Οι περισσότεροι από εσάς τις έχετε ακούσει. Σε κασέτες, σε βινύλια, στο ράδιο, κυριολεκτικά έπαιζαν παντού. Σάς έχουν συντροφεύσει σε πολλές στιγμές στη ζωή σας, ίσως να τις ακούγατε με την παρέα σας ή το βράδυ στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου σας. Γνωρίζατε όμως ότι πίσω απ’ αυτές τις διάσημες ροκ μπαλάντες υπήρχαν γυναίκες που ενέπνευσαν τους δημιουργούς τους; Ας δούμε την ιστορία πίσω απ’ τη μουσική και στους στίχους μερικών:

Angie, The rolling stones

 

 

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το ποια είναι η Angie που αναφέρεται στον τίτλο του τραγουδιού. Ακόμα κι οι θαυμαστές αναρωτιούνται αν ήταν υπαρκτό πρόσωπο ή όχι. Η επικρατέστερη θεωρία λέει ότι ο  Keith Richards που έγραψε το τραγούδι, εμπνεύστηκε τον τίτλο του απ’ την κόρη του Angela, η οποία είχε γεννηθεί εκείνη την περίοδο. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι ο τίτλος του τραγουδιού ήρθε στο μυαλό του αυτόματα καθώς άκουγε συνέχεια το όνομα της κόρης του μέσα στο σπίτι και έτσι έγραψε το κομμάτι.

Ο κιθαρίστας, έγραψε το κομμάτι ενώ βρισκόταν στην Ελβετία σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τον ίδιο. Μάλιστα το ολοκλήρωσε μέσα σ’ ένα απόγευμα καθισμένος στο κρεβάτι. Μόλις είχε αρχίσει να κινεί τα δάχτυλά του σωστά κι ένιωθε χαρούμενος γι’ αυτό. Το “Angie” για τον Richards ήταν περισσότερο για ν’ αποτυπώσει ένα συναίσθημα κι όχι ένα τραγούδι για κάποια συγκεκριμένη κοπέλα.

Nothing else matters, Metallica

 

 

Το τραγούδι αυτό γράφτηκε απ’ τον frontman των Metallica, James Hatfield. Ο τραγουδιστής βρισκόταν σε περιοδεία με το συγκρότημα στο εξωτερικό και του έλλειπε η κοπέλα του. Έτσι ενώ μιλούσε μαζί της στο τηλέφωνο άρχισε να παίζει μια μελωδία στην κιθάρα του με το ένα χέρι η οποία και έγινε το intro του πασίγνωστου κομματιού. Πράγματι, η εισαγωγή του συγκεκριμένου τραγουδιού μπορεί να παιχτεί και μ’ ένα χέρι, γεγονός που ενισχύει αυτή τη θεωρία.

Αρχικά ο James Hatfield θέλησε να κρατήσει το κομμάτι για τον εαυτό του επειδή το θεωρούσε προσωπικό και ντρεπόταν να το δείξει στα υπόλοιπα μέλη. Τελικά, το έκανε κι οι υπόλοιποι καθώς κι ο παραγωγός τους συμφώνησαν ότι είναι πολύ καλό κι έτσι σήμερα έχουμε το “Nothing else matters”.

Creep, Radiohead

 

 

Η ιστορία του συγκεκριμένου κομματιού έχει ως εξής: Ο frontman των Radiohead, Thom Yorke σπούδαζε στο πανεπιστήμιο του Έξετερ και του άρεσε μια κοπέλα, όμως ποτέ δεν την προσέγγισε. Επειδή ο Yorke ήταν κλειστός χαρακτήρας και ντρεπόταν να την πλησιάσει αυτό που έκανε ήταν να ακολουθεί το κορίτσι και να τη θαυμάζει από απόσταση. Αυτή η περίεργη κι ομολογουμένως λίγο creepy συμπεριφορά δικαιολογούν και τον τίτλο του κομματιού.

Ακόμη, όταν κάποια στιγμή ο Yorke κι η μπάντα του έπαιζαν live, ξαφνικά εμφανίστηκε στον χώρο αυτή η κοπέλα αφήνοντας τον τραγουδιστή των Radiohead έκπληκτο. Το τραγούδι αμέσως έγινε η Νο1 επιτυχία του συγκροτήματος παρόλο που είχε κατηγορηθεί για αντιγραφή του κομματιού “Τhe air that I breathe” των  “The Hollies”.

Σ’ ακολουθώ, Βασίλης Παπακωνσταντίνου 

Ο Μάνος Λοΐζος έγραψε αυτό το κομμάτι όταν περνούσε μια δύσκολη περίοδο στην προσωπική του ζωή κι είχε κλειστεί στον εαυτό του. Οι κοντινοί του φίλοι βρίσκονταν κοντά του για να τον βοηθήσουν. Το τραγούδι γράφτηκε για μια κοπέλα που ο συνθέτης είδε πρώτη φορά στο Παρίσι, στη διάρκεια της δικτατορίας. Στα τέλη του ’70 άρχισαν να κάνουν περισσότερη παρέα. Η σχέση τους ωστόσο ήταν πλατωνική κι ο Λοΐζος ένιωθε διαφορετικά για αυτήν.

Μεγάλη εβδομάδα του 1980, ο συνθέτης κάλεσε σπίτι του, τον φίλο και παραγωγό του Αχιλλέα Θεοφίλου. Κι οι δύο ήπιαν πολύ και τελικά ο Μάνος μεθuσμένος κάθισε στο πιάνο κι έγραψε το «Σ’ ακολουθώ» με δικούς του στίχους. Λέγεται ότι ως πρώτη λέξη στο ρεφρέν σκόπευε να βάλει το όνομα της κοπέλας που ήταν κι η πηγή έμπνευσής του. Τελικά, δεν το έκανε κι ο στίχος έμεινε «Έλα κράτησέ με» όπως τον γνωρίζουμε.

Συντάκτης: Ζωή Δρόσου
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος