτα. Συναισθήματα τα όποια οδηγούν τον ερωτευμένο σε πράξεις στιγμιαίες και τρελές, όπως να πεταχτεί μέχρι το σπίτι του έρωτά του -ακόμα κι αν είναι μεγάλη η απόσταση- έστω και για πέντε λεπτά, ίσα να πάρει εκείνο το φιλί κι αυτή την αγκαλιά που του έλειψε.

 

3. Δεν αντέχω μακρυά σου. 

Μια δήλωση εγωιστική, όσο κι αν ακούγεται παράξενο εκ πρώτης. Γιατί εγωιστική; Γιατί ναι μεν δείχνει τον φανατισμό του έρωτα κι ίσως γοητεύει, αλλά από την άλλη αυτός που δηλώνει κάτι τέτοιο, διεκδικεί έμμεσα, περισσότερο χώρο και χρόνο,  χωρίς να τον ενδιαφέρει αν το παραπάνω που θα κερδίσει σημαίνει την καταπάτηση των επιθυμιών της σχέσης του. Αν αυτό δεν είναι εγωιστικό τότε τι είναι;

 

4. Σε σκέφτομαι συνέχεια

Είναι γνωστό ότι όντας ερωτευμένος κανείς, δεν έχει άλλη σκέψη απ’ αυτή του έρωτά του. Ξυπνάει και κοιμάται, με την ίδια εικόνα στο μυαλό του, αυτή του ανθρώπου που του άναψε τη φλόγα μέσα του και δε λέει να σβήσει. Μάλιστα καίει τόσο δυνατά που χρησιμοποιεί συχνά την εν λόγω φράση προκειμένου να δηλώσει το πάθος του αλλά και την υπερβολή και την παράνοια του έρωτα που νιώθει.

 

5. Είσαι δικός/δική μου.

Μια φράση που λίγο-πολύ όλοι έχουμε πετάξει έστω και μια φορά πάνω στην τρέλα του έρωτα που ασφυκτιά να εκφραστεί. Πρόκειται για μια φράση την οποία λέει ένας ερωτευμένος, για να δηλώσει πόσο έντονα είναι τα όσα νιώθει για τον άλλον, για να εξασφαλίσει τη μοναδικότητά του στη ζωή του, ενώ σχεδόν πάντα συνοδεύεται από μια σφικτή αγκαλιά για τη δραματικότητα της στιγμής. Όσο χαριτωμένη και γοητευτική κι αν φαντάζει όμως, εμπεριέχει κτητικότητα και τη ζήλια, δύο πολύ χαρακτηριστικά γνωρίσματα του έρωτα.

 

Συμπερασματικά, οι φράσεις που χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε την αγάπη μας, μπορεί να στερούνται της τρέλας, του πάθους και της παρόρμησης, υποδηλώνουν όμως συναισθήματα αγνά, ανιδιοτελή κι ουσιαστικότερα. Από την άλλη, οι φράσεις που δηλώνουμε, με όση απουσία λογικής είναι δυνατόν, στον έρωτα, περιλαμβάνουν όχι μόνο θετικά συναισθήματα όπως είναι αντιληπτό, όμως ακόμα και τ’ αρνητικά έχουν την χάρη τους κι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του. Καθ’ ένα λοιπόν έχει τη μοναδικότητα και γνησιότητά του κι είναι εξ’ ίσου χρήσιμα στον άνθρωπο σαν βίωμα, σαν εμπειρία ή και σαν μάθημα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου