Τι προσπαθεί να σου πει το υποσυνείδητό σου; Ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθεις είναι ερμηνεύοντας τα όνειρα που βλέπεις στον ύπνο σου! Όταν κοιμόμαστε, παύει η μάχη ανάμεσα στη συνειδητή και την ασυνείδητη πλευρά μας. Τα συναισθήματά μας δε δέχονται τα εμπόδια και τον περιορισμό της λογικής, για τον λόγο αυτό το υποσυνείδητο σπάει κάθε φραγμό και είναι ελεύθερο να δώσει σημαντικά μηνύματα για το μέλλον. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να κατανοήσουμε ποια είναι τα μηνύματα που μας δίνει το υποσυνείδητο μέσω των ονείρων. Τα όνειρα συνήθως έχουν περίεργη πλοκή, σε πολλά από αυτά συμμετέχουμε, ενώ σε άλλα είμαστε απλοί παρατηρητές.

Σίγουρα θα έχεις ακούσει φίλους ή γνωστούς να σου έχουν πει ότι δεν ονειρεύονται συχνά ή δεν ονειρεύονται καθόλου. Κάθε άνθρωπος βλέπει όνειρα στον ύπνο του, απλώς δεν μπορεί εύκολα να τα συγκρατήσει και σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει το 20% των ανθρώπων δεν μπορούν να θυμηθούν τίποτα απ’ τα όνειρά τους το πρωί που ξυπνάνε. Ποιες όμως είναι οι βασικές κατηγορίες ονείρων και ποια η σημασία τους;

Τα Προφητικά όνειρα

Προφητικά ονομάζονται τα όνειρα που μας δίνουν μία γεύση για το μέλλον. Δε σημαίνει όμως πως αυτό που ονειρευτήκαμε θα γίνει και πραγματικότητα. Ξυπνώντας το πρωί, εφόσον είδαμε ένα όνειρο το οποίο μας έμεινε χαραγμένο στη μνήμη και μας προκάλεσε έντονα συναισθήματα, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να θυμηθούμε όλες τις λεπτομέρειες! Στη συνέχεια, η επόμενη κίνησή μας είναι να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τα συναισθήματα που μας άφησε το όνειρο, με λίγα λόγια να νιώσουμε τη «γεύση» του. Είναι πολύ σημαντικό να αποσαφηνίσουμε το μήνυμα που προσπάθησε να μας δώσει το όνειρο, ώστε να ξέρουμε αν προμηνύει ότι κάτι καλό ή κάτι κακό θα συμβεί!

Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα

Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα είναι αυτά που θα δούμε ξανά και ξανά, αυτά που έχουν το ίδιο θέμα και στα οποία ξεδιπλώνονται τα ίδια γεγονότα, με την ίδια σειρά. Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα, τις περισσότερες φορές μάς προκαλούν έντονο το συναίσθημα του φόβου γιατί προσπαθούμε να βρούμε την αιτία τους. Πίσω από αυτού του είδους τα όνειρα, κρύβονται ψυχοσυναισθηματικοί λόγοι και το υποσυνείδητο μάς δίνει το μήνυμα ότι υπάρχει κάποιο θέμα, κάποιο πρόβλημα, ένας φόβος, μία ανησυχία που πρέπει να ερευνήσουμε και να βρούμε λύση.

Τα προειδοποιητικά όνειρα

Σε αυτά τα όνειρα παίρνουμε συνήθως το μήνυμα ότι υπάρχει πιθανότητα κινδύνου ή πως πρόκειται να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα που θα μας ταλαιπωρήσει. Τέτοιου είδους όνειρα μάς δίνουν τη γνώση να φροντίσουμε να προετοιμαστούμε για κάποια κρίση που πιθανότατα έρχεται και ίσως πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψιν, ώστε αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να την αποφύγουμε, να το κάνουμε όσο είναι ακόμα νωρίς.

Τα όνειρα της πραγματικότητας

Είναι τα όνειρα που αντικατοπτρίζουν ένα θέμα που ήδη μας απασχολεί, που συμβαίνει τώρα στη ζωή μας, και μας δείχνουν τη συνέχεια του! Για παράδειγμα, έστω ότι βρίσκεσαι σε αναζήτηση εργασίας και αναζητάς μέσα από το διαδίκτυο νέες θέσεις εργασίας. Στο όνειρό σου, λοιπόν, βλέπεις ότι ενώ κάνεις την καθημερινή αναζήτηση, ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνο και σου προτείνουν να πας για συνέντευξη σε μία εταιρεία στην οποία είχες στείλει βιογραφικό.

Τα όνειρα της έμπνευσης

Πολλές φορές περνάμε δύσκολες στιγμές και δεν ξέρουμε τι απόφαση να πάρουμε και πώς πρέπει να χειριστούμε κάποιες καταστάσεις που βιώνουμε. Τότε, λοιπόν, μπορεί να δούμε ένα όνειρο, που θα μας δώσει την έμπνευση, την ώθηση και την ιδέα για τον τρόπο που πρέπει να κινηθούμε. Συνήθως αυτά τα όνειρα είναι ανακουφιστικά και μας βοηθούν να χαλαρώσουμε και να βρούμε λύσεις!

Όνειρα από το παρελθόν

Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται τα όνειρα που αφορούν παρελθοντικές καταστάσεις, τις οποίες βιώσαμε και άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή μας. Είναι πολύ πιθανό να ονειρευτούμε ξανά και ξανά τα γεγονότα που ζήσαμε ή μπορεί στα όνειρα μας να δούμε πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα αν είχαμε κάνει διαφορετικές επιλογές, αν είχε συμβεί κάτι διαφορετικό. Τέτοιου είδους όνειρα κρύβουν το μήνυμα ότι πρέπει να γυρίσεις σελίδα, να αφήσεις στην άκρη το παρελθόν και τον χρόνο να γιατρέψει τις πληγές. Ένα όνειρο από το παρελθόν δεν έχει προφητικό χαρακτήρα, φανερώνει απλώς ότι ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός και ότι κάποια γεγονότα που ζήσαμε, έστω και αν δεν το παραδεχόμαστε, μας στιγμάτισαν αρκετά και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε για να τα ξεπεράσουμε.

Όνειρα με ανθρώπους που δεν είναι πλέον στη ζωή

Όλοι μας έχουμε κάποιον αγαπημένο άνθρωπο, ο οποίος δε βρίσκεται πλέον στη ζωή και λαχταράμε κάποιες στιγμές να έρθει στο όνειρό μας. Υπάρχουν στιγμές, λοιπόν, που θα ονειρευτούμε κάποιον κοντινό μας άνθρωπο που απεβίωσε και που θα μας επισκεφτεί στον ύπνο μας για να μας δώσει ένα σημαντικό μήνυμα, για να μας δείξει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε προκειμένου να βρούμε και πάλι το φως. Οι άνθρωποι που έχουν φύγει από τη ζωή κάνουν την εμφάνισή τους στα όνειρά μας τις περισσότερες φορές όταν περνάμε μία δύσκολη περίοδο, οπότε και έχουμε ανάγκη από μία συμβουλή και από καθοδήγηση. Η εμφάνισή τους μας δίνει ένα σημαντικό μήνυμα για να γνωρίζουμε τι θα συμβεί, τι θα ακολουθήσει, τι πρέπει να προσέξουμε. Επιπλέον, όταν περνάμε μία δύσκολη φάση, στην οποία ψάχνουμε απαντήσεις, μπορούμε με αυτοσυγκέντρωση και προσευχή να ζητήσουμε από τον αγαπημένο μας άνθρωπο που έχει φύγει από τη ζωή, να έρθει στο όνειρό μας για να μας δώσει τη βοήθεια που ψάχνουμε!

Πηγή