Ο ήλιος είναι πρωταρχική πηγή φωτός, προσφέρει ενέργεια και αποτελεί τη βάση για την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη. Εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, η ζωή στη Γη στηρίζεται στον ήλιο, καθώς από την ενέργειά του, που εκπέμπεται με τη μορφή ακτινοβολίας, ένα μέρος παγιδεύεται από τους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς. Χωρίς τον ήλιο θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της φωτοσύνθεσης και έτσι δε θα επιβίωναν οι ζωντανοί οργανισμοί.

Από την Αρχαία Ελλάδα, πολλοί επιστήμονες και γιατροί μέσα από έρευνες σε άτομα που νοσηλεύοντας απέδειξαν ότι ο ήλιος μπορεί να θεραπεύσει ασθένειες. Το ηλιακό φως ήταν και είναι απαραίτητο όχι μόνο για τη βελτίωση της υγείας μας αλλά και της ψυχολογίας. Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που ζουν σε μεσογειακές χώρες και σε μέρη με θερμά κλίματα έχουν περισσότερη ζωντάνια, καλύτερη διάθεση, όρεξη για ζωή και ευεξία. Από την άλλη, έρευνες που διεξήχθησαν σε πανεπιστήμια της Σκανδιναβίας παρατήρησαν ότι η απουσία του ήλιου, ο μουντός καιρός και το ψυχρό κλίμα προκαλούσαν στους ανθρώπους περισσότερα θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας, συχνές συναισθηματικές διακυμάνσεις και εκδήλωση καταθλιπτικών συμπεριφορών.

Ο ήλιος περιέχει βιταμίνη D, η οποία είναι λιποδιαλυτική και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών. Βοηθάει, επίσης, στη χρήση του ασβεστίου από τον οργανισμό, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Αρκετά άτομα που έχουν έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης ακολουθούν κάποια αγωγή προκειμένου να ισορροπήσει. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο βέβαια μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, ειδικά όταν γίνεται τις μεσημεριανές ώρες. Τους θερινούς μήνες, συνίσταται η έκθεση στον ήλιο να είναι μεταξύ δέκα το πρωί και μία το μεσημέρι για την αποφυγή ηλιακών εγκαυμάτων και καρκίνου του δέρματος. Είναι γεγονός ότι στην προσπάθειά μας να αποκτήσουμε μελαμψή επιδερμίδα, εκθέτουμε το σώμα και το πρόσωπό μας αρκετές ώρες στις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου, χρειάζεται όμως προσοχή και διαρκής προστασία. Τα τελευταία χρόνια ο ήλιος τους θερινούς μήνες είναι πιο επικίνδυνος, επομένως απαιτείται σωστή απορρόφησή του, προκειμένου να μην προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα.

Το οφέλη της έκθεσης στον ήλιο είναι πολλαπλά. Η σύγχρονη επιστημονική κοινότητα έχει ξεκινήσει να παρατηρεί και να ερευνά περισσότερο τις θεραπευτικές ιδιότητες του ηλιακού φωτός. Πριν από αρκετά χρόνια υπήρχαν εικασίες και υποθέσεις, όπως και έρευνες, σχετικά με τη δράση του ηλιακού φωτός ως φάρμακο, όμως δεν υπήρχαν τα μέσα που υπάρχουν σήμερα, ώστε να ερευνηθεί εις βάθος. Παρακάτω παρουσιάζονται τα πέντε πιο σημαντικά οφέλη.

 

1. Έχει αναλγητικές ιδιότητες

Έρευνα του 2005 παρατήρησε ασθενείς σε ένα νοσοκομείο. Κάποιοι από αυτούς νοσηλεύονταν στη φωτεινή πτέρυγα του νοσοκομείου και κάποιοι άλλοι στην πιο σκοτεινή. Παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς της φωτεινής πλευράς εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, ήταν ευδιάθετοι και παρόλο που η φαρμακευτική αγωγή τους προσέφερε προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο, ισχυρίστηκαν ότι και μετά την επήρειά της, εξακολουθούσαν να μην πονάνε.

 

2. Καταπολεμά την ακμή

Όλοι λίγο πολύ έχουμε παραπονεθεί ανά διαστήματα για την εμφάνιση ακμής στο δέρμα μας. Συνήθως η ακμή με φαρμακευτική αγωγή και κρέμες αρχίζει σιγά-σιγά να μειώνεται και μπορεί να εξαφανιστεί τελείως. Υπάρχει όμως και άλλος τρόπος για την καταπολέμησή της. Η βιταμίνη D ενεργοποιεί κάποια κύτταρα του αίματος τα οποία επιτίθενται σε κύτταρα που προκαλούν ακμή. Αυτά τα κύτταρα τα συναντούμε με την ονομασία «μακροφάγοι». Οι μακροφάγοι μετατρέπουν τα βακτήρια σε θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας. Έτσι, νικούν το βακτήριο που θα προκαλέσει κοκκινίλα και πύον στο δέρμα και βοηθούν στην αποφυγή σημαδιών.

 

3. Μειώνει την εφίδρωση

Η εφίδρωση κατά τη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών είναι φυσιολογική, όταν όμως γίνεται διαρκώς, ανεξαρτήτου θερμοκρασίας, τότε συχνά μαρτυρά την έλλειψη βιταμίνης D. Συχνά συνταγογραφούνται συμπληρώματα βιταμίνης D ώστε να υπάρξει βελτίωση, η καλύτερη λύση όμως για αποφυγή φαρμάκων, θα ήταν να λαμβάνεται η απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D μέσω της έκθεσης στον ήλιο. Ένα ακόμη tip: καλό θα ήταν να τσεκάρετε τις κρέμες και τα προϊόντα περιποίησης προσώπου, ώστε να ελέγξετε εάν περιέχουν στα συστατικά τους και τη βιταμίνη αυτή.

 

4. Προσφέρει ποιοτικότερο ύπνο

Ακούγεται λίγο οξύμωρο, κυρίως επειδή ήλιος και ύπνος σπάνια συνυπάρχουν. Για την ακρίβεια, πολλοί από εμάς επιλέγουμε το απόλυτο σκοτάδι και τις πιο δροσερές στιγμές για τις ώρες που ξεκουράζουμε το σώμα μας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας όμως το φως μας γεμίζει ενέργεια και αυτό συνεπάγεται καλύτερο ύπνο το βράδυ. Με την έκθεση των ματιών στο φως του, παράγεται πιο γρήγορα η μελατονίνη και με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται ο βραδινός ύπνος.

 

5. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

«Λίγος ήλιος, λίγη θάλασσα κι όλα θα περάσουν». Καλά, ίσως τα πράγματα να μην είναι ακριβώς έτσι, αφενός γιατί το «όλα» είναι μια μικρή υπερβολή κι αφετέρου γιατί, όπως είδαμε και πιο πάνω, αν ξεφύγουμε από το «λίγο» τα αποτελέσματα αντιστρέφονται. Πάντως όταν η παραμονή στον ήλιο γίνεται με μέτρο, μπορεί ενισχύσει τις άμυνες του οργανισμού. Καίει ταυτόχρονα και το λίπος, γεγονός που οδηγεί σε ένα πιο υγιές σώμα και ταυτόχρονα σε καλύτερη ποιότητα ζωής. Τι καλύτερο;

 

Το ηλιακό φως είναι ευεργετικό και είναι αξιοσημείωτο το ότι παρουσιάζει πληθώρα πλεονεκτημάτων. Πάντα, όμως, η έκθεσή μας σε αυτό πρέπει να γίνεται με σύνεση και υπευθυνότητα. Άλλωστε, αν δε φροντίσουμε εμείς το σώμα και την υγεία μας ποιος θα το κάνει;

Συντάκτης: Κασσιανή Καβαργύρη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη