Λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε τα Minions, αυτά τα συμπαθητικά και γκαφατζίδικα κίτρινα πλασματάκια τα οποία καταφέρνουν με μοναδική μαεστρία να μπλέκουν συνεχώς σε περιπέτειες, χάρη στον αυθορμητισμό, τον παρορμητισμό και την παιδική αθωότητα κι αφέλεια που τα διακρίνει.

Κι εμείς γίναμε μάρτυρες αυτών των περιπετειών, μέσα από τη μεγάλη αλλά και τις μικρές μας οθόνες. Γελάσαμε κι ακόμη γελάμε, με τα ίδια, με τις αποφάσεις και τις επιλογές τους, με την ακαταλαβίστικη ομίλιά τους, με τις μεταμφιέσεις τους και κυρίως με τις γκάφες τους. Μπήκαν στη ζωή μας κι εμείς δεχθήκαμε να κλέψουμε λίγη από την παιδικότητά τους, χρησιμοποιώντας τις φιγούρες τους σε τραγούδια-διασκευές, gifs, memes, ακόμη και αναπαράγοντας κάποιες από τις ελάχιστες κατανοητές ατάκες τους όπως ή «Εμείς δηλαδή δεν έχει μουτς-μουτς»;

Κάποιοι όμως αποφάσισαν να μη μείνουν στην επιφάνεια και να σκαλίσουν λίγο περισσότερο ό,τι αφορά τα συμπαθητικά αυτά πλάσματα. Υπάρχει λοιπόν μια σελίδα στο Tik Tok η οποία ισχυρίζεται ότι τα Minions σαν φιγούρες, εμπνεύστηκαν από τον δημιουργό τους από μια θλιβερή ιστορία παιδιών σε μια μικρή πόλη το 1903, όπου μυστηριωδώς χάθηκαν. Τα παιδιά αυτά συμμετείχαν παρά τη θέλησή τους σε παράνομα πειράματα -λέει η ίδια σελίδα- κι όταν πια εντοπίστηκαν δεν μπορούσαν να μιλήσουν σωστά. Μάλιστα παραθέτει και σχετική φωτογραφία, όπως φαίνεται παρακάτω.

 

pakisub

 

Μια άλλη ιστορία, στο Twitter αυτήν τη φορά, συνδέει την ιστορία των Minions με παιδιά που συμμετείχαν σε ναζιστικά πειράματα, αναφέροντας μάλιστα ότι τα ουρλιαχτά τους κατά τη διάρκεια αυτών ήταν κι ο λόγος που ο δημιουργός τους τα έφτιαξε με αυτήν τη χαρακτηριστική ψιλή φωνή. Κι αυτή η σελίδα χρησιμοποίησε την ίδια φωτογραφία για να υποστηρίξει την άποψή της. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η εν λόγω φωτογραφία απεικονίζει ενήλικες άντρες που φορούν στολή διαφυγής υποβρύχιου, καταρρίπτοντας έτσι ότι η πηγή έμπνευσης των χαριτωμένων Minions ήταν κάποια από τις παραπάνω δύο θλιβερές ιστορίες.

 

 

Αν όμως επιμένουμε να δούμε εντελώς ψυχρά και χωρίς ίχνος παιδικότητας, αυτά τα λατρεμένα πλασματάκια, θ’ αντιληφθούμε ότι ουσιαστικά συμβολίζουν τους σκλάβους, κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Και με τη λέξη «σκλάβος» δεν εννοώ μόνο τους ανθρώπους που ζούσαν σε συνθήκες σκλαβιάς παρά τη θέλησή τους, αλλά όλους εμάς που βιώνουμε τις ίδιες συνθήκες με τη θέλησή μας μεν, ασυνείδητα δε.

Βλέπετε τα Minions εκπροσωπούν μια άβολη συνθήκη της ανθρωπότητας, αυτή που μας θέλει να είμαστε δυστυχισμένοι και μίζεροι όταν δεν έχουμε κάποιον να υπηρετούμε και παρά τις όποιες προσωπικές ανέσεις κι αγαθά. Μας διακατέχει μια υποσυνείδητη επιθυμία και τάση υπακοής κι όταν δεν υπάρχει κάποιος να την προβάλουμε, τότε νιώθουμε ότι δεν έχουμε σκοπό ύπαρξης. Γιατί; Γιατί αναζητάμε συνεχώς πρότυπα να μιμηθούμε, πρότυπα που θα μας υποδείξουν στόχους προς υλοποίηση προκειμένου να βρούμε νόημα και τρόπους να νιώσουμε ολοκληρωμένοι.

Δεν είμαστε λοιπόν καθημερινά σκλάβοι; Σκλάβοι της μικρή ή μεγαλύτερης κοινωνίας στην οποία ζούμε; Σκλάβοι των social media; Σκλαβοι σε κάθε είδους σχέση μας; Πώς μπορούμε ν’ απαντήσουμε «όχι» με σιγουριά, όταν κυνηγάμε άλλους να τους μιμηθούμε, όταν δανειζόμαστε συμπεριφορές και στόχους που ίσως δεν επιθυμούμε ή δε μας ταιριάζουν αλλά ικανοποιούν την ανάγκη μας για υπακοή; Υπακοή σε κάποιον ηγέτη, υπακοή στη μόδα, υπακοή σε όσα προστάζει η εκάστοτε εποχή, από το styling έως τη συμπεριφορά μας στις σχέσεις.

Δε θέλω να μας το χαλάσω λοιπόν, αλλά είμαστε όλοι Minions και δυστυχώς δεν είμαστε το ίδιο χαριτωμένα μ’ αυτά. Γιατί όταν κάτι δεν το κοιτάς μέσα από το πρίσμα της παιδικής αθωότητας, χάνει τη μαγεία του. Αυτή είναι η αλήθεια.

Πηγή

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό