Το να κάνεις δώρο σε κάποιον δε θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται σαν μια ακόμα αγγαρεία. Πρέπει να προέρχεται από την καρδιά η ανάγκη να βρεις κάτι ιδανικό για κάποιον που θες να τον δεις να χαμογελά. Όταν ψάχνεις δώρα για τους σημαντικούς για σένα ανθρώπους δεν το κάνεις για να λάβεις πίσω κάτι σε αντάλλαγμα. Το κάνεις μόνο γι’ αυτούς. Ανιδιοτελώς.

Έτσι όταν αντιστρέφονται οι όροι και βρίσκεσαι εσύ στη θέση τους, αναπόφευκτα, γνωρίζοντας ότι τα δώρα που σου δίνουν είναι δώρα στα οποία έχουν επενδύσει το χρόνο και την αγάπη τους για σένα τ’ αγαπάς λίγο περισσότερο απ’ τα υπόλοιπα. Γιατί αυτά είναι που για σένα έχουν σημασία. Ξέρεις ότι έσπασαν το κεφάλι τους για να βρουν κάτι που θα σου ταιριάζει ή κάτι που θα σου αρέσει ή ακόμα ότι ξόδεψαν χρόνο για να σου φτιάξουν κάτι με τα χέρια τους. Κι αυτό από μόνο του σε γεμίζει.

Σε κάνουν να αισθάνεσαι ξεχωριστός κι ιδιαίτερος. Γιατί μόνο και μόνο το ότι σε σκέφτηκαν είναι αρκετό. Αυτό από μόνο του δεν μπορεί να τ’ αγοράσουν όλα τα χρήματα του κόσμου. Η χαρά που παίρνεις ανοίγοντας ένα δώρο είναι προσωρινή, αλλά η εμπειρία που αποκομίζεις, η ζεστασιά που αισθάνεσαι εκείνη τη στιγμή, θα σε συντροφεύει για καιρό.

Μια τόσο απλή πράξη μπορεί εύκολα να μας κάνει ευτυχισμένους. Και δεν έχει καμία σημασία αν βρισκόμαστε στη θέση του αποστολέα ή στη θέση του παραλήπτη. Όσο υλικά πολύτιμα μπορεί να θεωρούνται κάποια δώρα, δε θα μπορέσουν ποτέ να αντικαταστήσουν αυτά που για μας έχουν συναισθηματική αξία.

Τα δώρα μπορούν να αποτελούν μια έκφραση αγάπης. Βοηθούν την ενδυνάμωση μιας σχέσης. Είναι ένας τρόπος να δείξεις ότι νοιάζεσαι για τον άλλον. Δε χρειάζεται να περιμένεις απαραίτητα κάποια ειδική περίσταση, μπορεί να έρχονται εκεί που δεν τα περιμένεις κι αυτά που σε ξαφνιάζουν είναι τα καλύτερα.

Ειδικά όμως στην περίπτωση των γενεθλίων, αποτελούν τη βάση του εορτασμού τους. Ανεξάρτητα με την ηλικία μας πάντα θέλουμε να αισθανόμαστε ότι είναι η ιδιαίτερή μας μέρα. Οι πράξεις μιλούν δυνατότερα απ’ τα λόγια και αυτός είναι ένας τρόπος να κάνεις τον άλλον ευτυχισμένο. Πόσο μάλλον όταν προέρχονται από σημαντικούς ανθρώπους. Εκείνα τα δώρα τα αγαπάς περισσότερο απ’ όλα τ’ άλλα. Απ’ αυτά που δεν έχουν τόση σημασία.

Δεν έχει σημασία ούτε ο λόγος ούτε η περίσταση για την οποία δίνεις ή παίρνεις ένα δώρο. Το μόνο που μετράει είναι το αν τα δώρα προέρχονται απ’ την ψυχή σου. Οπότε όταν βλέπεις κάποιον να μην αποχωρίζεται ένα αγαπημένο του ρούχο, ένα κοσμηματάκι ή ακόμα κι ένα μπρελόκ μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ήταν δώρο από κάποιον αγαπημένο του.

Δώρα ορκωμοσίας, δώρα γενεθλίων, δώρα για καλή ανάρρωση, δώρα έκπληξη, δώρα χωρίς λόγο, δώρα για το νέο μας σπίτι αλλά και δώρα γιατί απλά τα είδαν και μας σκέφτηκαν. Τόσα πολλά είδη και όλα τόσο μα τόσο ξεχωριστά για όλα εκείνα που πρεσβεύουν.

Στο τέλος, κανένας μας δε θυμάται τα δώρα που μας έκαναν. Αυτό που ποτέ δεν ξεχνάμε όμως είναι τα συναισθήματα που μας έκαναν να αισθανθούμε. Μείωσε τους ρυθμούς της καθημερινότητας όταν είσαι μαζί με εκείνους που αγαπάς, βρες χρόνο για να χαμογελάσεις κι απόλαυσε τις στιγμές μαζί τους. Η ζωή περνάει γρήγορα και δεν περιμένει κανέναν.

Ο χρόνος είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στους φίλους και την οικογένειά σου. Όλα τα δώρα του κόσμου δε θα μπορέσουν ποτέ να αντικαταστήσουν τα συναισθήματα που νιώθουμε για τους ανθρώπους που βρίσκονται πραγματικά στη ζωή μας. Γι’ αυτούς που θέλουν να είμαστε χαμογελαστοί κι ευτυχισμένοι και χαίρονται όντως όταν αυτό μας συμβαίνει. Για εκείνους που θέλουν να κλέψουν μακριά το κάθε μας δάκρυ. Αυτοί από μόνοι τους είναι το καλύτερο δώρο που μας έχει κάνει η ζωή. Κι αυτούς τους αγαπάμε περισσότερο απ’ όλα τα δώρα του κόσμου.

Συντάκτης: Μαρία Τσιρίγου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη