Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς βασανιζόμαστε για να καταφέρουμε να μαζέψουμε όσο μυαλό μας έχει απομείνει για να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας τους στόχους μας. Μην απελπίζεστε όμως, υπάρχουν τρόποι και μικρά τρικς για να γίνει η επίδοσή μας καλύτερη, αφού θα μπορούμε να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συγκέντρωση κι αυτή τη φορά να τη διατηρήσουμε.

 

1. Άσε κάτω το τηλέφωνο

Πρώτο και σημαντικότερο, απομακρύνεις το τηλέφωνο και όλα τα συναφή gadgets από το χώρο που θες να διαβάζεις. Δυστυχώς όπως όλοι γνωρίζουμε τα social media και γενικά to internet μας έχουν καταστήσει έρμαιά τους με αποτέλεσμα να μας αποσπούν. Απόδειξη αυτού μπορεί να γίνεις εσύ, με ένα απλό πείραμα που μπορεί να είναι και η σωτηρία σου. Προσπάθησε να θέσεις ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο θέλεις να διαβάσεις ή να εργαστείς, ανάλογα.  Αυτό το διάστημα δε θα χρησιμοποιείς καθόλου τα gadgets σου. Απομάκρυνε αυτούς τους σατανάδες από το χώρο σου ή αν δεν μπορείς γιατί χρειάζεσαι τα gadgets για να δουλέψεις, απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις αυτών και βάλε το τηλέφωνό σου στη σίγαση. Θα είναι δύσκολο στην αρχή αλλά προσπάθησέ το λίγες μέρες και μέρα με τη μέρα το μυαλό θα συνηθίζει και θα γίνεται ολοένα και πιο εύκολο.

Ένα τιπ μέσα στο τιπ αφορά τον προγραμματισμό που κάνουμε συχνά λέγοντας «θα κάτσω μέσα όλη μέρα γιατί έχω πολλά να κάνω». Ειδικά όταν δεν έχεις καθόλου όρεξη κι έμπνευση για να δουλέψεις, η σκέψη του χρόνου που έχεις για να δουλέψεις θα σε κάνει να αναβάλλεις όσα έχεις να κάνεις με αποτέλεσμα να φτάνεις το βράδυ και να μην έχεις κάνει ούτε τα μισά.

 

2. Εμπνεύσου

Μεταμόρφωσε το χώρο σου σε ένα χώρο έμπνευσης. Ένα χώρο που θα σε κάνει να χαίρεσαι να βρίσκεσαι εκεί. Τουλάχιστον αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, να θες να βρίσκεσαι στον χώρο χωρίς να σε κάνει να δυσφορείς, άρα και χωρίς να συγκεντρώνεσαι. Δημιούργησε  ένα χώρο που θα μοιάζει με εσένα και θα είναι καθαρός κι οργανωμένος.

Πρόσεξε, επίσης, να απομακρύνεις όλα όσα σε αποσυντονίζουν και θα είναι ικανά να σου αποσπάσουν την προσοχή όπως φωτογραφίες ή αντικείμενα που σου θυμίζουν καταστάσεις και πρόσωπα. Έχουμε την τάση όταν έχουμε διάβασμα ή κάποια δουλειά που απαιτεί ώρα και χρόνο πάνω από ένα βιβλίο να ξεφεύγουμε νοητά με τη σκέψη μας. Αυτό θα γίνει ακόμη πιο εύκολο αν έχεις αντικείμενα μπροστά σου που είναι κατευθυντήριες γραμμές για αυτές τις σκέψεις όπως μαγνητάκια ή δώρα από ταξίδια. Μην ξεχνάς ότι αυτό μπορεί να έχει και ψυχολογικές επιπτώσεις που θα εντείνουν ακόμη περισσότερο την αποσυγκέντρωσή σου.

Το να είναι καθαρός και συγυρισμένος ο χώρος σού προκαλεί μια εσωτερική ανακούφιση και ηρεμία η οποία βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση. Πολλοί είναι κι αυτοί, άλλωστε, που όταν ο χώρος τους μοιάζει με χάος, δεν μπορούν να μελετούν ή να εργάζονται γιατί αναστατώνονται από το αχούρι που τους περικυκλώνει.

 

3. Κάνε τον απαραίτητο διαχωρισμό

Ποτέ μη συνδυάζεις το χώρο της χαλάρωσης με αυτόν του ύπνου. Καλύτερα να διαβάζεις στο σαλόνι παρά στο δωμάτιό σου. Άφησε έναν χώρο ο οποίος θα σε βοηθά να χαλαρώνεις και που μπορείς να καταφύγεις σε αυτόν όταν όλα μοιάζουν γύρω σου να σε καταπλακώνουν. Αν τον συνδυάσεις με την εργασία τότε είναι πολύ πιθανό να θες να κάνεις συνεχώς οτιδήποτε άλλο κάνεις σε αυτό το χώρο και σου προκαλεί ευφορία παρά να δουλεύεις και να κουράζεσαι. Το άλλο ενδεχόμενο είναι να μειώσεις τις χαρές και στιγμές χαλάρωσης που μπορείς να έχεις μέσα σε μια μέρα καθώς συγχωνεύοντας αυτούς τους χώρους δε θα αδημονείς για κάτι άλλο κι όλα θα μοιάζουν ίδια και βαρετά χωρίς καμία προοπτική αλλαγής.

 

4. Ίσως βοηθήσει η παρέα

Τέλος, προσπάθησε να διαβάζεις ή να δουλεύεις με παρέα. Όταν ξέρεις ότι και άλλοι τραβάνε το ίδιο μανίκι με εσένα φαντάζει λίγο μικρότερο. Ξέρεις ότι δεν είσαι ο μόνος που μισείς τη ζωή σου και καταριέσαι την ώρα και τη στιγμή που ανέλαβες αυτή την ευθύνη. Όσο να ‘ναι έχει ό ένας τον άλλο να λέτε τον πόνο σας όταν άλλο δεν αντέχετε να συνεχίζετε αυτόν τον αγώνα.

 

Και το κυριότερο όλων είναι να μην κλέβεις εσύ τον εαυτό σου. Άλλωστε, αν δεν τηρήσεις όλα όσα θέσεις δε θα το μάθει κανείς, μα θα το ξέρεις εσύ. Κι αυτό αρκεί.

Συντάκτης: Χαρά Χαραλάμπους
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου