Στον κόσμο της γαστρονομίας, η εξερεύνηση των απολαύσεων δε γνωρίζει όρια. Αν και τα παραδοσιακά πιάτα έχουν τη δική τους γοητεία, υπάρχει ένας τομέας πιο ασυνήθιστων τροφίμων που μπορεί αρχικά να προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις. Από τηγανητή ταραντούλα μέχρι ζελέ καρχαρία, αυτές οι ασυνήθιστες λιχουδιές προκαλούν τους γευστικούς μας κάλυκες κι επεκτείνουν τα όρια της γαστρονομικής περιπέτειας.

Παρά την αρχική τους εμφάνιση ή τα ασυνήθιστα συστατικά, υπάρχουν πειστικοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε κανείς να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε 15 φαινομενικά αηδιαστικά τρόφιμα.

Πρώτα απ ‘όλα, το βήμα έξω από τη ζώνη μαγειρικής άνεσής μας, μας επιτρέπει ν’ αγκαλιάσουμε διαφορετικούς πολιτισμούς και να επεκτείνουμε τους ορίζοντές μας. Έπειτα, μας προσφέρει ένα παράθυρο στην ιστορία, τις αξίες και τον τρόπο ζωής άλλων πολιτισμών. Επιχειρώντας πέρα από τις γνωστές μας κουζίνες, αποκτούμε μια βαθύτερη κατανόηση κι εκτίμηση για την πλούσια ταπετσαρία της παγκόσμιας γαστρονομικής κληρονομιάς.

Επιπλέον, η δοκιμή εξωτικών τροφίμων μπορεί να είναι μια συναρπαστική κι αξέχαστη αισθητική εμπειρία. Η πράξη της υπέρβασης του αρχικού μας δισταγμού και της κατάδυσης στο άγνωστο μπορεί να είναι συναρπαστική. Η γεύση, η υφή και το άρωμα αυτών των αντισυμβατικών πιάτων μπορεί να μας εκπλήξει με απίστευτους τρόπους, αφυπνίζοντας τις αισθήσεις μας και δημιουργώντας μόνιμες αναμνήσεις. Οι εμπειρίες αυτές αποτελούν ιστορίες που πρέπει να μοιραστούμε, εμπλουτίζοντας τους κοινωνικούς μας δεσμούς και δημιουργώντας γέφυρες μεταξύ των πολιτισμών. Έτσι, την επόμενη φορά που θα συναντήσετε ένα ασυνήθιστο πιάτο που φαίνεται αηδιαστικό με την πρώτη ματιά, να είστε γενναίοι, κάνοντας ένα άλμα πίστης και να επιδοθείτε στο εκπληκτικό. Ποτέ δεν ξέρεις τι απολαυστικές εκπλήξεις περιμένουν στην επόμενη γωνία.

 

Balut (Φιλιππίνες): Το balut παρασκευάζεται με βρασμό γονιμοποιημένων αυγών πάπιας, συνήθως ηλικίας περίπου 17 ημερών και στη συνέχεια τρώγεται απευθείας από το κέλυφος. Το μερικώς ανεπτυγμένο έμβρυο μέσα στο αυγό καταναλώνεται μαζί με το υγρό του. Το Balut είναι ένα δημοφιλές street food στις Φιλιππίνες κι απολαμβάνεται για τη μοναδική γεύση κι υφή του. Θεωρείται λιχουδιά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και της πλούσιας, αλμυρής γεύσης του.

 

Eating Vietnamese balut is not a nightmare as you think

 

Escargot (Γαλλία): Πρόκειται για μαγείρεμα σαλιγκαριών στα κελύφη τους με σκόρδο, πολύ βούτυρο, βότανα και μερικές φορές κρασί. Τα σαλιγκάρια αφαιρούνται από τα κελύφη τους και συνήθως σερβίρονται ως ορεκτικό. Είναι ένα παραδοσιακό γαλλικό πιάτο, γνωστό για τη λεπτή και τρυφερή υφή του, καθώς και τη βουτυρώδη κι απαλή γεύση του.

 

Escargots à la Bourguignonne Recipe | Epicurious

 

Haggis (Σκωτία): Το Haggis γίνεται συνδυάζοντας τα παραπροϊόντα των προβάτων (καρδιά, συκώτι και πνεύμονες) με κρεμμύδια, μπαχαρικά και πλιγούρι βρώμης. Αυτό το μείγμα μαγειρεύεται παραδοσιακά μέσα στο στομάχι ενός προβάτου, αν και συνθετικά έντερα χρησιμοποιούνται μερικές φορές στις μέρες μας. Το Haggis είναι μια βόμβα πρωτεϊνών με αλμυρή γεύση και συχνά σερβίρεται με πουρέ γογγυλιών και τατλέ (πουρέ πατάτας) ως μέρος ενός παραδοσιακού σκωτσέζικου γεύματος.

 

Inside haggis: The secrets of Scotland's national dish | CNN

 

Fugu (Ιαπωνία): Το fugu, ή pufferfish, είναι μια λιχουδιά στην Ιαπωνία, αλλά απαιτεί ειδική εκπαίδευση κι αδειοδότηση για να προετοιμαστεί, λόγω της παρουσίας της ισχυρής νευροτοξίνης τετροδοτοξίνη, στα συστατικά του. Οι εξειδικευμένοι σεφ αφαιρούν προσεκτικά τα τοξικά μέρη των ψαριών, αφήνοντας πίσω ασφαλείς μερίδες που μπορείτε να απολαύσετε. Σερβίρεται ως σασίμι, σε λεπτές φέτες, ωμό ή σε ζεστά πιάτα κατσαρόλας. Θεωρείται λιχουδιά λόγω της σχολαστικής προετοιμασίας που απαιτείται για την απομάκρυνση των δηλητηριωδών τμημάτων του ψαριού. Είναι μια περιζήτητη γαστρονομική εμπειρία στην Ιαπωνία και χρειάζεται μαγειρική τέχνη για την ασφαλή προετοιμασία του.

 

FUGU – JAPANESE DISH MADE OF POISONOUS FISH - OYAKATA

 

Durian (Νοτιοανατολική Ασία): Το ντούριαν είναι ένα φρούτο γνωστό για το αιχμηρό εξωτερικό του, την έντονη οσμή του και την υφή του, που είναι σαν κρέμα. Χαίρει μεγάλης εκτίμησης στη Νοτιοανατολική Ασία, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία κι η Ινδονησία. Ο καρπός ανοίγεται και καταναλώνονται εν μέρη. Το ντούριαν έχει ένα μοναδικό συνδυασμό γλυκών και αλμυρών γεύσεων, με νότες καραμέλας, κρέμας και τρωπικών συστατικών.

 

Σπάνιο αλλά απίστευτα βρωμερό φρούτο πωλείται προς $1.000! | www.olivemagazine.gr

 

Τηγανιτή ταραντούλα (Καμπότζη): Στην Καμπότζη, η ταραντούλα συνήθως καταναλώνεται ως σνακ. Οι αράχνες καθαρίζονται, καρυκεύονται με ένα μείγμα σκόρδου, αλατιού και ζάχαρης και στη συνέχεια τηγανίζονται μέχρι να γίνουν τραγανές. Τα πόδια και το σώμα αποκτούν υφή τηγανιτού κοτόπουλου, ενώ τα εσωτερικά κομμάτια παραμένουν μαλακά. Συχνά απολαμβάνονται με σάλτσες.

 

China 2014, Beijing, Snack Street, deep-fried spiders on a… | Flickr

 

Jellied Moose Nose (Καναδάς): Πρόκειται για ένα παραδοσιακό καναδικό πιάτο, ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των αυτοχθόνων κοινοτήτων στις βόρειες περιοχές του Καναδά. Παρασκευάζεται από το ρύγχος του ελαφιού, μαγειρεμένο και κρυωμένο σε ένα ζωμό, στον οποίο βράζεται μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια γίνεται τουρσί. Τέλος, ζελατίνη προστίθεται στον ζωμό, ο οποίος περιβάλλει τη μύτη, δημιουργώντας μια υφή ζελέ. Το Jellied Moose Nose αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό πολιτιστικό έδεσμα που έχει τις ρίζες του στις παραδόσεις των Καναδών.

 

Jellied Moose Nose | Traditional Offal Dish From Alaska, United States of America

 

 

Rocky Mountain Oysters (Ηνωμένες Πολιτείες): Πρόκειται για deep fryed όρχεις από πρόβατο ή ταύρο. Οι όρχεις συνήθως ξεφλουδίζονται, χτυπιούνται και τηγανίζονται μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανοί. Συχνά σερβίρονται ως ένα καινοτόμο πιάτο σε φεστιβάλ ή σε ορισμένες περιοχές γνωστές για το saloon στοιχεί τους.

 

Rocky Mountain Oysters In The Buckhorn Exchange | TasteAtlas | Recommended authentic restaurants

 

 

Century Egg (Κίνα): Επίσης γνωστά ως διατηρημένα αυγά ή αυγά χιλίων ετών. Τα αυγά πάπιας, κοτόπουλου ή ορτυκιού διατηρούνται σε ένα μίγμα πηλού, τέφρας, αλατιού, ασβέστη κι ορύζης για αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Η διαδικασία συντήρησης αλλάζει χημικά τα αυγά, με αποτέλεσμα να αποκτούν έναν σκούρο πράσινο κρόκο και μια υφή ζελέ στο ασπράδι του αυγού. Χρησιμοποιούνται συχνά σε διάφορα πιάτα, προσθέτοντας ένα ξεχωριστό κι αλμυρό στοιχείο.

 

What Does Century Egg Taste Like? Does Century Egg Taste Good? | Americas Restaurant

 

Sannakji (Νότια Κορέα): Το Sannakji είναι ένα πιάτο που περιλαμβάνει κομμάτια ζωντανών χταποδιών, αμέσως μετά την κοπή τους. Τα πλοκάμια εξακολουθούν να κινούνται στο πιάτο, δίνοντας μια μοναδική οπτική πρόκληση. Το χταπόδι συνήθως καρυκεύεται με σησαμέλαιο και σερβίρεται ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο. Η υφή των πλοκαμιών που κινούνται προσθέτει μια ζωντανή και διαδραστική πτυχή στο πιάτο, ενώ θεωρείται μια λιχουδιά στη Νότια Κορέα που θα βρεις σε κάθε street market.

 

San-nakji - Wikipedia

 

Μαύρη πουτίγκα (Ηνωμένο Βασίλειο): Η μαύρη πουτίγκα, επίσης γνωστή ως πουτίγκα αίματος, είναι ένας τύπος λουκάνικου που παρασκευάζεται από χοιρινό αίμα, λίπος και βρώμη ή κριθάρι. Συνήθως καρυκεύεται με βότανα και μπαχαρικά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μαύρη πουτίγκα συχνά σερβίρεται ως μέρος ενός παραδοσιακού αγγλικού πρωινού, μαζί με μπέικον, αυγά και φασόλια. Σταθμός στη βρετανική κουζίνα, εκτιμάται για την πλούσια, αλμυρή γεύση και τη μοναδική υφή της.

 

Black Pudding Recipe

 

Κρασί φιδιού (Διάφορες χώρες): Το κρασί φιδιού είναι ένα ποτό που βρίσκεται σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, του Βιετνάμ και της Ταϊλάνδης. Φτιάχνεται από φιδάκια, συχνά δηλητηριώδη, σε κρασί ρυζιού ή άλλου αλκοόλ. Τα δηλητηριώδη φίδια διατηρούνται συνήθως στο μπουκάλι και μπορούν σταδιακά να μεταδώσουν τις γεύσεις τους στο ποτό. Το κρασί φιδιών θεωρείται συχνά ως ένα παραδοσιακό φαρμακευτικό ποτό και πιστεύεται ότι κατέχει οφέλη για την υγεία σε ορισμένους πολιτισμούς.

 

Φίδι διατηρημένο σε φιάλη κρασιού τσίμπησε γυναίκα - oinos

 

Επιμέλεια κειμένου: Νικολέττα Βασιλοπούλου