Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ένα όνομα, μια ιστορία. Γι’ αυτό και ο σκηνοθέτης Άντριου Χέιγκ θα σκηνοθετήσει για την Universal pictures τη βιογραφική του ταινία. Η ταινία αυτή, με βάσει τις δηλώσεις του σκηνοθέτη στο Variety, βασίζεται στις χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάρια του Ντα Βίντσι αλλά και σε νέες ανακαλύψεις για τα έργα και τη ζωή του.  Ήδη κυκλοφορεί και η ταινία κινουμένων σχεδίων «Leo, η μυθική ιστορία του Λεονάρντο ντα Βίντσι». Η συγκεκριμένη παιδική ιστορία επικεντρώνεται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι και οι θεατές καλούνται να παρακολουθήσουν τις περιπέτειές του, από τον σχεδιασμό επαναστατικών μηχανών μέχρι την ανατομική του έρευνα, σε μια εποχή καινοτομίας και δημιουργικότητας. Πάμε να δούμε όμως ποιος ήταν ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι; Σίγουρα, όλοι, λίγο πολύ, έχετε διαβάσει για αυτήν τη σπουδαία προσωπικότητα. Σε αυτό το σημείο, σας παραθέτω λοιπόν, κάποιες πληροφορίες για εκείνον για να τον γνωρίσετε καλύτερα.

 

20 λεπτομέρειες από τη ζωή του πολυμήχανου Λεονάρντο ντα Βίντσι | LiFO

Πηγή εικόνας: lifo 

 

  • Ο Ντα Βίντσι έζησε από το 1452 έως το 1519 στην ακμή της Αναγέννησης. Μιας σπουδαίας εποχής, καθώς ήταν η «έκρηξη» απίστευτων δημιουργιών από καλλιτέχνες της εποχής, όπως πχ του γνωστού ιταλού γλύπτη-ζωγράφου  Μικελάντζελο. Ο Ντα Βίντσι ήταν από την Τοσκάνη της Ιταλίας, ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας, μηχανικός και επιστήμονας.
  • Ξέρατε ότι μια ομάδα ερευνητών το 2006, από τα πανεπιστήμια Chieti και Pescara, κατάφεραν να ανακατασκευάσουν το δακτυλικό αποτύπωμα του αριστερού δείκτη του Ντα Βίντσι και παρατήρησαν πως η δομή του ήταν για άτομα αραβικής καταγωγής;

Αυτή η σπουδαία προσωπικότητα έδειξε μέσα από τις εφευρέσεις του, το υψηλό δείγμα ευφυίας που είχε. Ποιες ήταν όμως αυτές οι εφευρέσεις; Και γιατί τον έκαναν τόσο ξεχωριστό;

  • Του άρεσε πολύ να δει τον άνθρωπο να μπορεί να πετάει στον αέρα. Τί έκανε γι’ αυτό; Δημιούργησε το αλεξίπτωτο. Μία ξύλινη δομή πυραμίδας τυλιγμένη με ένα κομμάτι ύφασμα που θα επιβράδυνε την τελική ταχύτητα ενός ατόμου καθώς έπεφτε στη γη. Και όπως ο ίδιος έγραψε στα σημειωματάρια του «ο άνθρωπος μπορεί να πέσει κάτω από κάθε μεγάλο ύψος χωρίς να υποστεί τραυματισμό».
  • Γνωρίζετε ότι ένα δυνατό μυαλό ποτέ δεν πάει χαμένο και ειδικά αν αξιοποιηθεί σωστά. Έτσι ο στρατός ζήτησε από τον Ντα Βίντσι να βρει τρόπους να αυξήσει τις πιθανότητές του στον πόλεμο. Τί σκέφτηκε λοιπόν το μυαλό του; Μα φυσικά μια καταδυτική στολή που θα επέτρεπε στους άντρες να εμπλακούν σε ένα υποβρύχιο «σαμποτάζ» κόβοντας τρύπες στο κάτω μέρος του κύτους του εχθρού.
  • Ακόμα μια εφεύρεση για τον στρατό ήταν και το θωρακισμένο τανκ. Δημιούργησε ένα θωρακισμένο πολεμικό μηχάνημα, με 36 όπλα που οδηγούσαν οκτώ άντρες. Ωστόσο, μέσα από Αμερικάνικες έρευνες, το διάγραμμα περιείχε ένα σφάλμα, τα γρανάζια προκαλούσαν την κίνηση των εμπρός και πίσω τροχών σε αντίθετες κατευθύνσεις. Οι ιστορικοί αμφιβάλλουν ότι ήταν λάθος και πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν μια στρατηγική σχεδιαστική τακτική που έκανε τον Ντα Βίντσι το μόνο άτομο που θα μπορούσε να συναρμολογήσει σωστά το τανκ, διατηρώντας την κατασκευή του αδύνατη από τον εχθρό.
  • Επίσης, δημιούργησε το λεγόμενο «Ornithopter», μια ιπτάμενη μηχανή που ο πιλότος ξάπλωνε στο κέντρο και έκανε πετάλι σε ένα στρόφαλο, συνδεδεμένο με ένα σύστημα ράβδου και τροχαλίας, που έκανε το μηχάνημα να κινείται.

Στο σημείο αυτό θα σας αναφέρω πως ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης ήταν ενάντια του πολέμου. Όμως λόγω του προς το ζην, έφτιαχνε εφευρέσεις που του ζητούσε ο στρατός. Άλλη μια εφεύρεση του ήταν το πολυβόλο όμως δεν έφτασε ποτέ στην υλοποίηση του, καθώς το πολυβόλο αυτό θα επέτρεπε σε ένα σύνολο 11 τουφεκιών να πυροβολήσουν το ένα μετά το άλλο, περιστροφικά ώστε να επιτρέπουν στους σωλήνες των όπλων να κρυώσουν.

  • Κάτι άλλο που ίσως δε γνωρίζατε ήταν ότι ο δημιουργός αυτός προσπάθησε να φτιάξει ένα ρομπότ ιππότη. Μέσα από άρθρα ο Mark Rosheim που εδρεύει στη Minnesota, μελέτησε τα χειρόγραφα του Da Vinci και τελικά αναδημιούργησε το όραμα αυτό. Και όμως, το τελικό προϊόν, που ολοκληρώθηκε το 2002, ήταν σε θέση να περπατήσει και να χαιρετίσει. Ο Rosheim το χρησιμοποίησε ως έμπνευση για τα ρομποτικά του σχέδια για τη NASA, αποδεικνύοντας τη διαχρονική φύση του ενός πραγματικά καινοτόμου έργου.

Ποια είναι η κρυμμένη ευφυΐα του Λεονάρντο; Σύμφωνα με το άρθρο του Michael W. Domoretsky, ο οποίος είναι ιδρυτής του Da Vinci Project Research Group με έδρα το Ipswich της Μασαχουσέτης, κατάφερε μαζί με την ομάδα του, να γίνει ειδικός στον προσδιορισμό των κρυμμένων εικόνων και συμβόλων στους πίνακες του Λεονάρντο. Σε αποκλειστική συνέντευξη που είχε με το site News247.gr, ο Domoretsky είπε τα εξής: «Τα κρυμμένα μηνύματα του Ντα Βίντσι είναι τόσο περίπλοκα και εξελιγμένα όσο ο ίδιος ο άνθρωπος και αυτά τα ευρήματα πρόκειται να προκαλέσουν συζητήσεις και διαφωνίες στις επόμενες δεκαετίες. Ελπίζω ότι πραγματικά καταλαβαίνετε την έκταση και την τεράστια έλξη αυτού του θέματος και ότι θα είσαστε ένας από τους πρώτους να δημοσιεύσετε το θέμα ανοικτά στον κόσμο».

Με βάση βάσει την ομάδα αυτή, ο Ντα Βίντσι χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη μέθοδο του κάθετου καθρέπτη. Σύμφωνα με το άρθρο, ‘To Perpendicular Mirror Process  είναι μια χειρόγραφη μέθοδος κρυπτογράφησης/αποκρυπτογράφησης που ο Λεονάρντο χρησιμοποιούσε ευρέως στα γραπτά του και στους πίνακες του.  Η μέθοδος επέτρεπε στο Λεονάρντο να κρύβει σοφά και επιμελώς τα γραπτά του, στοιχεία σχεδίων και εικόνων ή αλγόριθμων. Τί σημαίνει αυτό με βάσει τους ερευνητές και ειδικούς επιστήμονες; Ο Domoretsky και η ομάδα του μας επισημαίνουν πως «Όταν η εικόνα που καθρεφτίζεται προβληθεί σε συνδυασμό με την πρωτότυπη εικόνα ολοκληρώνει την κωδικοποίηση και την κάνει αναγνωρίσιμη.  Ο καθρέφτης μπορεί να τοποθετηθεί κατά μήκος της ακριβούς γραμμής διατομής για να δημιουργήσει την κρυπτογράφηση.  Χωρίς τη χρήση του καθρέφτη, οι έξυπνα κρυμμένες κρυπτογραφημένες εικόνες δεν μπορούν να φανούν. Άλλο ένα επίπεδο αύξησης της περιπλοκότητας των μηνυμάτων που έφτιαχνε ήταν εφικτό με τη συμμετοχή μιας σειράς δευτερευουσών εικόνων που ήταν συνυφασμένες.  Αυτό εξασφαλίζει ότι μόνο ένα άτομο που γνωρίζει τη μέθοδο κρυπτογράφησης ή ένα εξασκημένο μάτι θα είναι σε θέση να αποκρυπτογραφήσει τα κρυμμένα στοιχεία χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη μέθοδο και ότι μόνο τότε θα είναι σε θέση να αντιληφθεί το νόημα της κρυπτογράφησης».

Όπως αντιλαμβάνεστε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι είναι ξεχωριστός για όλα τα παραπάνω και πιστεύω πως αν η ταινία αυτή αν διατυπωθεί σωστά, σίγουρα θα μας κρατήσει καθηλωμένους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η εποχή της Αναγέννησης έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στις ζωές των ανθρώπων μέχρι και τώρα.

Συντάκτης: Μαριάννα Σεργάκη
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη