Λένε πως όταν σταματήσεις να ονειρεύεσαι σταματάς και να ζεις.

Ωραίο πράγμα να ονειρεύεσαι. Όχι μόνο στον ύπνο σου αλλά και στον ξύπνιο σου. Ακόμη πιο ωραίο βέβαια είναι να πραγματοποιείς τα όνειρα και τους στόχους σου. Είναι ένα από τα ωραιότερα δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Αυτόν που κουβαλάς από τη στιγμή της γέννησής σου, μέχρι το τέλος.Τα όνειρα αποτελούν την κινητήριο δύναμη να σε μετατρέψουν σε έναν άνθρωπο γεμάτο ενέργεια και θέληση.

Τι γίνεται όμως όταν ερωτευτείς ή μάλλον καλύτερα όταν δεσμευτείς;

Σε αυτήν ακριβώς την φάση μπορείς πολύ εύκολα να μπερδέψεις την βούρτσα με την τσατσάρα έχοντας παρασυρθεί από το συναίσθημα και βάζοντας στην άκρη την λογική.

Άλλοτε αναλαμβάνεις επάξια τον ρόλο του θύματος σε μια σχέση, παραγκωνίζοντας και αμελώντας τον εαυτό σου και τα θέλω σου και άλλοτε του θύτη, αφού ξαφνικά θεωρείς τον άλλο κτήμα σου και θέλεις να ελέγχεις την ζωή του και τις επιλογές του.

Στην πρώτη περίπτωση στοιβάζεις επιδέξια τα όνειρα σου στο ράφι με τα απωθημένα. Τα αφήνεις εκεί παραδομένα σε ένα σύννεφο σκόνης. Κάπου-κάπου τα κατεβάζεις, τους ρίχνεις ένα ξεσκόνισμα και τα τοποθετείς με προσοχή ξανά πίσω στην θέση τους, σαν κάτι το εύθραυστο. Λες «ίσως αργότερα», και το αργότερα δεν έρχεται ποτέ. Και αυτό γιατί δίνεις προτεραιότητα στο να καλύπτεις μόνο τις ανάγκες του άλλου μισού σου, κάποιες φορές στο όνομα του συναισθήματος και άλλες στο όνομα των «πρέπει» που επιβάλλει η κοινωνία.

Στην δεύτερη περίπτωση αναλαμβάνεις τα ηνία της σχέσης αφήνοντας τον άνθρωπό σου έρμαιο των επιθυμιών σου, τη στιγμή που θα έπρεπε να αφουγκραστείς και τις δικές του ανάγκες, ενώ θα έπρεπε να είσαι πιστός σύμμαχός του σε ότι τον κάνει ευτυχισμένο. Να τον παροτρύνεις και να τον ενθαρρύνεις στις επιλογές του έστω και αν κάποιες φορές σε κάνει να χάνεις κάπως τη βολή σου. Αυτή είναι η έννοια της συντροφικότητας και της πραγματικής αγάπης.

Τα όνειρα μου κόκκινα, τα όνειρά μου άσπρα, ρούχα μαζί που πλύθηκαν και έχουνε γίνει ροζ αναφέρει γνωστό άσμα. Και αναρωτιέμαι. Ποιος τους είπε τα τα βάλουν στην ίδια πλύση;

Ο καθένας πρέπει πρώτα να είναι για τον εαυτό του για να είναι σε θέση να δώσει και στον δίπλα του. Σπάνιο άλλωστε να βρεις σύντροφο με κοινούς στόχους και φιλοδοξίες. Τα όνειρα του ενός δεν έχουν να κάνουν με τα όνειρα του άλλου. Οφείλεις λοιπόν να σεβαστείς τα δικά του, όπως θα ήθελες να σεβαστεί αντίστοιχα και τα δικά σου.

Το μυστικό της απόλυτης ευτυχίας είναι να συνεχίζεις να παραμένεις ελεύθερος, έστω και σε δέσμευση. Αυτού του είδους οι σχέσεις κρατάνε περισσότερο. Κανείς σύντροφος δεν έχει το δικαίωμα να σου στερήσει αυτή σου την ανάγκη και αν το προσπαθήσει, απλά δεν κάνει για εσένα.

Οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συνεχίσεις να κυνηγάς τα όνειρά σου με την ίδια πυγμή και τον ίδιο ζήλο, όπως έκανες πάντα, για να μην βρεθείς στο τέλος να είσαι υπόλογος στον εαυτό σου.

Και όχι τίποτα άλλο. Άντε να τον πείσεις μετά να σταματήσει να σε αποκαλεί «μαλάκα».

Επιμέλεια Κειμένου Ειρήνης Τρίγκα: Σοφία Καλπαζίδου

 

Συντάκτης: Ειρήνη Τρίγκα