Σε μια ουτοπική σχέση, δε θα κρατούσαμε ποτέ κανένα μυστικό απ’ τον αγαπημένο μας και φυσικά δε θα ανησυχούσαμε ποτέ αφού θα ήμασταν πεπεισμένοι ότι το άλλο μας μισό είναι ένα ανοιχτό βιβλίο.

Όμως, επειδή είμαστε έξυπνοι άνθρωποι και ζούμε στον αληθινό κόσμο χωρίς να ονειροβατούμε, γνωρίζουμε καλά ότι και τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια πού και πού λένε ψέματα μεταξύ τους.

Καταφεύγουν σε αυτά κυρίως για να μην πληγώσουν τους συντρόφους τους είτε γιατί μπορεί να επιθυμούν να τους κάνουν χαρούμενους. Άλλο κίνητρο για την τακτική τους αυτή απαντάται στο γεγονός ότι ντρέπονται για κάποιο κομμάτι του παρελθόντος τους, είτε φοβούνται ότι θα ήταν κατακριτέα κάποια απ’ τις πράξεις τους.

Συνήθως, οι περισσότεροι τείνουν να μιλούν για την ειλικρίνεια και για το γεγονός ότι αποτελεί τη βάση μιας υγιούς σχέσης ενώ ουσιαστικά δεν αναφέρονται σχεδόν ποτέ στα μικρά και μεγάλα μυστικά των σχέσεων.

Τα ζευγάρια ακολουθούν τον άγραφο κανόνα που επιβάλλει την Ομερτά σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για φλέγοντα ζητήματα. Ό,τι δεν ξέρεις δεν μπορεί να σε πληγώσει. Η λάμψη της αλήθειας κι η ειλικρίνεια, πάντα θα αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα στα ζητήματα των δύο συντρόφων κι εκεί θα πρέπει να επενδύσουν προκειμένου να ευδοκιμήσει η σχέση τους, όμως, κάποια συγκεκριμένα θέματα πρέπει να παραμένουν κρυμμένα.

Σαν κομμάτια μιας μυστικής συμφωνίας, κρατιούνται απομονωμένα χωρίς να τους επιτρέπεται να βγουν στο φως. Η ύπαρξή τους και μόνο προμηνύει τη διαταραχή της ηρεμίας μας, αλλά και την εμφάνιση σύννεφων γκρίνιας που ταράζουν το τοπίο του καθαρού ουρανού μας. Η κρεβατομουρμούρα κι οι καβγάδες είναι τα άσχημα επακόλουθά τους.

Αναμφίβολα, τα αγαπημένα όλων μας είναι τα ανάλαφρα ψεματάκια. Εκείνα που λέμε για να εξομαλύνουμε τις καταστάσεις ή για να σώσουμε το τομάρι μας απ’ την έναρξη του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ας υποθέσουμε ότι είσαι σε μια σχέση και διανύεις μια απ’ τις καλύτερες περιόδους της ζωής σου. Ο σύντροφός σου μοιάζει ιδανικός. Τόσο πολύ μάλιστα, που κάπου-κάπου ανησυχείς. Ειδικά ας πούμε όταν η γλυκύτατη και καθόλου ανακατώστρα γειτόνισσά του σου αναφέρει ότι τα βράδια αργεί να γυρίσει σπίτι. Εκεί μπαίνεις στον πειρασμό να παρακολουθήσεις λίγο τις κινήσεις του.

Μέσω facebook ή κινητού αρχίζεις να ψάχνεις. Εννοείται ότι δεν είσαι κατάσκοπος τη δεδομένη στιγμή. Είσαι ένας απλός ερευνητής που επιτελείς κοινωνικό έργο. Φυσικά, τη στιγμή που το άλλο σου μισό θα σε πιάσει απ’ αυτοφώρω, οι δικαιολογίες του τύπου «Είσαι το πιο ενδιαφέρον αντικείμενο μελέτης», δεν ξέρω κατά πόσο θα σε ξελασπώσουν ώστε να αποφύγεις τον ομηρικό καβγά.

Ας μην ξεχνάμε και τις ερωτήσεις-βόμβες που όταν τις ακούμε είναι λες και πατάμε σε ναρκοπέδιο. Κάθε βήμα μας μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά εκρήξεων. Κάπως έτσι και με τις απαντήσεις που περιμένουν από μας οι σύντροφοί μας. «Μωρό μου μήπως έχω παχύνει;» Σε προκαλώ να απαντήσεις. Πες «ναι» να μη σου μιλάει για καμιά δεκαριά μέρες. Πες «όχι» να σε πει ψεύτη. Αν όμως πεις ότι κάθε φορά το μόνο που προσέχεις πάνω της είναι το χαμόγελο της, τότε θα εισπράξεις ένα τεράστιο χαμόγελο και σίγουρα και μια ειδική περιποίηση.

Ακόμη, σίγουρα θυμάσαι την περίπτωση που αρχίζετε μια νέα σειρά μαζί και σου υπόσχεται ότι θα δείτε το νέο επεισόδιο μόλις γυρίσεις σπίτι. Όταν ρωτάς το κοριτσάκι σου αν το είδε σου λέει «όχι» κι εκεί που επιτέλους βολεύεστε για να το δείτε, αρχίζει να σου κάνει ανελέητο σπόιλ. Ε μετά αν γκρινιάξεις θα φταις;

Μήπως όταν σου λέει ότι θα βγει με την παρέα του ή με τις συμφοιτήτριές της είναι πιο απλό; «Να πας ψυχή μου και να περάσετε τέλεια» λες, ενώ μέσα σου βράζεις. Δεν είναι ότι δεν εμπιστεύεσαι τον άνθρωπό σου ούτε την παρέα του, αλλά οι πειρασμοί; Κάθεσαι και τσουρουφλίζεσαι γιατί βαθιά μέσα σου ξέρεις ότι ο καθένας χρειάζεται το χώρο του και καταπίνεις αυτό το συναίσθημα που τόσο σε τρώει.

Άλλες καυτές ερωτήσεις είναι κάποιες του είδους «Πόσες σχέσεις είχες πριν από μένα;» ή «Είμαι ο καλύτερος από όσους είχες;» Δε νομίζω ότι υπάρχει ο χρυσός αριθμός για τους πρώην μας. Πάντα κάτι δε θ’ αρέσει σε μας ή στον σύντροφό μας στην απάντηση του ερωτήματος. Όσο για το αν είμαστε οι καλύτεροι ή όχι, ας φροντίσουμε να γίνουμε για να μην έχουμε δεύτερες σκέψεις.

Τα χειρότερα ψέματα βέβαια είναι αυτά τα οποία λέγονται όταν δεν αποδίδεται η πραγματική σοβαρότητα στη σχέση. Όταν για παράδειγμα οι σύντροφοι φλερτάρουν με όποιον βρουν και θεωρούν ότι το φλερτ είναι ζωή ή όταν έχουν παράλληλη σχέση και σ’ αφήνουν να κοιμάσαι τον ύπνο του δικαίου ενώ νιώθεις πανευτυχής για τη μεγάλη σου αγάπη. Κοιμάσαι δηλαδή κι η τύχη σου δουλεύει. Όταν όμως πέσει η αυλαία αυτού του ψέματος, στέλνεις τον ψεύτη σπίτι του μια και καλή.

Ως αληθινή σχέση χαρακτηρίζεται εκείνη στην οποία μπορείς να πεις τα πάντα όντας έτοιμος να μην κρίνεις, αλλά και χωρίς να φοβάσαι ότι θα κριθείς. Πόσοι θα άντεχαν πραγματικά κάτι τέτοιο; Ακόμα κι οι καλύτεροι και πιο πιστοί σύντροφοι λένε ψέματα, άλλα πιο αθώα κι άλλα μεγαλύτερα. Το θέμα είναι να ξεχωρίζουμε ποια απ’ αυτά πληγώνουν τον άλλον και ποια βοηθούν την κατάσταση. Με λίγο νερό στο κρασί μας οι σχέσεις διαρκούν πάντα περισσότερο.

 

Επιμέλεια Κειμένου Μαρίας Τσιρίγου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Μαρία Τσιρίγου