Μα με τόσες θάλασσες, παραλίες και νησιά στην Ελλάδα, εμείς θα πάμε για rafting; Μπορεί να είναι το πρώτο που θα αναρωτηθεί κανείς. Όμως αυτό το άρθρο είναι εδώ για να πείσει ακόμα και τους πιο διστακτικούς. Κι αν όχι να το δοκιμάσουν άμεσα, τουλάχιστον να του δώσουν μια ευκαιρία στα μελλοντικά τους πλάνα!

 

Τι είναι το rafting και γιατί αξίζει την εν λόγω ευκαιρία;

Πρόκειται για ομαδικό άθλημα και αφορά την κατάβαση ποταμού με φουσκωτή βάρκα με κουπιά. Η βάρκα έχει έναν οδηγό που είναι επαγγελματίας και το πλήρωμα. Συνήθως, ο αριθμός των ατόμων του πληρώματος κυμαίνεται από έξι ως δώδεκα άτομα. Ο αριθμός τους εξαρτάται από δύο παραμέτρους, τη χωρητικότητα της βάρκας, αλλά και τη δυσκολία του ποταμού. Και κάπου εδώ ερχόμαστε σε μια βασική πληροφορία που χρειάζεται να έχει όποιος αποφασίζει να κάνει rafting, ειδικά στις πρώτες του απόπειρες.

 

Το επίπεδο δυσκολίας

Οι ποταμοί βαθμολογούνται ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας τους, από το ένα έως το έξι. Όσο πιο αρχάριος είναι κανείς τόσο πιο χαμηλός ο βαθμός δυσκολίας στον οποίο μπορεί να συμμετέχει. Σε κάθε περίπτωση πάντως, για τις πρώτες φορές, το επίπεδο τρία είναι μάλλον το πάνω όριο και σίγουρα δε συνιστάται για την πρώτη επαφή. Οι κατηγορίες πέντε και έξι δεν επιλέγονται για γνωριμία με το άθλημα, ούτε καν μετά από πολλές φορές, γιατί απαιτούν δεξιότητες που αντιστοιχούν μάλλον σε επαγγελματική ενασχόληση, άριστη φυσική κατάσταση, εξοικείωση με πτώσεις και άλματα, γενικότερα καταστάσεις που ξεφεύγουν από την έννοια της γνωριμίας και της δοκιμής.

 

Γιατί να το κάνουμε;

Αλήθεια, γιατί να θελήσει κάποιος να κάνει rafting; Πάμε να μετρήσουμε λόγους! Για τη διασκέδαση, για την παρέα, για τη γνωριμία με άλλα άτομα! Επιπλέον, γιατί είναι πολύ ενδιαφέρον χόμπι που δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψεις σε όλη τη χώρα αλλά και εκτός. Επίσης αποτελεί εξαιρετική μορφή εκγύμνασης ενώ προσφέρει ατελείωτες στιγμές επαφής με τη φύση! Και τέλος, για εκείνη τη βουτιά στα παγωμένα -ναι! παγωμένα, ακόμα και το κατακαλόκαιρο- ποταμίσια νερά.

 

Πότε θα πάμε και με τι εξοπλισμό;

Η καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη και η αρχή του καλοκαιριού, που τα ποτάμια γεμίζουν νερά, αν και υπάρχουν ποτάμια που γίνεται κατάβαση σχεδόν ολοχρονίς. Για τους πιο έμπειρους και εκείνους που αναζητούν έντονες συγκινήσεις ο χειμώνας και ο Μάρτιος είναι, ίσως, προτιμότερες επιλογές καθώς τότε τα ποτάμια είναι πιο φουσκωμένα και οι καιρικές συνθήκες πιο έντονες. Ο εξοπλισμός είναι απλός και εύκολος και περιλαμβάνει κατά βάση μαγιό και μαγιό. Το πρώτο μαγιό χρειάζεται γιατί κινούμαστε μέσα στα νερά και το δεύτερο για τη φορά που όντως θα πέσουμε μέσα και θα χρειαστούμε κάτι στεγνό να βάλουμε στο τέλος της διαδρομής! Καπέλο, νερό, παπούτσια θαλάσσης συμπληρώνουν τα απαραίτητα από το σπίτι, ενώ κράνος, κουπί, σωσίβιο και ό,τι άλλο χρειαστεί, παρέχεται από τους εκάστοτε διοργανωτές. Η γνώση κολύμβησης είναι επίσης πολύ σημαντική, ειδικά στα επίπεδα ποταμών με δυσκολία κατάβασης πάνω από ένα.

Και τώρα που αποφασίσαμε και μαζέψαμε την παρέα μας, ας ξεκινήσουμε! Πού, όμως, θα πάμε; Οι επιλογές στην Ελλάδα είναι πάρα πολλές και συνεχώς αυξάνονται καθώς μεγαλώνει ο αριθμός αυτών που γνωρίζουν το άθλημα και το αναζητούν.

Ας δούμε τώρα 5+1 προτάσεις για rafting στα καλύτερα ελληνικά ποτάμια!

 

Εύηνος για τα πρώτα βήματα

Ποτάμι εύκολο και βατό. Η διαδρομή της κατάβασής του γίνεται ανάμεσα σε δύο γέφυρες. Ξεκινά από τη γέφυρα του Πόρου και καταλήγει, συνήθως, λίγο πριν το χάνι του Μπανιά, κάτω από την ομώνυμη γέφυρα. Η δυσκολία του ποταμού κυμαίνεται σε επίπεδα ένα έως τρία ανάλογα την εποχή, τη στάθμη των νερών και τα ρεύματα, γεγονός που το κάνει φιλικό και εύκολο για άτομα που θέλουν να κάνουν τις πρώτες τους καταβάσεις.

 

Αώος για την εκτόξευση της αδρεναλίνης

Στον αντίποδα ακριβώς, βρίσκεται ο Αώος, που δεν τον λες κι εύκολο ποταμό για rafting. Για την ακρίβεια τον λες δύσκολο. Επίπεδο πέντε με έξι κατά σημεία και για τον λόγο αυτό ακόμα και στις πιο ήπιες διαδρομές του μάλλον δεν είναι κατάλληλος για τους πιο επιφυλακτικούς. Αν, όμως, κάποιος είναι λάτρης της αδρεναλίνης, σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και αναζητά μια έντονη εμπειρία, αυτό είναι το ιδανικό ποτάμι για rafting και όχι μόνο.

 

Βοϊδομάτης για φύση που θα σε μαγέψει

Το rafting στον Βοϊδομάτη έχει απ’ όλα. Και περάσματα κάτω από γνωστές και υπέροχες γέφυρες, όπως της Αρίστης και της Κλειδωνιάς. Και  πτώσεις με τη βάρκα με την αντίστοιχη δέουσα φωνή-ουρλιαχτό, σαν στο τρενάκι του λούνα πάρκ. Και διαδρομή μέσα στο πράσινο σε ένα από τα καθαρότερα και ομορφότερα ποτάμια της Ευρώπης. Ο μικρός βαθμός δυσκολίας και το ότι ακόμα κι αν πέσει κανείς από τη βάρκα καταλήγει να βουτήξει σε αυτό το ονειρεμένο ποτάμι, το κατατάσσουν συχνά στο νούμερο ένα προορισμό για τους λάτρεις, αλλά και όσους θέλουν να μυηθούν στο rafting· κι όχι άδικα.

 

Αχέροντας για όλα τα γούστα

Ο ποταμός που έχει συνδέσει το όνομά του με τις πύλες του Κάτω Κόσμου, έχει διαδρομές για όλα τα γούστα. Έτσι, με αφετηρία το χωριό Γλυκή μπορεί κανείς να κάνει κατάβαση στο ήπιο και εύκολο κομμάτι του ποταμού, ενώ αν επιθυμεί μεγαλύτερη δυσκολία -και ανάλογα με το πόσο έμπειρος είναι- μπορεί να ξεκινήσει από πιο ψηλά που τα νερά γίνονται πιο ορμητικά και οι διαδρομές φτάνουν, ή ακόμα και ξεπερνούν, τον τέταρτο βαθμό δυσκολίας.

 

Λούσιος και Νέστος.

Ένα νότιο και ένα βόρειο ποτάμι για το τέλος. Γνωστά και τα δύο, όμορφα και τα δύο και με δυνατότητα για rafting στα νερά τους. Προτείνονται για αρχάριους γιατί είναι ήρεμες διαδρομές και θα κάνουν τη γνωριμία με το άθλημα να γίνει ήπια και ευγενικά. Η φυσική τους ομορφιά εξάλλου θα αποζημιώσει όποιον τα επιλέξει και μπορεί να χαρίσει μια ευχάριστη εμπειρία.

Όποιο κι αν είναι το στιλ του καθενός και για όποιον λόγο κι αν επιλέξει να το κάνει, το rafting είναι ένα άθλημα ικανό να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις δίπλα στη φύση. Απολαύστε το και θυμηθείτε να γίνετε μούσκεμα, ακόμα κι αν χρειαστεί να βουτήξετε μόνοι σας από τη βάρκα στο τέλος της διαδρομής!

 

Συντάκτης: Ελένη Καραχανίδη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη