Σε προσκαλούν οι φίλοι σου για πεζοπορία και παρόλο που δεν είναι κάτι που σε συναρπάζει, εσύ ακολουθείς. Και μετά από την πεζοπορία, όπου έχουν δοκιμαστεί όλες οι αντοχές σου στα πιο κακοτράχαλα – για σένα – μέρη που μπορεί να βάλει ο νους, αποφασίζεις ότι δεν είναι για σένα. Η πεζοπορία – ή αλλιώς hiking- είναι μία μέθοδος άθλησης που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργανισμό. Πέρα του ότι πρόκειται για έναν φυσικό τρόπο άθλησης, χωρίς μηχανήματα και χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό, αποτελεί έναν τρόπο εξάσκησης της αναπνοής αλλά και της σωματικής σου αντοχής. Υπάρχει όμως και μία πιο light έκδοση της πεζοπορίας, η οποία συνιστάται κυρίως σε αυτούς που δεν το χουνε και τόσο με τη γυμναστική. Aυτή η έκδοση προέκυψε ως trend του Tik-Tok και ονομάζεται «soft hiking» ή αλλιώς «απαλή» πεζοπορία.

Η απαλή πεζοπορία απευθύνεται κυρίως στα άτομα που δε γυμνάζονται τόσο έντονα, αλλά και στα άτομα που δε γυμνάζονται καθόλου. Βασικός της σκοπός είναι να μετατρέψει την πεζοπορία από κάτι δύσκολο σε κάτι εύκολο και χαλαρό, που θα απευθύνεται όχι μόνο σε αθλητές αλλά και σε ευρύτερο κοινό. Η ιδέα ξεκίνησε από δύο Βρετανίδες εξερευνήτριες, οι οποίες μέσα από το λογαριασμός του στο tik tok γνωρίζουν μέρη και φυσικά τοπία του Ηνωμένου Βασιλείου, κάνοντας soft hiking. Δεν πρόκειται για μία μέθοδο άθλησης, η οποία υπόσχεται γρήγορα οφέλη για τον οργανισμό και θα κάψει το λίπος σε χρόνο dt κλπ. Αντιθέτως τονίζεται ότι πρόκειται για μία μορφή άθλησης, η οποία είναι χαλαρή και ουσιαστικά βασίζεται στο χρόνο που περνάει ο καθένας με το σώμα του έξω σε φυσικό περιβάλλον, χωρίς άγχος και επίπονες διαδικασίες.

Η όλη ιδέα συνδέθηκε και με την αγάπη για το ταξίδια, καθώς όταν ανακαλύπτεις ένα καινούργιο μέρος και θέλεις να γνωρίσεις και το φυσικό του πλούτο, μπορείς να το κάνεις soft hiking, ασκώντας ελαφρά το σώμα σου. Η διαφορά του soft hiking με το «κανονικό» hiking έχει να κάνει κυρίως με τη νοοτροπία του, καθώς ο χρόνος και ο ρυθμός εκτέλεσης καθορίζεται από σένα. Επιπλέον,  συμπεριλαμβάνει πάρα πολλές παύσεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής, που σου δίνεται η δυνατότητα να αφουγκραστείς το φυσικό περιβάλλον, αλλά και τις ανάγκες του σώματός σου. Πρόκειται για μία μορφή ήπιας άθλησης, με την οποία μπορείς να «συνδεθείς» τόσο με τη φύση, όσο και με τον τόπο που έχεις επισκεφτεί, τον οποίο γνωρίζεις και καλύτερα. Κάνεις σκόπιμη βάδιση με τους δικούς σου ρυθμούς και παράλληλα να κάνεις μικρά διαλειμματάκια, χωρίς να βιάζεσαι. Όταν το hiking ουσιαστικά απαιτεί δύναμη από σένα και αντοχές, το soft hiking ουσιαστικά σου ζητάει να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου και στο σώμα σου, για να εγκλιματιστεί με το περιβάλλον, ενώ παράλληλα περπατάς. Τα οφέλη του όπως και με την οποιαδήποτε μορφή άθλησης είναι πολλά καθώς μειώνει το στρες και το άγχος, ενδυναμώνει την καρδιά και ρυθμίζει την πίεση της και άλλα πολλά.

Το βασικότερο όμως όφελος είναι ότι έχεις χρόνο με τον εαυτό σου για εσένα τον ίδιο, ακόμα και αν βρίσκεσαι ανάμεσα σε κόσμο. Απομακρύνεσαι από την πολύβουη απαιτητική ζωή που έχεις και έστω για λίγη ώρα παίρνεις ανάσες χωρίς να κουράζεσαι. Ιδανικά η άσκηση αυτή θα έπρεπε να επιβάλλει τη μη χρήση κινητού, αλλά δεδομένου ότι το soft hiking γίνεται σε άγνωστα μέρη, καλό είναι να το έχεις μαζί σου για ασφάλεια.

Το soft hiking είναι μία ευκαιρία να ανακαλύψεις το μέρος που έχεις ταξιδέψει και παράλληλα να κάνεις πραγματικά διακοπή από όλα αυτά που σε ζορίζουν και σε αγχώνουν στην καθημερινή ζωή. Άλλωστε οι διακοπές προϋποθέτουν να κάνεις αυτή τη «διακοπή» και το soft hiking είναι αυτό που σου δείχνει το δρόμο για ευεξία και χαλάρωση. Καλές διαδρομές!

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη