Λένε πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Υποσυνείδητα ή μη, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε τεστάρει τον εκάστοτε άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας. Θέλουμε να δούμε αν μπορεί να αντεπεξέλθει σε ό, τι ζητάμε από ένα σύντροφο. Άν πληροί τις προϋποθέσεις.

Μεγαλώνοντας συνειδητοποιούμε ότι κατά ένα μαγικό τρόπο μπορούμε να αντιληφθούμε από μικρά πράγματα της καθημερινότητας τί καπνό φουμάρει. Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες, μας δείχνουν αν μπορούμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μαζί του ή αν θα πρέπει να πατήσουμε το κουμπί για να κατέβουμε στη στάση και να περιμένουμε το επόμενο.

Για να βγάλουμε λαβράκι λοιπόν, αφήνουμε να νομίζει πως έχει το πάνω χέρι στην σχέση. Ένα καλό δόλωμα για να δούμε κατά πόσο μπορεί να μας εκμεταλλευτεί το έτερον ήμισυ, αποτελεί η ντεμέκ αφέλεια.

Σε περίπτωση λοιπόν που θέλουμε να αναλάβουμε αυτόν το δύσκολο και κατά τα άλλα υποτιμημένο ρόλο του αφελή, πρέπει να επιστρατεύσουμε όλη τη νοημοσύνη μας. Να εφοδιαστούμε με αρκετή υπομονή καθώς θα πρέπει να υποχωρήσουμε σε αρκετές περιπτώσεις και να παραχωρήσουμε άπλετο χώρο και χρόνο. Θα εκστομίσουμε άπειρες φορές το κλασσικό « Δεν πειράζει», και ο κόσμος μας θα μοιάζει να περιστρέφεται γύρω από αυτό τον έρωτα.

Η μαύρη αλήθεια είναι ότι δεν πετάμε και την σκούφια μας για να αναλάβουμε το ρόλο της μαριονέτας, αλλά αποτελεί έναν έξυπνο τρόπο για να δούμε με τί είδους άνθρωπο έχουμε να κάνουμε.
Άραγε θα μας αδικήσει; Θα μας αποτρέψει από το να κάνουμε κάτι που θεωρούμε σημαντικό για εμάς; Νοιάζεται πραγματικά; Μέχρι ποιο σημείο είναι ικανός να εκμεταλλευτεί την υποχωρητικότητα και την επιείκεια που δείχνουμε;

Τώρα βέβαια θα μου πείτε ότι η παροιμία «Δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ΄ανέβει στο κρεβάτι» δε βγήκε τυχαία, και ότι όταν δίνουμε το περιθώριο να μας ποδοπατήσουν το κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Ναι συμφωνώ, αλλά όχι όλοι. Σίγουρα σπανίζουν αυτοί που δε θα το κάνουν. Κι εμείς για αυτούς ακριβώς ψάχνουμε. Για εκείνους, που ενώ τους δίνεις το πάτημα να εισβάλλουν στη ζωή σου και να την κάνουν άνω κάτω, δείχνουν σεβασμό και στέκονται απλά στο κατώφλι. Για εκείνους που βλέποντας σε μαριονέτα όχι μόνο δε θα μπουν στην διαδικασία να παίξουν με τα σχοινιά κουνώντας τα εδώ και εκεί, αλλά θα σε απαλλάξουν από αυτά κόβοντάς τα. Που δεν εκμεταλλεύονται τα αδύνατα σημεία σου αλλά προσπαθούν να τα κάνουν δυνατά. Που σε εκτιμούν και σε σέβονται. Δε λέω. Δύσκολο να βρεις τέτοιους ανθρώπους, όχι όμως και ακατόρθωτο.

Όπως καταλαβαίνετε, καμιά φορά είναι αναγκαίο να παριστάνουμε τους αφελείς σε οποιοδήποτε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων, είτε ερωτικών, είτε φιλικών, είτε επαγγελματικών. Γίνεται ξεσκαρτάρισμα των ανθρώπων που μας περιτριγυρίζουν.

Άν λοιπόν τα αποτελέσματα αυτού του τεστ είναι απογοητευτικά, μάλλον ήρθε η ώρα να κλοτσήσουμε από το κρεβάτι μας τον χωριάτη που ανέβηκε με θράσος και να αποφύγουμε τα χειρότερα. Άν πάλι, παρ΄όλο το θάρρος που του δώσαμε δεν μπήκε στην διαδικασία να ικανοποιήσει μόνο τις ανάγκες και τα θέλω του αλλά υπολόγισε και τα δικά μας, τότε και μόνο τότε αξίζει να βρίσκεται στη ζωή μας.

Για αυτό ας έχουμε στο μυαλό μας ότι η εσκεμμένη επίδειξη αφέλειας αποτελεί το άκρον άωτον της ευφυίας.

Επιμέλεια Κειμένου Ειρήνης Τρίγκα: Κατερίνα Κεχαγιά.

 

Συντάκτης: Ειρήνη Τρίγκα