Πόσες φορές χάρηκες με την επιτυχία των φίλων σου και θέλησες να τους ανταμείψεις για αυτό; Ένα δώρο στην ορκωμοσία του κολλητού, ένα μπρελόκ για τα κλειδιά του πρώτου αυτοκινήτου της αδερφής σου και πάει λέγοντας. Από μικρές επιβραβεύσεις μέχρι μεγάλα δώρα, αναγνώρισες την προσπάθειά τους και τους έδωσες το θάρρος να συνεχίσουν. Αλήθεια, για τον εαυτό σου κάνεις άραγε το ίδιο;

Όποιος κι αν ήταν ο στόχος που πέτυχες, απ’ το να χάσεις εκείνα τα τρία κιλάκια που στα δικά σου μάτια σε ταλαιπωρούσαν, μέχρι το να πάρεις την προαγωγή που τόσο πάλεψες, ποια ήταν η προσωπική σου ανταμοιβή; Πόσο συχνά λες έμπρακτα «μπράβο» στον εαυτό σου και τον συγχαίρεις για κάθε σου υπέρβαση; Ακόμη κι όταν οι άνθρωποι γύρω σου χαίρονται με τη χαρά σου και στο δείχνουν, αυτό δεν είναι πάντα αρκετό αν πρώτα εσύ δε δείξεις στον εαυτό σου πως τον αγαπάς, αν δε συνειδητοποιήσεις πως εκτιμάς τον κόπο σου.

Σε όποια περίπτωση, το να επιβραβεύεις τον εαυτό σου σού ανεβάζει την αυτοπεποίθηση κι έτσι ανατροφοδοτείς το κουράγιο σου για να συνεχίσεις δυναμικότερα. Αν, λοιπόν, έκανες εκείνη τη δίαιτα, να σου πάρεις ένα καινούργιο μπλουζάκι ένα νούμερο μικρότερο και να σε καμαρώσεις στον καθρέφτη. Αν τελείωσες νωρίτερα απ’ τη δουλειά, πιες ένα ποτηράκι κρασί και δώσε στο μυαλό σου και το σώμα σου το χρόνο που χρειάζεται να χαλαρώσει. Αφού κατάφερες να κάνεις οικονομία ή εφόσον δούλεψες σκληρότερα αυτόν το μήνα, κλείσε εκείνα τα εισιτήρια για το τριήμερο που τόσο πολύ συζητάς.

Καμιά φορά δε, η μεγαλύτερη επιβράβευση μπορεί να είναι ένα απλό διάλειμμα, λίγος κενός χρόνος. Αν πιεστείς να διαβάσεις συγκεντρωμένα κι ασταμάτητα για μία ή δύο ώρες, θα σου δώσεις ένα διαλειμματάκι μισή ώρα -ή αν προχωρήσεις την ύλη όσο πάει μέχρι τις 9 το βράδυ, μετά θα πάρεις τους φίλους σου να πάτε για μια μπίρα. Αν αυτό που κατάφερες ήταν απαιτητικό και πιεστικό, τότε σου αξίζει μία μικρή απόδραση, λίγος χρόνος, το δώρο που χρειάζεται ο εαυτός σου για να ηρεμήσει και να επανέλθει.

Το πόσο συχνά θα επιβραβεύεις τον εαυτό σου εξαρτάται από εσένα· θέλεις κάθε μέρα, κάθε βδομάδα ή κάθε μήνα -ο καθένας το ορίζει με βάση τις ανάγκες του και τις δυσκολίες στις οποίες εκτίθεται. Εξάλλου, δεν είναι κι όλες οι περίοδοι της ζωής μας ίδιες. Άλλες φορές το χρειαζόμαστε περισσότερο κι άλλες ίσως τα πράγματα να κυλάνε από μόνα τους, λίγο πιο αβίαστα. Τη στιγμή, όμως, που θα νιώσεις ότι πιέζεσαι, μην ξεχάσεις να σε δωροδοκήσεις για κάθε στόχο, σαν τυράκι για να μην πέσεις στη φάκα της απογοήτευσης.

Μιλώντας για δωροδοκίες, βέβαια, θυμήσου να διαλέξεις το κατάλληλο δώρο για σένα. Κάτι που σου ταιριάζει και θα σε κάνει να νιώσεις όμορφα, κάτι που θα το θέλεις πολύ ώστε να δώσεις το 100% του εαυτού σου, αλλά όχι κάτι που θα σε γεμίσει κι ενοχές. Στην περίπτωση, για παράδειγμα, της δίαιτας, το να κατεβάσεις όλο το ψυγείο επειδή πέτυχες το στόχο σου, ίσως σου δημιουργήσει περισσότερα αρνητικά συναισθήματα και τύψεις μετά από λίγη ώρα.

Κάθε σου επιτυχία, μικρή ή μεγάλη, είναι μία νίκη σου σημαντική και σου αξίζει να την πανηγυρίζεις. Προσπάθησε κάθε κατάκτηση να την απολαμβάνεις και να τη ζεις. Να δίνεις δύναμη στον εαυτό σου και να τον σπρώχνεις να προχωράει ακόμη παραπέρα, να θέτεις νέους στόχους και να εξελίσσεσαι.  Κι η διαδικασία αυτή θα σου φανεί πολύ πιο εύκολη κι ανώδυνη αν σε επιβραβεύεις και σου δείχνεις έμπρακτα πως σε αγαπάς· πως ό,τι και να γίνει, έχεις δίπλα σου έναν ισχυρό και παντοτινό σύμμαχο σε κάθε δυσκολία, εσένα.

 

Συντάκτης: Αθηνά Νικολετοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη