Διαζύγιο, απογοήτευση, μοναξιά και φτάνει η στιγμή που όλα αυτά είναι μια ανάμνηση και πήρες την απόφαση να κάνεις το βήμα και να προχωρήσεις. Τα συναισθήματα που είχαν κοιμηθεί ,ξεπροβάλλουν πάλι και δεν μπορείς να κρύψεις τον ενθουσιασμό σου. Είναι πραγματικά σπουδαίο να μπορεί ο καθένας να ξαναφτιάχνει τη ζωή του και να μη μένει προσκολλημένος στα παλιά. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχουν παιδιά; Μήπως τελικά δεν πρέπει να προχωρήσεις, για να μην τα πληγώσεις;

Αμέτρητα βράδια προσπαθείς να σκεφτείς τι είναι το καλύτερο γι’ αυτά και απ’ την άλλη πνίγεσαι όταν νιώθεις ότι κάπου εκεί υπάρχεις κι εσύ που θέλεις να ξανανιώσεις τον έρωτα. Όμως αν τελικά τα στεναχωρήσεις; Αν νιώσουν ότι απειλείται η ασφάλειά τους; Μήπως πρέπει να τα κρατήσεις μακριά και να είναι το μυστικό σου για το υπόλοιπο της ζωής σου; Όχι δε θες να τα κρατήσεις μακριά απ’ τη χαρά σου, όμως μήπως βιάζεσαι;

Πόσα ερωτήματα μέσα σου και ξεκάθαρες απαντήσεις πουθενά. Μπερδεύεσαι, αγχώνεσαι και χωρίς καθαρό μυαλό δε θες να πάρεις αποφάσεις. Τα παιδιά είναι ευαίσθητα και πάντα θα θέλουν να βλέπουν τους γονείς τους μαζί κι αγαπημένους, όταν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, δε χρειάζεται να νιώθουμε ένοχοι.

Το σημαντικό είναι να γίνουν όλα με προσεγμένες κι όχι βιαστικές κινήσεις, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να δεχτούν τη νέα αλλαγή. Το βασικότερο ερώτημα είναι αν αυτός ο άνθρωπος που έχεις επιλέξει είναι πραγματικά μια σοβαρή σχέση κι όχι απλά για να περάσεις το χρόνο σου και να ξεδώσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάζεις τα παιδιά σε διαδικασία να γνωρίσουν νέο σύντροφο, αν δεν έχεις σιγουρευτεί πως αυτός ο άνθρωπος σ’ ενδιαφέρει πραγματικά κι αξίζει να μπει στην οικογένειά σου. Αν είναι αρχή, θα σου ‘λεγα να τεστάρεις τη σχέση σου μετά τον πρώτο ενθουσιασμό και δεν υπάρχει λόγος βιασύνης.

Αν υπάρχει καλή σχέση με τον/την πρώην σύντροφό σου, τότε μια καλή σκέψη είναι να το συζητήσετε και να βοηθήσει να προσαρμοστούν τα παιδιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φυσικά για να συνεργαστείτε, μην ξεχάσετε ν’ αφήσετε στην άκρη τα προσωπικά συναισθήματα και να εστιάσετε στο καλό των παιδιών, κάτι που το θέλετε κι οι δυο. Αν η σχέση δεν είναι καλή, τότε φυσικά το ξεχνάς. Να θυμάσαι όμως πάντα ότι αυτός ο άνθρωπος είναι ο γονιός των παιδιών σου και δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθήσεις η νέα σου σχέση ν’ αναλάβει τον ρόλο του/της.

Επόμενη σημαντική ερώτηση είναι αν έχει περάσει αρκετός καιρός από το χωρισμό -τουλάχιστον ένα εξάμηνο- ώστε τα παιδιά να έχουν συνηθίσει την αλλαγή στη ζωή σας. Αν ο χρόνος είναι λίγος, τότε θα σου πρότεινα να μη βιαστείς να κάνεις κίνηση. Ένας νέος άνθρωπος, μόνο σύγχυση θα προκαλέσει στα παιδιά και κατ’ επέκταση στεναχώρια σ’ όλους σας.

Η διαδικασία γνωριμίας καλό είναι να γίνει σταδιακά και χαλαρά. Μια καλή ιδέα είναι να γνωρίσουν τον/τη σύντροφο μαζί με παρέα στην αρχή κι όχι σε συναντήσεις που είναι πολλές ώρες. Αυτό είναι μια καλή επιλογή, ώστε τα παιδιά να νιώσουν άνετα και παράλληλα εσείς να μην είστε μέσα στο άγχος.

Ακούστε τα παιδιά σας μετά την γνωριμία. Ρωτήστε τα πώς ένιωσαν και δώστε τους χώρο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Να είστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί να μην είναι πάντα θετικά. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που μπορεί να νιώσουν ζήλια, φόβο, ανασφάλεια, λύπη. Καταλαβαίνω την αγωνία σας, αλλά είναι φυσιολογικό τα συναισθήματα να είναι ανάμικτα. Δώστε χρόνο κι οπλιστείτε με υπομονή. Τονίστε τους ότι είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής σας και πως η σχέση σας είναι μια άλλη σχέση που δεν έρχεται να μοιράσει την αγάπη σας.

Όσο καλά κι αν έχει πάει η γνωριμία μην ξεχνάτε να περνάτε χρόνο με τα παιδιά σας χωρίς το νέο σας σύντροφο. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά αυτό. Και φυσικά, αν σκοπεύετε να συγκατοικήσετε πρέπει να το κάνετε μετά από αρκετό καιρό, όπου τα παιδιά θα ‘χουν αποκτήσει οικειότητα και το μόνο που θα ‘χουν να συνηθίσουν θα ‘ναι η συγκατοίκηση.

Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε μια νέα σχέση, το σημαντικό είναι να μην προσπαθήσετε ο/η νέος/α σύντροφος να αναλάβει χρέη γονιού. Τα παιδιά σας έχουν μαμά και μπαμπά και θα είναι ευτυχισμένα, όσο εσείς σέβεστε κι αναγνωρίζετε αυτήν τη σχέση.

Συντάκτης: Ελένη Τουρλούκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου