Με τι κριτήριο διαλέγουμε, άραγε, ποιον θα ερωτευτούμε ή έστω ποιος θα μας ενθουσιάσει. Αν όντως υπάρχουν κριτήρια και δε μας χτυπάει τυχαία κι ακαριαία τότε αυτά διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πέραν την εξωτερικής εμφάνισης, έχει να κάνει με τις ανάγκες του καθενός στην εκάστοτε στιγμή και το τι συναισθήματα θα σου διεγείρει το ενδιαφερόμενο πρόσωπο.

Αναλόγως τη φάση μας μπορεί να μας εξιτάρει ένα άτομο που να μας φέρεται προστατευτικά, ενώ άλλες φορές κάποιος πιο ναζιάρικος ή αδύναμος χαρακτήρας που θέλουμε να προστατέψουμε εμείς. Μπορεί κάποια στιγμή να γοητευτείς απ’ τον πειθαρχημένο στη δουλειά επειδή θαύμασες την εξυπνάδα του, ενώ άλλες απ’ την αφέλεια κάποιου επειδή σε διασκεδάζει. Ίσως να γουστάρεις τον ομιλητικό τύπο που θα σου ανοίγει συζητήσεις και θα στο κάνει εύκολο κι απ’ την άλλη αν είσαι πιο ορεξάτος ίσως θες να το προσπαθήσεις και με ένα άτομο των άλλων άκρων, ντροπαλό και κλειστό, που με δυσκολία του παίρνεις κουβέντα.

Άλλα πράγματα ζητάς απ’ το ταίρι σου στα 18 σου, άλλα στα 20 κι άλλα όταν θα είσαι έτοιμος να σοβαρευτείς και να το πας ένα βήμα παραπέρα. Αυτό που ψάχνεις αντανακλά την ωριμότητα του χαρακτήρα σου, διαφορετική σε κάθε περίοδο της ζωής σου. Δεν υπάρχει ο τέλειος «τύπος» για τον καθένα από εμάς, ίσως είναι όλα απλά θέμα αναγκών και θέμα timing.

Τι συμβαίνει όταν δε συμπίπτουν οι επιθυμίες σας, όμως, τη στιγμή που εσύ γουστάρεις κάποιον τρελά; Θα το προσπαθήσεις, θα κυνηγήσεις και θα φας τα μούτρα σου. Θα πληγωθείς, γιατί βλέποντάς το μονόπλευρα ξέρεις ότι έχεις πολλά να δώσεις και το πιστεύεις πως θα μπορούσες να κάνεις αυτό το άτομο ευτυχισμένο. Έχεις ενθουσιαστεί περισσότερο με τις εικόνες που πλάθεις μόνος σου στο μυαλό σου γι’ αυτό το πρόσωπο παρά με την πραγματική του εκδοχή, η οποία να ξεκινήσετε κάτι θα σου παραμένει άγνωστη.  Έλα μου, όμως, που ο άλλος δε σε θέλει. Έχεις πληγωθεί και χάνεις τον έλεγχο, τα ρίχνεις είτε στον εαυτό σου σκοτώνοντας την αυτοπεποίθησή σου είτε στον άλλον που στραβώθηκε και δεν αναγνωρίζει τα χαρίσματά σου.

Ηρέμησε, όλοι είμαστε εν δυνάμει ικανοί να πληγώσουμε κάποιον, όπως ακριβώς κάποιοι θα πληγώσουν εμάς. Αυτό δε συμβαίνει επειδή έχουμε κακία μέσα μας ή επειδή παίρνουμε εκδίκηση για ό,τι μας συνέβη. Απλά τα πράγματα: έτσι νιώθουμε. Αν δε γουστάρεις κάποιον που έχει φάει κόλλημα μαζί σου, εκείνος δε γίνεται να αποφύγει να μην πληγωθεί. Ίσως, όμως, σε κάποια άλλη φάση της ζωής του εκείνος να απέρριψε κάποιον ο οποίος ακόμη το θυμάται. Όλα αυτά επειδή απλά δεν ήταν το γραφτό σας, επειδή απλά, έστω αυτή τη στιγμή, δε σε θέλει. Μην κρατάς κακία και προχώρα.

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι περίπλοκες και μπορούν να γίνουν ακόμα πιο περίπλοκες όταν οι εμπλεκόμενοι δε μιλάνε ντόμπρα κι αληθινά. Κοίτα να εκτιμήσεις αυτόν που θα σου πει ειλικρινά ότι δε νιώθει το ίδιο για σένα. Ίσως κι αυτός να ξέρει πως χάνει, αλλά δεν προσπάθησε να σε παραπλανήσει, δε σε έπαιξε, στο είπε ή με τον τρόπο του στο έδειξε πως είναι αλλού. Έτσι να είσαι κι εσύ, να μην παίζεις με τους ανθρώπους αν δε γουστάρεις το ίδιο, να τους αφήνεις να βρουν αυτόν που θα είναι σίγουρος για το τι θέλει.

Δε γίνεται να αρέσουμε σε όλους, όπως δε γίνεται να μας αρέσουν όλοι. Και τα άκυρα κι οι απογοητεύσεις είναι μέσα στο παιχνίδι. Το θέμα είναι να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας, να κρατάμε την ψυχή μας καθαρή από κακία προς αυτούς που δε μας εκτίμησαν κι από τύψεις προς αυτούς που πληγώσαμε άθελά μας.

Συντάκτης: Αθηνά Νικολετοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη