Φίλοι∙ μία λέξη τόσο δυνατή αλλά κι εύθραυστη συνάμα. Εύκολα κάνουμε φίλους, οι περισσότεροι τουλάχιστον. Δύσκολα τους κρατάμε. Φίλοι απ’ το δημοτικό, φίλοι απ’ το γυμνάσιο, το λύκειο, το πανεπιστήμιο. Φίλοι που χρόνια ολόκληρα περπατούσαμε παράλληλα. Φίλοι που άντεξαν στα δύσκολα και με το πέρασμα των χρόνων έγιναν κολλητοί, αδέρφια μας.  Είναι τα άτομα που ξέρεις πως οποιαδήποτε στιγμή τους χρειαστείς, θα ‘ναι εκεί για εσένα. Οποιοδήποτε στιγμή σε χρειαστούν θα τρέξεις κι εσύ για αυτούς.

Είναι τα άτομα εκείνα που σου εμπιστεύτηκαν το μυστικό τους, που έδειξαν με το χέρι το άτομο που ήθελαν. Κι εσύ, αν κι όσο μπορούσες, έκανες τα μαγικά σου ώστε να ‘ναι αυτά τα δύο άτομα μαζί. Όταν αυτό, επιτέλους, συνέβη, απ’ την πρώτη κιόλας στιγμή ήσουν δίπλα τους. Όχι μόνο στο φίλο αλλά και στη σχέση του. Περνούσατε ώρες μαζί, κρατούσες και το φανάρι πολλές φορές. Ήξερες τα πάντα για αυτή τη σχέση.

Όταν, όμως, έσπασε το γυαλί, ήρθε ο φίλος να σου ζητήσει συμβουλή. Κι εσύ του την έδωσες. Τον συμβούλεψες για να τα ξαναβρούν, όταν αυτό πίστευες πως είναι το καλό του. Και τα βρήκαν κι αργότερα το γυαλί έσπασε πάλι. Και τότε ήσουν σύμφωνος κι εσύ ότι η σχέση αυτή δεν προχωράει και καλά θα κάνει το φιλαράκι σου να προχωρήσει παραπέρα. Έτσι κι έγινε…

Ώσπου ξαφνικά κι ενώ πέρασαν χρόνια από εκείνη τη σχέση του φίλου σου κι ενώ κι οι δύο είχαν προχωρήσει στις ζωές τους κι είχαν αλλάξει πόσους συντρόφους, προκύπτει κάτι ανάμεσα σε εσένα και σε εκείνο το πρώην ταίρι του κολλητού, που κάποτε συμβούλευες και κρατούσες το φανάρι.

Κάτι δυνατό ανάμεσά σας θέλει να ξεκινήσει, αλλά κάτι άλλο σε κρατάει πίσω. Κι αυτό που σε κρατάει είναι η σχέση εκείνη που είχε κάποτε με το φίλο σου. Μα αυτό που πάει να προκύψει τώρα μοιάζει αληθινό και νομίζεις πως θα κρατήσει και πως θα προχωρήσει. Έρχεσαι έτσι σε δίλημμα. Απ’ τη μία το συναίσθημα που σου φωνάζει πως πρέπει να το ζήσεις κι απ’ την άλλη η λογική κι οι ηθικοί κανόνες, που σου το απαγορεύουν.

Μα τι σημασία έχει το παρελθόν του αλλού, αφού το ‘χει ξεπεράσει κι έχει προχωρήσει; Για ποιον λόγο να σβήσει ένας έρωτας πριν προλάβει να ανάψει, απλά και μόνο επειδή υπήρξε κάποτε κάτι με το φιλαράκι σου; Γιατί να γίνονται εμπόδιο τα παλιά όταν στο παρόν βρίσκεται με έναν άλλον άνθρωπο και δείχνει ευτυχισμένος; Ας καταρρίψουμε τους μύθους κι ας αφήσουμε πίσω τους επιφανειακούς συντηρητισμούς, περί πρώην των κολλητών κι απαγορευτικές ταμπέλες. Είναι κρίμα να απαρνιέσαι έναν –εν δυνάμει έστω– έρωτα.

Απ’ τη στιγμή που πλέον ο φίλος σου είναι καλά με τη νέα του σχέση (ή καλά ακόμη και μόνος), εσύ γιατί να κλειδώνεσαι στη μοναξιά σου; Δε θα έπρεπε να έχει σημασία το παρελθόν του, αφού έχει προχωρήσει στο παρόν του κι είναι εντάξει. Εξάλλου, δεν ταίριαζαν αυτοί οι δύο μεταξύ τους για να έληξε η ιστορία τους και να μην έδωσαν άλλη ευκαιρία. Εσύ, όμως, γιατί να μη σου δώσεις καμία ευκαιρία;

Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να λέει πως δεν κάνουμε κάτι με πρώην κολλητών, ειδικά απ’ τη στιγμή που δε διαλέγουμε ποιον θα ερωτευτούμε. Σίγουρα, κανείς δεν εγγυάται πως αυτό το ειδύλλιο θα καταλήξει στον έρωτα της ζωής μας, δεν αποκλείεται όμως κιόλας. Κι αν αυτό που μας φοβίζει είναι η αντίδραση του φίλου μας, οφείλουμε πριν βάλουμε τέλος σε μια ιστορία που μπορεί να αξίζει τη ζήσουμε, να μιλήσουμε μαζί του.

Το πιθανότερο είναι πως δε θα ‘χει κανένα πρόβλημα –γιατί αν είχε ακόμα συναισθήματα για αυτό το πρόσωπο, θα ήσουν ο πρώτος που θα το ήξερε και τότε μάλλον δε θα έμπαινες καν σε διλήμματα και δεύτερες σκέψεις– κι όσο άβολο κι αν είναι στην αρχή, θα υπερισχύσει η χαρά του για την ευτυχία του φίλου του. Δεν είναι δήθεν ανωτερότητες κι υπερβολές, είναι ωριμότητα κι ανιδιοτελής αγάπη.

Αν πάλι, στραβώσει, δώσ’ του λίγο χρόνο, έχει μάλλον περισσότερο να κάνει με τον εγωισμό του.  Αν, ωστόσο, δε θέλει ξανά αυτόν τον άνθρωπο στη ζωή του, αλλά δε θέλει ούτε εσύ να μπλέξεις μαζί του, τότε ακολούθησε την καρδιά σου και μην κάνεις πίσω για ένα γινάτι. Έτσι είναι αυτά.  Οι σχέσεις δοκιμάζονται. Οι άνθρωποι δοκιμάζονται και τα συναισθήματα δεν ελέγχονται.

Και μιας κι είναι Κυριακή, η πιο συνδεδεμένη με την οικογένεια μέρα, πάρε ένα τηλέφωνο το φίλο που μάλωσες μαζί του επειδή έμπλεξε με έναν πρώην σύντροφό σου. Ίσως να ‘ναι ακόμα μαζί κι ευτυχισμένοι. Άξιζε να εμποδίσεις μια τέτοια σχέση; Άξιζε να χαλάσεις μια φιλία από πείσμα;

 

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Τσεσμετζής
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη