Ως νέος εργαζόμενος σε ένα πόστο, είναι πολύ πιθανό να φαντάζεσαι πώς θα είναι η εργασία σου και γνωρίζοντας το πόστο σου να πέσεις από τα σύννεφα σε σχέση με την πραγματικότητα. Στην αρχή ίσως σε ξενερώσει, ίσως αισθανθείς μια αίσθηση καψονιού, ίσως νιώσεις πως δε σε εκφράζει ως προς το τι κλήθηκες εξ αρχής να κάνεις. Όταν μιλάμε για μικρο-προσαρμογές κι όχι για καθολικές αλλαγές, τότε είναι απλώς το καινούριο και το ίσως ανεξερεύνητο που σε επηρεάζει. Πρώτο βήμα: άσε το μυαλό σου να καθαρίσει και προσπάθησε ν’ αγαπήσεις κι αυτό το κομμάτι. Ίσως σε ιντριγκάρει περισσότερο από όσο πιστεύεις.

Εν αρχή ην η εξοικείωση. Κάθε τι καινούργιο που έρχεται στον δρόμο μας, είτε μας αρέσει σαν ιδέα είτε όχι, μας προσφέρει νέες γνώσεις που ποτέ δεν ξέρεις πότε κι αν θα σου φανούν χρήσιμες στο μέλλον. Αν είσαι σε ένα επάγγελμα το οποίο αγαπάς κι είναι του κλάδου σου, αλλά έχει κι άλλα παρακλάδια που δε σκέφτηκες να ασχοληθείς ποτέ όμως το απαιτούν οι συνθήκες της δουλειάς σου, πρέπει να περάσεις κι από αυτό το στάδιο. Προσπάθησε να βρεις αυτά τα μικρά πράγματα που σου τραβάνε το ενδιαφέρον και να τα εξελίξεις. Στο κάτω-κάτω για να σε βάλουν σε αυτό το πόστο, κάτι είδαν σε σένα που εσύ δεν το βλέπεις. Προσπάθησε να ανακαλύψεις αυτό το κάτι.

 

 

Πριν απορρίψεις λοιπόν τις νέες συνθήκες, επιχείρησε να ανακαλύψεις ένα κομμάτι του δικού σου εαυτού κάνοντας το μεγάλο βήμα. Ίσως να μην είχες την ευκαιρία ακαδημαϊκά να πας στο μονοπάτι αυτό, όμως εφόσον στο προσφέρει η δουλειά σου -και δε σε υποτιμά- μπορείς να το δοκιμάσεις. Για παράδειγμα, αν είσαι σε έναν οργανισμό που ασχολείται με διαφορετικών ηλικιών ανθρώπους κι εσύ ήθελες πάντα να ασχολείσαι με τους ενήλικες αλλά σε έβαλαν με τα παιδιά, μην το πάρεις κατάκαρδα. Μπορείς να εξασκήσεις τα επικοινωνιακά σου σκιλς και να μάθεις τρόπους διαχείρισης μικρότερων ηλικιών, που σίγουρα θα σου φανούν χρήσιμοι για άλλες επικοινωνίες σου αργότερα.

Ναι, είναι σημαντικό να αγαπάς αυτό που κάνεις προκειμένου να έχεις τη θέληση να ανέβεις και να δώσεις το 100% του εαυτού σου στη δουλειά σου. Το να αγαπώ όμως ένα επάγγελμα δε σημαίνει πως το αγαπώ επιλεκτικά. Ή μάλλον, καλύτερα, το να γνωρίζω ένα επάγγελμα, δε σημαίνει ότι το γνωρίζω μέχρι εκεί πού με βολεύει. Όσο πιο μέσα είσαι στον χώρο σου, τόσο καλύτερα μπορείς να αξιολογήσεις την εργασία σου και να γνωρίζεις τι δικαιούσαι, σε τι υστερείς, ποιο είναι το δυνατό χαρτί σου. Στην εποχή της εξειδίκευσης και του Multitasking, καλούμαστε να κάνουμε ζογκλερικά ανάμεσα στα δύο, μέχρι εκεί πού δε μας φθείρει ψυχολογικά αλλά μας πάει ένα βήμα παραπέρα.

Γι’ αυτό να θυμάσαι, πριν καταδικάσεις κάτι γνώρισέ το ή ακόμη κι αν δε θες να γνωρίσεις αυτό το ίδιο, γνώρισε τον εαυτό σου μέσα από την ενασχόληση μαζί του. Ένα επάγγελμα κρύβει πολλές πόρτες κι όσες περισσότερες μάς ανοίγονται, τόσο λιγότερο αναλώσιμοι γινόμαστε ή τόσο πιο πολύ σημαντικοί. Επίλεξε λοιπόν μια δουλειά η οποία σου δημιουργεί το συναίσθημα της αγάπης- αυτή θα είναι η μαγιά σου. Ύστερα, ένα-ένα θα έρθουν τα υπόλοιπα υλικά και με δυνατό και διαρκές ψήσιμο θα γίνει μούρλια το γλυκό. Άλλωστε, εδώ που τα λέμε, η μαγιά σκέτη, οριακά δεν τρώγεται. Στο ψωμί όμως, είναι όλη η ουσία. Έτσι και στην εργασία σου. Αγάπη πρώτα, μα κι όλα τα άλλα μετά. Ένα ένα κι όσα θες.

 

Συντάκτης: Άντρια Χατζηθωμά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου