Αναφερόμενοι σ’ ένα διαζύγιο, η πρώτη σκέψη που κάνουμε είναι αν υπάρχουν παιδιά στη μέση, πώς νιώθουν αυτά τα παιδιά και πώς το διαχειρίζονται. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, μιας και τα παιδιά τα βιώνουν όλα πολύ πιο έντονα σε σχέση με τους ενήλικους γονείς. Ένας ενήλικας, εκλογικεύοντας την κατάσταση, μπορεί πιο εύκολα να διαχειριστεί και να κατανοήσει τα συναισθήματά του σε σχέση με ένα μικρό παιδί ή έναν έφηβο. Τι γίνεται όμως από την πλευρά των γονιών; Πώς διαχειρίζονται το γεγονός ότι χρειάζεται ν’ αφήσουν για λίγες μέρες το παιδί τους από κοντά τους, όταν το έχει ο άλλος γονέας; Τι νιώθουν και πώς επηρεάζει η σχέση που έχουν οι δυο γονείς μεταξύ τους;

Αρχικά να σημειωθεί ότι μεγάλο ρόλο στο πώς αισθάνεται ένας χωρισμένος γονέας όταν χρειάζεται ν’ αποχωριστεί το παιδί του για κάποιες ώρες ή μέρες, παίζει η ηλικία του παιδιού. Ένας γονέας δε βιώνει τα ίδια αισθήματα και την ίδια ανησυχία όταν το παιδί είναι σε προσχολική ή και σχολική ηλικία κι όταν το παιδί βρίσκεται στην εφηβεία. Όταν το παιδί λοιπόν βρίσκεται σε μια μικρότερη ηλικία, οπότε χρειάζεται περισσότερη φροντίδα κι επιμέλεια, τότε ο γονιός που το αποχωρίζεται αισθάνεται περισσότερο άγχος για το αν όλα θα γίνουν με τον σωστό τρόπο, αν το παιδί θα φάει σωστά, αν θα κοιμηθεί καλά, αν θα έχει άστατο ύπνο μιας κι είναι ένα σύνηθες φαινόμενο όταν το παιδί χρειάζεται ξαφνικά ν’ αποχωριστεί τον έναν από τους δυο γονείς από το σπίτι.

Ίσως οι περισσότεροι να πιστεύουν ότι οι δυο αυτές μέρες θα προσφέρουν χαλάρωση κι ηρεμία στον γονέα που έχει την επιμέλεια. Στην πραγματικότητα, νιώθει περισσότερη ανησυχία κι ανασφάλεια παρά όταν βρίσκεται δίπλα στο παιδί του. Χάνει τον έλεγχο, την επικοινωνία, νιώθει ανασφάλεια, ενώ χτυπάει ύπουλα και η μοναξιά της οικογένειας που πια έχει μετατοπιστεί.

Όταν το παιδί βρίσκεται στην εφηβεία, τα πράγματα αλλάζουν. Ίσως να υπάρχουν οι διαφωνίες κι οι εντάσεις, αλλά σε περίπτωση που νιώσει την ανάγκη να μιλήσει μαζί του ή να ρωτήσει αν όλα είναι καλά ή ακόμη κι αν το παιδί χρειαστεί κάτι, είναι πιο εύκολο να το επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Το πρόβλημα είναι το αν θα έχουν οι δυο γονείς κοινή γραμμή, για να μη βρεθεί παραθυράκι συμπεριφορών που δε θα του κάνουν καλό.

Για έναν γονέα που έχει τις περισσότερες μέρες το παιδί κοντά του, παίζει καθοριστικό ρόλο για το πώς αισθάνεται το παιδί και τι πραγματικά νιώθει και δεν εξωτερικεύει. Όταν λοιπόν βρίσκεται στο σπίτι, είναι πολύ πιο εύκολο να κατανοήσει και να προσπαθήσει να χτίσει τη σχέση τους. Όταν όμως δεν είναι κοντά του κι οι σχέσεις μεταξύ των δυο γονέων δεν είναι και οι καλύτερες, προκειμένου να μην επεμβαίνει στην επιμέλεια του άλλου γονέα και να δημιουργούνται άλλες εντάσεις, επιλέγει συνειδητά να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα για το αν το παιδί περνάει καλά, διασκεδάζει, γελάει ή νιώθει μοναξιά, λύπη και στεναχώρια.

Για το λόγο αυτό, λοιπόν, η σχέση που έχουν μεταξύ τους οι δυο γονείς μετά τον χωρισμό, παίζουν σημαντικό ρόλο, ακόμα και για το ποια συναισθήματα βιώνει ο κάθε γονέας ξεχωριστά όταν το παιδί δεν είναι μαζί του. Αν λοιπόν κρατάνε μια σταθερή κι ήρεμη επικοινωνία παρά τους λόγους που τους οδήγησαν στο διαζύγιο, τότε τα πέρα-δώθε είναι πιο εύκολο να κρατηθούν σε ήπιους ρυθμούς, χωρίς πολλές ανησυχίες κι άγχος αν το παιδί μεγαλώνει σωστά, αν κακομαθαίνει ή αποσυντονίζεται με τον γονέα που το έχει λίγες μέρες, αν έχει την ανάλογη προσοχή ή αν τα συναισθήματα του παιδιού γίνονται αντιληπτά. Η επικοινωνία κι η από κοινού συνεννόηση είναι αυτή που βοηθάει έτσι ώστε το παιδί να μη μεγαλώνει σε δυο διαφορετικά στρατόπεδα αλλά και τους γονείς να μπορούν να βασιστούν ο ένας στον άλλον για τη σωστή ανατροφή του παιδιού τους.

Όπως λοιπόν δεν είναι εύκολο για ένα παιδί να διαχειριστεί τον χωρισμό των γονιών του, έτσι και για έναν γονέα δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί το γεγονός ότι χρειάζεται ν’ αποχωριστεί το παιδί του. Σε κάθε περίπτωση, ένας χωρισμός έχει τις ανάλογες επιπτώσεις για όλη την οικογένεια κι είναι σημαντική η συνεργασία από όλους, προκειμένου να μη γίνουν γονείς και παιδιά του Σαββατοκύριακου. Ενός Σαββατοκύριακου που σίγουρα δεν αντισταθμίζει μια ζωή.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άντρια Χατζηθωμά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου