Ενώ είναι πολύ λάθος να βάζουμε π.χ. υαλουρονικό σε ξηρό δέρμα κι αυτό είναι ένας βασικός κανόνας του skincare, υπάρχουν κάποια πιο απλά λάθη που πολλές φορές δε γνωρίζουμε τη σοβαρότητα τους και τη ζημιά που μπορούν να κάνουν στο δέρμα μας -ειδικά αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι μ’ όλα αυτά και το ταξίδι της περιποίησης του προσώπου ξεκινάει τώρα για εμάς.

Πάμε λοιπόν να δούμε 8 βασικούς κανόνες για άτομα που είναι αρχάρια με το skincare και πρέπει κάπως να ξεκινήσουν.

 

1. Κάνετε υπερβολική απολέπιση

Η υπερβολική απολέπιση της επιδερμίδας είναι πραγματικά επιζήμια μακροπρόθεσμα. Κάντε απολέπιση μόνο δύο με τρεις φορές την εβδομάδα κι αντ’ αυτού, δοκιμάστε να ενυδατώνετε το δέρμα σας και να το καθαρίζετε με ελαφριά καθαριστικά που δε θα σας ξηραίνουν.

 

2. Ξεχνάτε να αφαιρέσετε το μακιγιάζ σας

Το να μην αφαιρείτε το μακιγιάζ σας το βράδυ φράζει τους πόρους σας, οδηγώντας έτσι το δέρμα σας σε φλεγμονές. Τα υπολείμματα του μακιγιάζ μπορεί επίσης να κάνουν τους πόρους να δείχνουν μεγαλύτεροι ενώ προφανώς σας αφυδατώνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε με θαμπή επιδερμίδα. Αν για παράδειγμα φροντίσετε 3 βράδια το πρόσωπό σας αλλά το επόμενο δεν αφαιρέσετε το μακιγιάζ σας, έχουν πάει όλα τζάμπα.

 

3. Δεν καθαρίζετε σωστά

Ακόμα και αν αφαιρείτε προσεκτικά το μακιγιάζ σας τη νύχτα, πρέπει να είστε επιμελής με τον καθαρισμό -το ντεμακιγιάζ δηλαδή από μόνο του δε φτάνει. Ένα καλό καθαριστικό προσώπου θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τυχόν φλεγμονές και θα θέσει την τέλεια βάση για να συνεχίσετε μετά με serum και κρέμες.

 

4. Σκαλίζετε το πρόσωπό σας

Ξέρετε ότι δε θα έπρεπε, αλλά δε δίνετε πάντα σημασία. Όταν σκαλίζετε ή τραβάτε το δέρμα σας, προκαλείτε ζημιά και δημιουργείτε ερεθισμούς, ουλές και ρυτίδες, που έπειτα θα σας οδηγήσουν στο ν’ αγοράζετε ακριβές κρέμες για να διορθώσετε κάτι που θα μπορούσε ως έναν βαθμό να είχε αποφευχθεί. Αντί να πειράζετε λοιπόν το δέρμα σας, αγοράστε κάποιο τοπικό treatment ή patches για να τοποθετείτε πάνω από τα σπυράκια.

 

5. Χρησιμοποιείτε βρώμικα πινέλα μακιγιάζ

Τα πινέλα σας είναι γεμάτα μακιγιάζ, μικρόβια, έλαια κι αποτελούν έναν από τους βασικότερους λόγους που εμφανίζονται σπυράκια μια random ημέρα, που έχετε κάπου να πάτε. Να τα καθαρίζετε συχνά (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα αν ας πούμε τα χρησιμοποιείτε κάθε μέρα) και να μην το παραμελείτε.

 

6. Δεν εφαρμόζετε τα προϊόντα με τη σωστή σειρά

Ένα πρόγραμμα ομορφιάς είναι πιο αποτελεσματικό όταν ακολουθείται σωστά. Κατανοήστε τη σύσταση των προϊόντων και εφαρμόστε τα με τη σωστή σειρά, αλλιώς μπορεί να μην αποκομίσετε τα οφέλη που υπόσχονται. Γενικότερα ο κανόνας είναι ότι προχωράμε από το πιο λεπτόρρευστο προϊόν, προς αυτό με την πιο παχύρρευστη σύσταση. Γι’ αυτό ας πούμε μετά το καθαριστικό βάζουμε πρώτα σέρουμ και μετά ενυδατική.

 

7. Κοιμάστε με τα μαλλιά σας ανοιχτά τη νύχτα

Το λάδι και τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στα μαλλιά σας έρχονται σε επαφή με το δέρμα σας και αυτό μπορεί να προκαλέσει σπυράκια ή ερεθισμούς. Τραβήξτε όλα τα μαλλιά σας από το πρόσωπό σας και βάλτε τις αφέλειές σας πίσω από τα αφτιά σας πριν πάτε για ύπνο.

 

8. Κάνετε πολύ ζεστό ντους

Αν και το ζεστό ντους μπορεί να είναι καταπραϋντικό για την ψυχολογία σας, μπορεί να αφαιρέσει από το δέρμα σας την απαραίτητη υγρασία και τα «καλά» έλαια. Χρησιμοποιήστε χλιαρό προς ζεστό νερό, ποτέ καυτό, προκαλείτε ερεθισμούς και δημιουργείτε ξηρότητα άθελά σας.

 

 

Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου