Οι φίλοι είναι οι συγγενείς που διαλέξαμε, όπως τόσο συχνά λέγεται, κι έτσι ακριβώς είναι, αφού συνειδητά τους ξεχωρίζουμε και κατ’ επιλογή μας εξακολουθούν να βρίσκονται στη ζωή μας.

Κάποιοι από αυτούς προάγονται σε κολλητούς κι ο λόγος είναι απλός αλλά μέγιστης σημασίας. Τον πολυπόθητο τίτλο παίρνει το άτομο που σε ξέρει καλύτερα απ’ τον καθένα, που είναι η αδελφή ψυχή σου κι αποτελεί «το άλλο σου ολόκληρο» σ’ έναν κόσμο που αναζητά μισά.

Κολλητάρι είναι ο άνθρωπός αυτός που κάνοντας τον απολογισμό σου μέχρι σήμερα, τον συναντάς σε όλα δίπλα σου, αφού βρισκόταν στο πλευρό σου πάντα, έτοιμος να σε στηρίξει στις χαρές και στις λύπες, στα πάνω σου και στα κάτω σου.

Πρόκειται για αυτόν τον άνθρωπο με τον οποίο δε χρειάζεται να λες πολλά, αλλά αρκεί μία ματιά για να κάνετε ολόκληρο διάλογο, χωρίς οι υπόλοιποι γύρω σας να καταλάβουν το παραμικρό. Είναι εκείνο το πρόσωπο με το οποίο έχετε δημιουργήσει άπειρα inside jokes κι έχετε διαλέξει τραγούδι και συνθηματική ατάκα για κάθε περίσταση, από το ότι εκπέμπεις SOS για άβολη κατάσταση μέχρι το «κοίτα ένα μωρό που περνάει». Φυσικά κι έχετε βγάλει παρατσούκλι ο ένας στον άλλον και το κανονικό σας όνομα, όταν βρίσκεστε μαζί, έχει πλέον σβηστεί από όλα τα κατάστιχα.

Κολλητάρι σου είναι αυτός που σε μια βραδιά για επιτραπέζια εννοείται ότι θα είστε ομάδα και θα κατατροπώσετε κάθε αντίπαλο, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, αφού γνωρίζετε ο ένας τον άλλον περισσότερο από ό,τι τον ίδιο σας τον εαυτό. Θα γίνει με τρόπο που οι υπόλοιποι θα νομίζουν ότι τους κλέβετε, όμως, όχι, εκπέμπετε απλά στην ίδια συχνότητα.

Είναι που με τον συγκεκριμένο άνθρωπο πάντα υπάρχει κάτι ακόμα να πείτε, ακόμα κι αν βλέπεστε καθημερινά ή έχετε μόλις φύγει από τρίωρο καφέ. Είναι, επιπλέον, το άτομο με το οποίο έχετε το δικό σας, αποκλειστικό, στέκι. Όχι απαραίτητα κάποιο μαγαζί αλλά ίσως ένα σημείο άκυρο που όμως για εσάς σημαίνει πολλά. Ένα παγκάκι στην παραλία, σε μια πλατεία, στην παιδική χαρά της γειτονιάς σας. Ξέρεις ότι απλά θα τον πάρεις τηλέφωνο και θα του πεις: «Σε δέκα λεπτά ραντεβού στο μέρος μας. Έχω να σου πω».

Μέρος, το δικό σας σημείο, εκεί όπου έχετε δημιουργήσει χιλιάδες αναμνήσεις ζωής, εκεί όπου γελάσατε μέχρι δακρύων και κλάψατε μέχρι να γελάσετε πάλι, εκεί που εξομολογηθήκατε τα όνειρά σας, τους φόβους σας, την άσχημη ή καλή μέρα που βιώσατε, τις ερωτικές απογειώσεις κι απογοητεύσεις. Το μέρος σας ξέρει όσα γνωρίζετε μόνο οι δυο σας.

Κολλητός είναι ο άνθρωπος που σε κάθε χωρισμό σου ήταν εκεί να σου πει «στα έλεγα εγώ» καθώς σε αγκάλιαζε συμπληρώνοντας «εκείνος/η έχασε». Είναι αυτός που σε κουβάλησε μεθυσμένο ως το κρεβάτι σου, τις βραδιές που ήπιες πολύ για να ξεχάσεις κι είναι ο ίδιος που κυνηγούσες σε όλο το μαγαζί, προτού καταρρεύσεις, για να πάρεις πίσω το κινητό σου και να στείλεις το κλασικό μεθυσμένο και καταστροφικό μήνυμα, που εκείνος δε σ’ άφηνε.

Το φιλαράκι σου είναι επίσης, αδιαμφισβήτητα, ο αντίζηλος του συντρόφου σου, αφού τα μηνύματα και τα τηλέφωνα με εκείνο είναι περισσότερα από ό,τι με το ταίρι σου. Επιπλέον είσαι διατεθειμένος να ακυρώσεις συνάντηση με τη σχέση σου, ακόμα και τελευταία στιγμή κι ας έχετε μέρες να βρεθείτε, μόνο και μόνο επειδή το κολλητάρι σου ζήτησε να βγείτε για τον πιο ασήμαντο λόγο.

Ο φίλος της καρδιάς σου είναι ο άνθρωπος που πιστεύει σε εσένα αληθινά, περισσότερο κι από εσένα, και σε σπρώχνει να κυνηγήσεις τα όνειρά σου, ακόμα κι αν εσύ τα θεωρείς άπιαστα. Είναι το άτομο με το οποίο νιώθεις ότι μαζί μπορείτε να κατακτήσετε τον κόσμο ή έστω να τον καταστρέψετε. Who cares, αρκεί που είστε μαζί.

Με λίγα λόγια, κολλητάρι είσαι η λαχτάρα μου, ο καφές και τα τσιγάρα μου!

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη