«Η ώριμη αγάπη είναι όταν αγαπάς, όχι όταν αγαπιέσαι»

Σίγουρα κάπου κάποτε θα έχεις διαβάσει ένα απόφθεγμά του ή θα έχεις συναντηθεί με τις θεωρίες του, ακόμα κι αν δεν τις αναγνώρισες. Ο τρόπος που ο Irvin Yalom μιλάει για την αγάπη, δε θα είχε ενδεχομένως τόσο μεγάλη αξία, αν και στη ζωή του ο ίδιος δεν εφάρμοζε τις θεωρίες του. Έτσι, και με τη δύναμη ενός ανθρώπου που αγαπά, παντρεύτηκε ξανά στα 93 την εκλεκτή της καρδιάς του και συνάδελφό του Σακίνο Στέρνμπεργκ, ετών 75. Η γνωριμία τους κρατά περίπου 4 χρόνια, έναν χρόνο μετά τον θάνατο της επί ετών συζύγου του, που η απώλειά της του στοίχισε όσο τίποτα. Και ποιος είπε πως ο έρωτας έχει ηλικία; Ποιος είπε πως η ζωή δε μας δίνει δεύτερες ευκαιρίες; Άλλωστε, αν σκεφτεί κανείς το τελευταίο του έργο “Αυτό είναι η ζωή; Τότε άλλη μια φορά”, θα καταλάβει πως καμία από τις λέξεις ποτέ δεν είναι τυχαία.

Ο Irvin Yalom είναι ένας επιτυχημένος θεραπευτής και διάσημος συγγραφέας. Τα βιβλία του θεωρούνται πλέον κλασικά και είναι στη φαρέτρα κάθε ψυχοθεραπευτή. Με τις ιστορίες και τα μυθιστορήματά του, σημειώνει τη μία επιτυχία μετά την άλλη, ενώ ως θεραπευτής, μπροστά από την εποχή του, χρησιμοποιεί από νωρίς την άμεση συνομιλία με τους ασθενείς ως διαγνωστικό εργαλείο. Με την προσέγγισή του “Εδώ και τώρα”, εστιάζει στη σχέση μεταξύ των ασθενών του και του ίδιου ως θεραπευτή, διαπραγματευόμενος θέματα θανάτου, ελευθερίας, μοναξιάς και νοήματος ζωής.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sakino Sternberg (@sakino.sternberg)

 

Ο Irvin Yalom μοιράστηκε μια αγάπη ζωής με τη Marilyn Yalom, συγγραφέα και η ίδια πολλών βιβλίων. Οι δυο τους υπήρξαν ζευγάρι για 75 χρόνια, εμπνέοντας πάντα ο ένας τον άλλον, μέχρι που εκείνη απεβίωσε το 2019. Μαζί, έγραψαν ένα βιβλίο για τον θάνατο και τη διαδικασία του αποχαιρετισμού το οποίο έπαιξε κομβικό ρόλο στη διαδικασία πένθους του. Ο Irvin, ο οποίος έπρεπε να μάθει να ζει χωρίς τη Marilyn, έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη. Μερικούς μήνες αργότερα, γνώρισε μια νέα γυναίκα που έμελλε να τον επαναφέρει στη ζωή – τη Γερμανίδα θεραπεύτρια Σακίνο Ματίλντε Στέρνμπεργκ. Μαζί, έγραψαν ένα βιβλίο για τα παιδικά τους τραύματα κι ήταν η αφορμή να έρθουν πιο κοντά. Πρόκειται για έναν ειλικρινή και συγκλονιστικό διάλογο μεταξύ της κόρης ενός Ναζί και του γιου Εβραίων προσφύγων.

Η Sakino είναι ψυχοθεραπεύτρια με πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας σε διάφορους τομείς της θεραπείας, της συμβουλευτικής και της διδασκαλίας. Είναι εκπαιδευμένη στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (Satir), στη Θεραπεία Primal, στη Θεραπεία Σεξουαλικότητας, στην Πελατοκεντρική Ψυχοθεραπεία, στη Θεραπεία Gestalt, στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, στην Ψυχολογία Βάθους, στη Συνάντηση, στη Mindfulness και στο διαλογισμό, στη Θεραπεία Τραύματος, στην Αφήγηση Παραμυθιών, στη Θεραπεία με ηλικιωμένους. Μέχρι πρόσφατα, εργαζόταν στο Βερολίνο στη δική της κλινική και διεθνώς, στο Humaniversity στην Ολλανδία και στο Ισραήλ.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sakino Sternberg (@sakino.sternberg)

 

Η ίδια έγραψε σε ανακοίνωσή της για τον γάμο τους: «Στις 11 Ιανουαρίου 2024 παντρεύτηκα έναν υπέροχο άνθρωπο, τον Ίρβιν Γιάλομ.
Η ιστορία της αγάπης μας εξελίχθηκε σε μια περίοδο τριών και πλέον ετών. Γράφουμε μαζί ένα βιβλίο και σιγά σιγά γίναμε φίλοι και η αγάπη μας ο ένας για τον άλλον μεγάλωνε σταθερά σε αυτόν τον πολύ βαθύ και θρεπτικό δεσμό. Δίσταζα για πολύ καιρό να ανακοινώσω τη σύνδεσή μας, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσαμε να αποτελέσουμε έμπνευση για πολλούς, να μην εγκαταλείψουμε ποτέ την αγάπη, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλος είσαι. Ο Irv είναι 92 ετών, εγώ είμαι 75. Ανεξάρτητα από το πόσος χρόνος θα μας δοθεί, θα εκτιμήσω κάθε στιγμή του.»

Τις ευχές της για το ζευγάρι έδωσε και η Μάρω Βαμβουνάκη μέσω δημοσίευσής της στο facebook. Δείτε τη δημοσίευση: