Σκέψου το εξής: μπαίνεις σε ένα σπίτι και όλα γύρω σου είναι απόλυτα τακτοποιημένα. Κάθε αντικείμενο έχει τη θέση του, οι χώροι αναπνέουν κι εσύ νιώθεις αυτή τη γλυκιά αίσθηση ελευθερίας. Τώρα φαντάσου το δικό σου σπίτι, γεμάτο με πράγματα που έχεις μαζέψει από τα ταξίδια σου, δώρα που δεν ξέρεις τι να κάνεις, και ρούχα που δε φοράς ποτέ. Ένας μικρός πανικός, σωστά;
Εδώ μπαίνει ο μινιμαλισμός. Μην τρομάζεις! Δε σημαίνει ότι πρέπει να πετάξεις τα πάντα και να ζήσεις με ένα πιάτο και δύο πιρούνια. Ο μινιμαλισμός είναι η τέχνη του να κρατάς τα σημαντικά –αυτά που έχουν πραγματική αξία για σένα– και να απαλλάσσεσαι από τα περιττά που απλά γεμίζουν τον χώρο και το μυαλό σου. Kι αν σε προβληματίζει το να βρεις κίνητρο να τον δοκιμάσεις σαν στάση ζωής, μάθε πως αποδεδειγμένα μπορεί να μειώσει το άγχος σου. Ο μινιμαλισμός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία, μειώνοντας το άγχος και προωθώντας ένα πιο καθαρό και οργανωμένο μυαλό. Αφαιρεί τους περισπασμούς και επιτρέπει να επικεντρωθείς σε ό,τι πραγματικά έχει σημασία.
Καλό δεν ακούγεται, μέσα στο χάος που ζούμε;
Λιγότερα πράγματα, λιγότερο άγχος
Δεν είναι μυστικό ότι τα υλικά αντικείμενα μπορούν να επιβαρύνουν την ψυχική μας υγεία. Όταν το σπίτι σου μοιάζει με αποθήκη, το μυαλό σου δυσκολεύεται να χαλαρώσει. Κάθε πράγμα που έχεις αποκτήσει, ακόμα και αν το αγάπησες τη στιγμή που το αγόρασες, προσθέτει ένα μικρό κομμάτι άγχους. Μήπως είναι καιρός να κάνεις χώρο για κάτι πιο πολύτιμο, όπως την ηρεμία σου; Ο μινιμαλισμός μας βοηθά να επικεντρωθούμε σε αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε και αγαπάμε, αφήνοντας στην άκρη ότι είναι περιττό. Και όταν λέμε περιττό, εννοούμε εκείνα τα 15 πανομοιότυπα T-shirts που έχεις φυλάξει στο συρτάρι ή εκείνο το πολυτελές σετ φλιτζανιών που αγόρασες από το ταξίδι σου στην Τουρκία και που δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ. Ε αυτά ακριβώς και πως την αλήθεια, ξέρεις κατά βάθος, ότι δεν τα χρειάζεσαι όλα!
Πώς να ξεκινήσεις το ταξίδι του μινιμαλισμού
Αν αυτή η ιδέα σε ελκύει αλλά δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις, εδώ είναι μερικές πρακτικές συμβουλές για να βάλεις σε τάξη την καθημερινότητά σου (και το σπίτι σου).
Κάνε ένα μεγάλο ξεσκαρτάρισμα
Ο πρώτος κανόνας του μινιμαλισμού είναι ο εξής: Αν δεν το έχεις χρησιμοποιήσει ή δεν έχει για εσένα βαθιά συναισθηματική αξία – όπως το αγαπημένο φουλάρι της γιαγιάς σου- τότε απλά δεν το χρειάζεσαι πλέον! Αφιέρωσε χρόνο να περάσεις από κάθε χώρο του σπιτιού σου. Πιάσε στα χέρια σου κάθε αντικείμενο και ρώτα τον εαυτό σου: “Μου φέρνει χαρά; Το χρησιμοποιώ πραγματικά;” Αν η απάντηση είναι όχι, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να το αποχαιρετήσεις.
Μη διστάσεις να κάνεις δωρεές
Μπορείς να δωρίσεις πράγματα που είναι σε καλή κατάσταση αλλά δεν έχουν θέση στη ζωή σου πλέον. Σκέψου το ως μια πράξη γενναιοδωρίας προς τους άλλους, αλλά και μια κίνηση ελαφρότητας για σένα. Άσε το χώρο σου να αναπνεύσει και ταυτόχρονα άσε και την ψυχή σου να προσφέρει, σε κάποιον που το έχει ανάγκη. Όπως λέει και μια παροιμία «τα σκουπίδια του ενός, είναι ο θησαυρός για κάποιον άλλον»!
Κράτησε ό,τι σου φέρνει χαρά
Είναι πολύ εύκολο να σκεφτούμε πρακτικά, αλλά στον πυρήνα του μινιμαλισμού βρίσκεται η χαρά. Πρέπει να κρατάς αντικείμενα που κάνουν τη ζωή σου καλύτερη, είτε είναι χρήσιμα είτε σου προσφέρουν συναισθηματική ευτυχία. Εκείνη η πολυτελής μπουρνουζοπετσέτα που λατρεύεις; Άντε, κράτα τη. Το σετ κηροπήγια από το 2005 που σου πιάνουν χώρο και δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ; Ίσως όχι.
Ξεκίνα με μικρά, σκέψου τα μεγάλα
Δε χρειάζεται να πετάξεις ολόκληρο το σπίτι σε μια μέρα. Ξεκίνα με μικρά βήματα. Αφιέρωσε χρόνο σε ένα συρτάρι, μια γωνία ή ένα δωμάτιο κάθε φορά. Όταν δεις πόσο ωραία νιώθεις αφού έχεις ξεκαθαρίσει έναν χώρο, θα θελήσεις να συνεχίσεις.
Επανεξέτασε τις αγορές σου
Ο μινιμαλισμός δε σταματά στο σπίτι. Πριν κάνεις νέες αγορές, ρώτα τον εαυτό σου: “Το χρειάζομαι πραγματικά αυτό; Ή απλά το θέλω αυτή τη στιγμή;”. Μην αφήνεις τον καταναλωτισμό να σε παρασύρει σε αγορές που δεν προσθέτουν αξία στη ζωή σου. Και στο λέει ένας άνθρωπος που έχει κάνει λάθη στον βωμό του καταναλωτισμού και αγόρασα πράγματα που δεν τα χρειαζόμουν ποτέ, δεν τα χρησιμοποίησα ποτέ, αλλά τελικά έγιναν πολύ ωραία δωράκια σε φίλους και γνωστούς!
Μινιμαλισμός και ψυχική υγεία
Το να ζεις με λιγότερα δε σημαίνει ότι στερείσαι. Αντίθετα, κερδίζεις. Κερδίζεις χώρο, χρόνο και ηρεμία. Οι άνθρωποι που έχουν υιοθετήσει τον μινιμαλισμό αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο ελεύθεροι, πιο συγκεντρωμένοι και πιο χαρούμενοι. Το μυαλό τους δεν είναι πια εγκλωβισμένο σε ακατάστατους χώρους και ατελείωτες υποχρεώσεις για να τακτοποιούν συνεχώς τα υπάρχοντά τους.
Κι αν ακόμα σε κρατάει πίσω ο φόβος να πετάξεις εκείνα τα διακοσμητικά που “κάποτε μπορεί να χρειαστούν”, θυμήσου: Αν κάτι δεν έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα δε θα χρησιμοποιηθεί ποτέ. Άλλωστε, πόσες φορές χρειάστηκες εκείνο το ζευγάρι παπούτσια με τις σούπερ λεπτομέρειες που δεν ταιριάζουν με τίποτα; (Ναι, ξέρω την απάντηση!)
Τελικά, ο μινιμαλισμός είναι κάτι παραπάνω από τάση. Είναι ένας τρόπος ζωής που μας επιτρέπει να εστιάσουμε στα σημαντικά και να ζούμε με μεγαλύτερη ελευθερία. Αν είσαι έτοιμος/η να ζήσεις πιο απλά, ξεκίνα με τα μικρά βήματα που σου πρότεινα και δες πώς η ζωή σου μπορεί να αλλάξει. Και ποιος ξέρει; Μπορεί μετά από τη δική σου εμπειρία στον χώρο του μινιμαλισμού, να αρχίσεις να δίνεις κι εσύ τις δικές σου συμβουλές στους φίλους και στους κοντινούς σου ανθρώπους!