paul263

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες θα βρεις εκείνον τον μουσικό, τον συγγραφέα, τον ζωγράφο, που μπορεί να μην έχει βρει τον τρόπο ακόμη να γίνει διάσημος, μα το ταλέντο του φωνάζει από χιλιόμετρα μακριά.

Κι αν μπλέξεις μαζί του; Τότε προκύπτει ένας έρωτας που ξέρεις απ’ την αρχή πως θα μείνει αθάνατος. Θα βρίσκεται πάντα σ’ εκείνο το τραγούδι που ψιθύριζε στ’ αφτιά σου για να κοιμηθείς, ή σ’ εκείνο το κομμάτι που άκουγες στον ύπνο σου να παίζει με την κιθάρα του και ξυπνούσες κάθε πρωί με το ίδιο συναίσθημα ευτυχίας. Ακόμη κι αυτό το κάδρο που κρέμεται στον τοίχο, θα εκπέμπει την αιωνιότητα του έρωτα που ζεις ή έζησες κάποτε. Η μαγεία στο να σ’ ερωτευτεί ένας καλλιτέχνης ξεπερνά κάθε ταινία και παραμύθι.

Είναι εκείνος ο άνθρωπος που για δώρο γενεθλίων δε θα σου αγοράσει ρούχα και αξεσουάρ, αλλά θα χρησιμοποιήσει όλο το πάθος και τη φαντασία του για να αποτυπώσει τι νιώθει για σένα σ’ ένα πεντάγραμμο, έναν καμβά ή ένα απλό χαρτί. Εκείνος ο άνθρωπος που θα αγοράζει διπλές προσκλήσεις κι εισιτήρια για όλες εκείνες τις συναυλίες, τις παραστάσεις και τις εκθέσεις που λαμβάνουν χώρο στην ίδια πόλη αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Αψηφώντας τα χιλιόμετρα και με μια βαλίτσα στο χέρι θα ψάχνει όλα εκείνα τα μοναδικά και πολλές φορές αδιάφορα για άλλους, που μπορούν να διεγείρουν το ενδιαφέρον του και την έμπνευσή του για δημιουργία. Το ξεχωριστό, όμως, είναι ότι θα σε κουβαλά μαζί του σ’ όλο αυτό, γιατί πώς άλλωστε θα μπορούσε να λείπει η κύρια πηγή έμπνευσής του;

Ένας καλλιτέχνης, λοιπόν, δε θα σε αφήσει να αναρωτιέσαι για εκείνον. Θα δείχνει το ενδιαφέρον του ακόμη και με τις πιο απλές καθημερινές πράξεις. Όταν εσύ θα μαγειρεύεις κι εκείνος αγκαλιά με την κιθάρα του θα σου εξομολογείται την ομορφιά που βλέπει πάνω σου! Όταν θα γυρνάς με νεύρα απ’ τη δουλειά θα σου τραγουδά το αγαπημένο σου κομμάτι! Όταν θα κοιμάσαι κι η μορφή σου θα αποτυπώνεται σ’ εκείνο το άσπρο χαρτί που έμοιαζε τόσο αδιάφορο πριν. Αυτό που τώρα ξεχειλίζει από συναίσθημα, από αγάπη για ‘σένα.

Κι είναι αλήθεια πως τέτοιου είδους άνθρωποι τα ζουν όλα στην υπερβολή τους. Είναι άκρως εγωιστικοί χαρακτήρες όταν νιώθουν ότι αδικούνται αλλά κι άκρως ευάλωτοι όταν φοβούνται. Πάντα μέσα τους, να ξέρεις, κρύβεται ένας φόβος που ποτέ δε θα παραδεχτούν, μα εσύ θα τον ανακαλύπτεις μέσα απ’ τα λεγόμενα και τις δημιουργίες τους. Ένας φόβος είτε για το άγνωστο είτε για την απώλεια όσων αγαπούν. Είναι, όμως, οι ίδιοι που θα ερωτευτούν με την πρώτη ματιά και θα σε διεκδικήσουν μ’ αυτήν την τεράστια δύναμη που κρύβουν μέσα τους. Γι’ αυτό μην τους φοβάσαι. Αξίζει να προσπαθήσεις γι’ αυτούς. Διψούν για την εξέλιξη και μαζί τους θα πάρουν κι εσένα.

Ανέκαθεν οι καλλιτέχνες ήταν πολυπράγμονες κι αυτό γιατί δεν εφησύχαζαν σ’ ό,τι άκουγαν, αν δεν το ανακάλυπταν κι οι ίδιοι. Προτρέπουν έτσι και τα άτομα που αγαπούν να τους ακολουθήσουν σ’ αυτό το μονοπάτι της αναζήτησης θέλοντας να τα προστατέψουν απ’ το ψέμα και χαρίζοντάς τους ένα ισχυρό κίνητρο για γνώση. Αυτός είναι κι ο λόγος που δύσκολα ξεπερνιούνται.

Σε βοηθούν να ανακαλύψεις πτυχές του εαυτού σου που είχες καλά κρυμμένες. Να αγαπήσεις αδυναμίες του χαρακτήρα σου, αλλά και να λατρέψεις εκείνες τις τρέλες που κάνετε μαζί. Να κάνεις όνειρα για ένα όμορφο αύριο. Σε προστατεύουν όπως κανείς δε σε είχε μέχρι τώρα κι αυτό γιατί υπάρχει κι εκείνος ο φόβος της απώλειας, που είπαμε πριν. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που μέσα απ’ τα δημιουργήματά τους έχουν αγαπήσει κι αυτά σου τα ελαττώματα, που παρατήρησαν το βράδυ εκείνο καθώς κοιμόσουν. Το βράδυ που εκείνοι συνέθεταν το καινούργιο τους κομμάτι ή έγραφαν το νέο τους ποίημα.

Έτσι, λοιπόν, ο έρωτας αυτός ακόμη και μετά το πέρας του θα καίει ολοζώντανος. Γιατί μπορεί να τελειώσει, αλλά δε θα ξεχαστεί ποτέ, καθώς θα υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα αποδεικνύουν την ένταση και το πάθος του κάποτε. Μπορεί μετά από καιρό οι άνθρωποι να ‘χουν φύγει, τα συναισθήματα να ‘χουν παγώσει κι οι αποστάσεις να ‘χουν μεγαλώσει, αλλά η μαγεία θα ‘χει μείνει εκεί στο πρώτο τραγούδι, στο πρώτο ποίημα. Με δύο λέξεις, στην πρώτη έμπνευση!

Συντάκτης: Φένια Γκορίτσα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!