Η αντιμετώπιση της αλήθειας και της πραγματικότητας είναι δύσκολη. Μας θλίβει και μας καθιστά αδύναμους να την αντιμετωπίσουμε. Μη έχοντας άλλη επιλογή όμως, καθένας από εμάς βρίσκουμε τρόπους για να μας γίνει πιο εύκολη. Ξεκινάμε να εθιζόμαστε σε συνήθειες που μας ηρεμούν και ρουφούν το άγχος μας, έστω κι εάν αυτό γίνεται μόνο στιγμιαία. Χρειαζόμαστε μια διέξοδο που θα μας βοηθήσει να δράσουμε καλύτερα.

Οι τύποι εθισμών είναι πάνω κάτω γνωστοί. Κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά, τζόγος είναι μόνο μερικοί που μας έχουν απασχολήσει κι έχουν πολυσυζητηθεί. Τι γίνεται όμως με τους εθισμούς που δε φαίνονται με γυμνό μάτι; Αυτούς που μπερδεύουμε με απλές καθημερινές συνήθειες και δυστυχώς δεν καταλαβαίνουμε την επίπτωσή τους με την πάροδο του χρόνου;

 

1. Εθισμός στη καφεΐνη

Ο καφές αποτελεί μια καθημερινή συνήθεια του μεγαλύτερου ποσοστού των ανθρώπων. Μας δίνει ενέργεια λόγω της ποσότητας της καφεΐνης που περιέχει και μας βοηθάει ν’ αντεπεξέλθουμε καλύτερα στις υποχρεώσεις μας. Γιατί όμως μπορεί να θεωρηθεί εθισμός; Όταν καταναλώνουμε καφέ, η καφεΐνη που περιέχει ενεργεί στον εγκέφαλο κι αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που δραστηριοποιεί το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Η καφεΐνη είναι ίσως το πιο σύνηθες διεγερτικό στις μέρες μας λόγω της τιμής της. Είναι προσιτή και παντού διαθέσιμη. Όταν η χρήση της κοπεί απότομα, μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, κούραση, ναυτίες, δυσκολία συγκέντρωσης, μείωση αποδοτικότητας ακόμα και να οδηγήσει στη κατάθλιψη. Με το πέρας του χρόνου ο οργανισμός χρειάζεται όλο και περισσότερη ποσότητα καφεΐνης για να φτάσει στα αρχικά επίπεδα ευχαρίστησης, έτσι δημιουργείται ένας ξεκάθαρος και χρόνιος εθισμός.

 

 

2. Εθισμός στα ψώνια/Shopaholics

Σε ποιον δεν αρέσει να επιβραβεύει τον εαυτό του με δώρα; Ψωνίζοντας όλοι μας νιώθουμε ανανεωμένοι- τι γίνεται όμως όταν η μοναδική μας χαρά προέρχεται από την αγορά νέων αντικειμένων; Η παθολογική εξάρτηση από τις αγορές πλέον έχει το δικό της όρο κι αυτός είναι η Oniomania. Ερευνητές διαπίστωσαν, πως ο εθισμός αυτός δεν έχει άμεση σχέση με τα κοινωνικά στάτους και το εισόδημα. Οι “τοξικομανείς” των αγορών τείνουν να έχουν προβλήματα αυτοεκτίμησης κι αυτό είναι που τους οδηγεί στις βουλιμικές αγορές. Ταυτόχρονα αποδείχθηκε πως όπως και με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έτσι και τα εξαρτημένα άτομα από τα ψώνια, νιώθουν συμπτώματα hangover μετά από μια βόλτα στα μαγαζιά. Η θεραπεία θα πρέπει να γίνεται με τη βοήθεια ειδικού ψυχολόγου αφού όπως και με τους υπόλοιπους εθισμούς, η άμεση διακοπή του επιφέρει επιπτώσεις στην ψυχολογία και την υγεία του ατόμου.

 

3. Εθισμός στην ερωτική πράξη

Μια πράξη αγάπης κι ευχαρίστησης δεν περιέχει τίποτα το επικίνδυνο κι επιβλαβές φαινομενικά.  Όπως κάθε άλλη εξάρτηση, όμως, έτσι και στην περίπτωση αυτή, επηρεάζεται η ψυχική υγεία του εξαρτημένου, οι προσωπικές του σχέσεις, η ποιότητα της ζωής του, η προσωπική του υγεία κι ασφάλεια. Οι συνήθειες κι οι δραστηριότητες του εθισμένου ατόμου μπορούν να αλλάξουν σημαντικά. Αυτό γίνεται με σκοπό να διενεργήσει σεξουαλικές πράξεις πολλές φορές την ημέρα. Ένας εξαρτημένος από την ερωτική επαφή δεν μπορεί να ελέγξει τη libido του, παρά τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες στη ζωή του. Τον διακατέχει μια ψυχαναγκαστική ανάγκη να εκτελέσει σεξουαλικές πράξεις οποιασδήποτε μορφής και δεν έχει τον έλεγχο να επέμβει στις σκέψεις του. Ο συγκεκριμένος τύπος εθισμού επειδή δεν έχει αναγνωριστεί ως πάθηση ψυχικής υγείας ίσως είναι δύσκολο να διαγνωστεί, γι’ αυτό και θα χρειαστεί το συγκεκριμένο άτομο να έχει επίγνωση της κατάστασής του, έτσι ώστε να βοηθηθεί στην αντιμετώπισή της.

 

4. Εθισμός στα τατουάζ

Στις μέρες μας οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάποιο συμβολικό τατουάζ σε κάποιο σημείο του σώματός μας -ή και περισσότερα- τα οποία μας ευχαριστούν να βλέπουμε πάνω μας. Και σίγουρα, ακόμα και να μην έχουμε, έχουμε σκεφτεί να κάνουμε. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις κατά τις οποίες η επιθυμία για την προσθήκη κι άλλων τατουάζ δεν μπορεί να σταματήσει. Αυτό συμβαίνει διότι το σώμα απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται αδρεναλίνη όταν βρίσκεται υπό συνθήκες στρες. Ο πόνος που νιώθουμε από μια βελόνα τατουάζ, μπορεί να προκαλέσει αυτό το αγχωτικό συναίσθημα, προκαλώντας ένα ξαφνικό κύμα αδρεναλίνης. Είτε ο πόνος είτε η αδρεναλίνη αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη συνεχή προσθήκη ζωγραφιών στο σώμα μας και μας οδηγούν στον εθισμό.

Οι ίδιοι πρέπει να βάλουμε όρια στον εαυτό μας έτσι ώστε να τον διαφυλάξουμε από κακές κι επιβλαβείς συνήθειες οι οποίες μπορούν να μας επηρεάσουν αρνητικά στο άμεσο ή και στο μακρινό μέλλον. Και σαφώς, δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στο να ζητήσουμε βοήθεια. Να δουλέψουμε έτσι ώστε να κάνουμε το συναίσθημα της ευφορίας μόνιμο, μέσω της ολοκλήρωσης του εαυτού μας.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

 

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Σταμάτη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου