Όλες οι σχέσεις (ή έστω οι περισσότερες) στην αρχή τους μοιάζουν εύκολες. Όλα βαίνουν με έναν ομαλό τρόπο, όμως, κάτι συμβαίνει στο ενδιάμεσο κι αυτή η ομαλότητα αρχίζει να γκρεμίζεται. Γιατί, άραγε, συμβαίνει αυτό, αναρωτιόμαστε. Κι εκείνη τη στιγμή ο σύντροφός μας μάς πετάει την εξής φράση: «Έχεις αλλάξει». Εμείς, όμως, δεν καταλαβαίνουμε τι εννοεί.

Ίσως θα ‘πρεπε να σκεφτούμε ότι όσο εξοικειωνόμαστε, αφηνόμαστε κι έτσι δείχνουμε όλες τις πλευρές του εαυτού μας, ακόμα και τις αρνητικές, που αρχικά τις αποφεύγαμε. Μπορεί, επομένως, να υπάρχουν κάποια ενοχλητικά στοιχεία στις συμπεριφορές μας, τα οποία απομακρύνουν τον σύντροφό μας. Καλό θα ήταν να τα συνειδητοποιήσουμε και να προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε ή, αν μη τι άλλο, να τα κατευνάσουμε, αν θέλουμε να μην απομακρύνουμε συντρόφους από δίπλα μας.

Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές:

1. Να αγνοείς κλήσεις και μηνύματα

Βασικός άξονας των σχέσεων είναι η επικοινωνία, η οποία γίνεται ιδιαιτέρως σημαντική τις μέρες ή τις ώρες κατά τις οποίες οι σύντροφοι δεν είναι μαζί. Ένα μήνυμα ή μία κλήση από το ταίρι μας για να μάθει τα νέα μας ή να δει τι κάνουμε είναι μία απλή πράξη αγνού ενδιαφέροντος, αλλά όταν αγνοείς αυτό το μήνυμα ή δεν επιστρέφεις αυτήν την κλήση, φαίνεται σαν να τον ακυρώνεις και λογικό είναι να αρχίσει να σου στέλνει πιο αραιά ή και καθόλου.

2. Να βγαίνεις συνέχεια με τα φιλαράκια σου και σχεδόν καθόλου με το ταίρι σου

Όταν αποκτάμε μία ερωτική σχέση στη ζωή μας χρειαζόμαστε μία χρυσή τομή, ώστε να ισορροπήσουμε την κοινωνική και την ερωτική μας ζωή. Δεν πρέπει να βάζουμε τους φίλους έναντι του συντρόφου μας, ούτε όμως και το αντίστροφο, καθώς άλλα πράγματα μας προσφέρουν οι φίλοι κι άλλα ο σύντροφός μας.

3. Να μην του/της γνωρίζεις την παρέα σου

Οι φίλοι είναι κομμάτι της ζωής μας κι έχουν συμβάλλει σημαντικά σ’ αυτήν αλλά και στο ποιοι είμαστε, οπότε δεν είναι λογικό να μην επιθυμείς να τους γνωρίσει ο άνθρωπός σου, αλλιώς είναι σαν κρύβεις μία πτυχή του εαυτού σου.

4. Να του/της επιβάλλεσαι σεξουαλικά

Κάθε μέρα δεν είναι η ίδια, άλλες είναι πιο πρόσχαρες κι άλλες βάλλονται από αρνητική διάθεση, με βάση αυτό επηρεάζεται κι η ψυχολογική διάθεση και κατά επέκταση η σεξουαλική όρεξη του καθενός. Αν εσύ αγνοείς το παραπάνω κι απαιτείς απ’ το ταίρι σου συνεχώς να σου ικανοποιεί την κάθε σεξουαλική σου επιθυμία, αυτό δείχνει έλλειψη κατανόησης ως προς τα συναισθήματά του και καθιστά το σεξ μία ανούσια αγγαρεία.

5. Να μιλάς συνέχεια για τον εαυτό σου

…και να μην αφήνεις στον άλλον το περιθώριο να ανοιχτεί μέσω της κουβέντας. Μία σχέση στηρίζεται στο διάλογο, τις συζητήσεις και τις εξομολογήσεις. Έτσι χτίζεται η κατανόηση κι η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους συντρόφους. Όταν, όμως, η συζήτηση γίνεται μονόλογος, το ασθενέστερο μέρος θα αισθανθεί αποξενωμένο, ότι ο άλλος τον επισκιάζει -ο άνθρωπος δε θέλει πολύ για να εκραγεί και να φύγει από ‘κει που αισθάνεται πως δε μετράει.

6. Να παρεμβαίνεις επανειλημμένα σε προσωπικά/οικογενειακά θέματα

Ο σύντροφός μας δεν αποτελεί ούτε την πατρική ούτε τη μητρική μας φιγούρα, ώστε να επεμβαίνει σε κάθε ζήτημα της ζωής μας. Ο σύντροφος συμβουλεύει, δεν νταντεύει. Προτείνει, δεν κατευθύνει.

7. Να μην τον/την φροντίζεις

Δε λέμε να γίνεις η μάνα του/πατέρας της, αλλά όταν αγαπάς κάποιον, νοιάζεσαι για αυτόν. Για παράδειγμα, το πρωί, όταν ξυπνήσετε μπορείς να φτιάξεις πρωινό για το αμόρε. Εξάλλου, δε χρειάζεται κι ιδιαίτερο κόπο να φτιάξεις έναν καφέ και να τηγανίσεις δύο αβγά. Αν αδιαφορείς πλήρως για το ταίρι σου, ή αν λες πως ενδιαφέρεσαι, αλλά δεν το δείχνεις –έστω στα μικρά και καθημερινά– γιατί να μείνει, αφού λαμβάνει αδιαφορία και συναισθηματική αναλγησία;

8. Να έχεις κακή διάθεση και να μη δέχεσαι να το συζητήσεις

Όταν ο άλλος σε ρωτάει «τι έχεις» κι εσύ απλά του πετάς ένα «τίποτα», δίχως εξηγήσεις, είναι λογικό να νιώσει ότι εκείνη τη στιγμή δε θες τον άλλον δίπλα σου. Φαντάσου, αν αυτό γίνεται συνεχώς, πόσο ανεπαρκής νιώθει κάθε φορά που σου προβάλλει το ενδιαφέρον του κι εσύ απλά τον ακυρώνεις, χωρίς να του δώσεις μία ευκαιρία να σε προσεγγίσει, να προσπαθήσει να σε καταλάβει κι ίσως να σε βοηθήσει. Άμα δε μιλήσεις, πώς είναι δυνατόν ο άλλος να αντιληφθεί το τι σε απασχολεί;

9. Να μην τον/την στηρίζεις σε καμία προσπάθειά του/της

Κάθε καινούργιο εγχείρημα απαιτεί ψυχική δύναμη. Όταν, λοιπόν, έχεις κάποιον άνθρωπο δίπλα σου, πόσο μάλλον τον σύντροφό σου, περιμένεις μία ψυχική τόνωση εκ μέρους του, η οποία σου δίνει δύναμη. Αν αυτό δε γίνεται, νιώθεις μόνος, και τότε ποιος είναι ο λόγος να κρατήσεις κάποιον μέσα στη ζωής σου απ’ τη στιγμή που δε σε στηρίζει κι αισθάνεσαι ακόμη πιο μόνος;

10. Να παίρνεις διαρκώς τα πράγματά του/της χωρίς να ρωτάς

Δε λέμε να μην αγγίζεις καθόλου τα αντικείμενα του συντρόφου σου, αλλά απ’ την άλλη δεν είναι και δικά σου. Μία υποτυπώδης ερώτηση χρειάζεται, τουλάχιστον τις πρώτες φορές. Αν μετά σου πει ότι δεν έχει θέμα, τότε κάνε το, αλλά μέχρι τότε μη συμπεριφέρεσαι λες και σου ανήκει το σπίτι και τα πράγματά του/της. Άλλο «μοιράζομαι», άλλο «εκμεταλλεύομαι».

Μπορεί κάποια (ή πολλά απ’ τα παραπάνω) να τα κάνεις εντελώς ασυνείδητα, χωρίς καμία αρνητική πρόθεση και χωρίς να σκέφτεσαι πόσο μπορεί να εκνευρίσεις/στεναχωρείς το ταίρι σου. Μπορεί πάλι να χρησιμοποιείς το «έτσι είμαι και σε όποιον αρέσει» σαν άλλοθι, το θέμα είναι πως σε μια σχέση δεν είσαι μόνος κι αν θες να πετύχει, οφείλεις να σεβαστείς και τις επιθυμίες του άλλου.

Συντάκτης: Βίκυ Αντωνιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη