Αν κι εσείς σκρολάρετε στο instagram βλέποντας skincare γκούρου με αλαβάστρινο δέρμα κι απορείτε «πώς γίνεται κανείς να έχει τόσο καθαρό/λείο/λαμπερό πρόσωπο», είστε στο κατάλληλο μέρος! Μαζί θα μάθουμε όλα τα μυστικά του skincare ξεκινώντας σήμερα από τα πιο σημαντικά και προχωρώντας -την επόμενη φορά- στο πώς να ενταχθούν πρακτικά στην καθημερινότητα. Πάμε να μάθουμε λοιπόν 10 μυστικά του skincare που θα μας βοηθήσουν να ξεκινήσουμε ένα υπέροχο ταξίδι αυτοφροντίδας -μείνετε μαζί μου μέχρι το νούμερο 10 γιατί είναι το πιο σημαντικό!

Κι αν όλα αυτά σας φανούν γνωστά ή βαρετά, να θυμάστε πως δεν τα γνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι και πρέπει να τους βοηθήσουμε να πάρουν κάποιες βασικές γνώσεις πριν ξεκινήσουν.

 

1.  Σταμάτα να φοβάσαι τη Ρετινόλη

«Δεν κάνει να χρησιμοποιείς ρετινόλη πριν τα 30». Αλήθεια, τι μας λες; Η ρετινόλη προέρχεται από ένα σύνολο ενεργών συστατικών γνωστών με το όνομα ρετινοειδή, τα οποία στην πραγματικότητα ανήκουν στην «οικογένεια» της Βιταμίνης Α. Ξέρεις πού χρησιμοποιείται η βιταμίνη Α; Στα φάρμακα και τις κρέμες για την ακμή. Η ρετινόλη λοιπόν είναι «ακίνδυνη» και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δίνεται και σε παιδιά με δερματικά προβλήματα -όπως η ακμή. Είναι ένα συστατικό που πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και μόνο από ανθρώπους που ξέρουν πώς να την εντάξουν στη skincare ρουτίνα τους και σε τι ποσότητες; Ναι, είναι. Ωστόσο με την κατάλληλη καθοδήγηση, είναι κατά πάσα πιθανότητα το πιο θαυματουργό συστατικό για το δέρμα!

 

2. Φτάνει με τις peel off μάσκες

Αν θέλεις να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου και να φροντίσεις το δέρμα σου προτίμησε της sheet masks ή εκείνες σε μορφή κρέμας. Τώρα αν επιθυμείς να ξεφορτωθείς μαύρους πόρους, κλείσε ένα ραντεβού για καθαρισμό προσώπου και φρόντισε ν’ εντάξεις στη ρουτίνα σου τη ρετινόλη, το σαλικυλικό οξύ, το γλυκολικό οξύ, το αζελαϊκό οξύ ή benzoyl peroxide (αφήστε την καλύτερα την ελληνική ονομασία του). Οι peel off μάσκες θα πετύχουν απλά να ερεθίσουν την επιδερμίδα σας και να καθαρίσουν μονάχα προσωρινά 2 πόρους από όλους όσους έχετε. Επιπλέον, μερικές πολύ κακής ποιότητας μάσκες μπορούν πραγματικά να τραυματίσουν το δέρμα σας ή να το ξεφλουδίσουν ενώ σχεδόν πάντα έχουν πολύ trashy συστατικά.

 

3. Φτάνει και με τις συνεχείς απολεπίσεις

Η απολέπιση είναι για να γίνεται 1 άντε δύο φορές την εβδομάδα (που και πάλι είναι υπερβολή). Μάλιστα αν χρησιμοποιείτε κάποιο καλό προϊόν οι 2-3 φορές το μήνα (μια φορά το δεκαήμερο ή δεκαπενθήμερο δηλαδή) είναι υπεραρκετές. Ετοιμαστείτε επίσης να πέσετε από τα σύννεφα, τα περισσότερα «φυσικά» peeling (αυτά με τους κόκκους δηλαδή), προκαλούν στο δέρμα σας ό,τι και οι peel off μάσκες, ερεθισμό δηλαδή, φαγούρα μερικές φορές και όχι καλά αποτελέσματα. Ποια είναι η λύση; Μα τα χημικά peeling φυσικά! Τα ΑΗΑ και BHA οξέα, το λακτικό, το γλυκολικό και το μανδελικό οξύ είναι μόνο μερικά από όλα όσα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για μια σούπερ απολέπιση που θα ταιριάζει και στο δέρμα σας, δεδομένου ότι όλα τα οξέα δεν είναι εξίσου ισχυρά.

 

4. Ενυδατική φοράς ακόμα κι αν στάζεις από τη λιπαρότητα

Αυτό το «δε φοράω ενυδατική γιατί έχω λιπαρό δέρμα», πρέπει να μπει στη λίστα με τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στο δέρμα σου! Το δέρμα σου καλό μου παιδί πάντα χρειάζεται ενυδάτωση, μάλιστα κατά πάσα πιθανότητα είναι λιπαρό γιατί δεν το προσέχεις και αναγκάζεται να τα παρέχει όλα στον εαυτό του μόνο του. Τι εννοώ; Το δέρμα παράγει λιπαρότητα, όχι για να σε ταλαιπωρήσει αλλά για να ενυδατωθεί το ίδιο επειδή δε λαμβάνει τα συστατικά και το νερό που θέλει. Αν εσύ λοιπόν με το που πλύνεις το πρόσωπό σου, βάλεις ενυδατική, εκείνο δε θα σε τιγκάρει στα λίπη, γιατί το κάλυψες. Οπότε ενυδατική και Άγιος ο θεός, είτε μιλάμε για ευαίσθητες, είτε για ξηρές, είτε για λιπαρές και ακνεϊκές επιδερμίδες.

 

5. Keep it simple

Ξέρω ακούγονται γαμ**α όλα αυτά τα οξέα που σου λέω με τα περίεργα ονόματα και τα fancy μπουκαλάκια που έχουν (σίγουρα κάποιο θα γκούγκλαρες), αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν τα χρειάζεσαι όλα αυτά, για την ακρίβεια, ίσως εσύ προσωπικά να μη χρειάζεσαι τίποτα. Όπως και να έχει μια skincare ρουτίνα θα έπρεπε να περιορίζεται σε λίγα και καλά προϊόντα τα οποία έχουν επιλεχθεί ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος και φυσικά έχουν πρώτα τεσταριστεί σ’ αυτό πριν απλωθούν σ’ όλο το πρόσωπο. Δε λέω ότι τζάμπα στα είπα όλα αυτά, αλλά δεν είναι και για χόρταση. Αρκούν μόνο λίγα απ’ όλα αυτά, τ’ οποία θα πρέπει να διαλέξεις ανάλογα με τις ανάγκες σου και τα προβλήματά σου.

 

6. Κάθε οξύ έχει τον τρόπο του

Κάθε οξύ έχει μια συγκεκριμένη χρήση και τον δικό του τρόπο να τοποθετείται και στο δέρμα αλλά και στη ρουτίνα κάποιου. Κάποια οξέα είναι καλύτερα στην καταπολέμηση των δυσχρωμιών και άλλα στη μείωση της ακμής. Άλλα αποτελούν εξαιρετικά απολεπιστικά, ενώ άλλα συμβάλουν στο να αποκτήσει η επιδερμίδα σου ομοιόμορφη υφή. Εν ολίγοις δεν πηγαίνεις απλά σ’ ένα stand σε φαρμακείο ή κατάστημα καλλυντικών και διαλέγεις όποιο σου φανεί πιο wow. Πρέπει να επιλέξεις ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματός σου και τον σκοπό σου, μην είσαι σε φάση «πάνω-κάτω όλα την ίδια δουλειά θα κάνουν», γιατί δεν είναι έτσι και θα απογοητευτείς πολύ όταν συνειδητοποιήσεις ότι τα λεφτά σου πήγαν χαμένα.

 

7. Το σωστό το skincare ξεκινάει από το τι βάζεις στο σώμα σου

Είχα δει ένα ξεκαρδιστικό βίντεο με μια γνωστή skincare γκούρου που έλεγε πάνω-κάτω το εξής: “Skincare is not only the products you use in your skincare routine, its fruits, you eat, the water you drink, the stress and anger you hold inside your body. It’s the d**ck u put inside your body”. Και αυτή είναι η αλήθεια είτε μας αρέσει, είτε όχι. Γιατί το νούμερο ένα όργανο του σώματος που επηρεάζεται από το αν είμαστε καλά ψυχολογικά ή όχι, είναι το δέρμα μας. Αν λοιπόν είμαστε χολοσκασμένοι επειδή το αμόρε δε στέλνει ή επειδή δεν περάσαμε το μάθημα, θα βγάλουμε σπυράκια, λογικό είναι. Μπορούμε να το περιορίσουμε με skincare; Ναι, μπορούμε. Θα ήταν ωστόσο βοηθητικό αν προσπαθούσαμε να μείνουμε μακριά από πράγματα και ανθρώπους που δε μας βοηθάνε; Επίσης ναι.

 

8. Οι κρέμες ματιών είναι ένα ψέμα

Ζητάω ειλικρινά συγγνώμη απ’ όλα τα άτομα στη γη που δεν το ήξεραν αυτό και έδωσαν πενήντα ευρώ και 60 και 70 σε κρέμες ματιών των 30 ml. Σας καταλαβαίνω απόλυτα και σας στέλνω τη δύναμη μου γιατί θέλω να φανείτε δυνατοί. Οι κρέμες ματιών είναι υπερβολικά ακριβές ενυδατικές σε fancy μπουκάλια, με ωραίο άρωμα. Δε λέω πως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά ακόμα και τότε είναι προτιμότερο να επιλεχθεί ένα καλό σέρουμ ματιών που να εστιάζει στο πρόβλημα που το κάθε άτομο αντιμετωπίζει και μια ενυδατική κρέμα χωρίς αρώματα και βαριά συστατικά που θα μπει από πάνω. Δε χρειάζεται κανείς 80 ευρώ κρέμα ματιών, πιστέψτε με. Τώρα αν βρείτε κάποια πολύ συγκεκριμένη θαυματουργή, πείτε την και σε ‘μας.

 

9. Μην αγοράζεις τίποτα αν δεν κοιτάξεις τα συστατικά

Πολύ κλασσικό το φαινόμενο όπου εταιρείες πολυτελείας σου πουλάνε διάφορες κρέμες και σκευάσματα ή οποίες είναι και πάλι καλές ενυδατικές με ωραίο άρωμα -ενώ μπορούσες να βρεις κάτι να σου κάνει την ίδια δουλειά με 30 ευρώ λιγότερα. Για αυτό λοιπόν, πρέπει πάντα να διαβάζεις τα συστατικά από πίσω για να ξέρεις πότε σου πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Θα μου πεις τώρα κι εσυ, «πού να ξέρω τι συστατικά θέλω να έχει και τι συστατικά δε θέλω να έχει;». Η αλήθεια είναι ότι αυτό θέλει μελέτη και ψάξιμο και γι’ αυτό θα σου πρότεινα να συνεχίσεις να διαβάζεις και τα επόμενα part που θα βγούνε πάνω στο θέμα. Ωστόσο μπορείς πάντα να ρωτήσεις τον δερματολόγο σου ή να κάνεις την έρευνά σου.

 

10. Με βροχές, χιόνι και μπουρίνια εσύ θα φοράς αντηλιακό

Φτάσαμε στο νούμερο 1 λάθος που κάνουν όλοι, δε φοράνε αντηλιακό. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου περνάνε από τα τζάμια των σπιτιών, τα σύννεφα και όλα τα σχετικά. Προφανώς δεν είναι το ίδιο με τον ήλιο της παραλίας αλλά το να μη φοράς αντηλιακό ενώ υποτίθεται προσέχεις το δέρμα σου είναι κυριολεκτικά έγκλημα. Η ηλιακή ακτινοβολία αν μη τι άλλο προκαλεί πανάδες, δυσχρωμία, ανομοιόμορφη υφή επιδερμίδας και not to be dramatic, αλλά προκαλεί και καρκίνο του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν από τους top 5 παράγοντες γήρανσης (αν όχι τους top 3). Δε συζητάω καν ότι αν δε φοράς αντηλιακό δεν αγγίζεις ρετινόλη, οξέα και άλλα πολλά, οπότε μένεις με μια ενυδατική στο χέρι.

 

Disclaimer: Αυτό είναι ένα άρθρο με συμβουλές, που ως στόχο έχει να βοηθήσει το κάθε άτομο να χτίσει μια σωστή ρουτίνα περιποίησης. Δεν αποτελεί για κανένα λόγο ιατρική συμβουλή, ούτε έχει σκοπό να αντικαταστήσει το ραντεβού σας μ’ έναν δερματολόγο. Αν έχετε σημαντικά προβλήματα με το δέρμα σας, παρακαλούμε επισκεφτείτε κάποιον ειδικό.

Συντάκτης: Ζηνοβία Τσαρτσίδου