Είναι επίσημα η πιο πολυσυζητημένη μέρα για φαγητό μέχρι σκασμού, ή αλλιώς η ημέρα των καλοφαγάδων. Αγαπημένη μας Τσικνοπέμπτη, πλήθος κόσμου περιμένει να σε υποδεχτεί- μη σου πω πιο πολύ κι από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Παίρνουν φωτιά οι ψησταριές με την τσίκνα να κατακλύζει τις γειτονιές.

Τι γίνεται, όμως, όταν έρχεται στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης κι η vegan επιλογή; Παίρνει το ίντερνετ φωτιά με αναζήτηση vegan μεζεδάκια. αι εμείς τι κάνουμε εδώ; Μπρίκια κολλάμε; 10 μεζεδάκια που θα σε βγάλουν πολύ πιο γρήγορα από την κουζίνα σου δεν ψάχνεις; 10 θα σου δώσουμε.

 

1. Μανιτάρια πλευρώτους σχάρας

Θα χρειαστείς μανιτάρια πλευρώτους, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη.

Εκτέλεση:

Αλείφεις με τα χέρια λίγο ελαιόλαδο πάνω στα μανιτάρια, ίσα-ίσα να γυαλίσουν. Αλατοπιπερώνεις και ρίχνεις λίγη σκόνη σκόρδου σε ποσότητα ανάλογα με τα γούστα. Ψήνεις σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κοτσάνι.

 

2. Χούμους

Θα χρειαστείς μισό κιλό ρεβίθια χωρίς φλούδι, βρασμένα, φρέσκο χυμό 1 λεμονιού, 4 κουταλιές της σούπας ταχίνι, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο, ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και κύμινο.

Εκτέλεση:

Αφού λιώσεις τα ρεβίθια σε ένα μπλέντερ, ανακατεύεις τον χυλό με τα υπόλοιπα υλικά. Τα μπαχαρικά να τα βάζεις σιγά σιγά, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα. Σέρβιρε τη χούμους σος, μαζί με φρυγανισμένο ζεστό ψωμί.

 

3. Veggie sticks

Μπορείς να κάνεις πολλούς συνδυασμούς χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά, όπως λαχανικά σχάρας (πιπεριές, κολοκύθα ή κολοκύθι, κρεμμύδι, καρότο), κύβους τυριού vegan, ντοματίνια, ελιές, μανιτάρια κ.α. Απλώς πέρασε τα υλικά σε μικρά ή μεγάλα sticks για σουβλάκι.

 

4. Σκορδόψωμα με ντομάτα και δυόσμο

Θα χρειαστείς μέτριες σε πάχος φέτες χωριάτικου ψωμιού, 1 κουταλιά ελαιόλαδο ανά φέτα ψωμιού, 1 σκελίδα σκόρδο ανά 5 φέτες ψωμιού, αλάτι, ντομάτα κομμένη σε μικρούς κύβους, φυλλαράκια δυόσμου.

Εκτέλεση:

Αφού αλέσεις όλα τα υλικά στο μπλέντερ (εκτός από την ντομάτα και τον δυόσμο), με πινέλο σιλικόνης αλείφεις τις φετούλες του ψωμιού με το μείγμα. Ψήνεις για λίγα λεπτά το ψωμί στο γκριλ κι όσο ακόμα είναι ζεστό το γαρνίρεις με τους κύβους ντομάτας και τα φύλλα δυόσμου.

 

5. Σουβλακόπιτα με φαλάφελ

Θα χρειαστείς 200 γραμμάρια ρεβίθια χωρίς φλούδι μουλιασμένα, 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο στα 4, 1 μάτσο μαϊντανό (μόνο τα φυλλαράκια), 2 σκελίδες σκόρδου, μισό κουταλάκι κύμινο σε σκόνη, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μισό κουταλάκι baking powder, χυμό ενός λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, ηλιέλαιο για τηγάνισμα.

Εκτέλεση:

Στραγγίζεις τα ρεβίθια και τα ρίχνεις στο μπλέντερ. Προσθέτεις το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το σκόρδο, το κύμινο, το baking powder, το αλεύρι, το λεμόνι κι αλατοπίπερο και τα χτυπάς με προσοχή για να μη γίνουν λείος πουρές, αλλά να παραμείνουν και κομματάκια από τα υλικά. Αδειάζεις σε μπολ κι αφήνεις το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.

Πλάθεις το μείγμα σε στρογγυλούς κεφτέδες και πιέζεις λίγο να πλατύνουν. Τηγανίζεις τα φαλάφελ για περίπου 2 λεπτά, από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τα αποσύρεις από τη φωτιά και τα τοποθετείς σε δίσκο με απορροφητικό χαρτί. Για να σερβίρεις, τοποθετείτε 2-3 φαλάφελ σε ψημένη σουβλακόπιτα και γέμισέ τα με αγγούρι, ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι, μαρούλι, μαϊντανό ή με ό,τι υλικό θέλεις.

 

6. Μπέργκερ με μανιτάρια πλευρώτους

Θα χρειαστείς ψωμάκια για burger, μανιτάρια πλευρώτους ψητά, μουστάρδα, μαρουλόφυλλα, ντομάτα κομμένη σε φέτες, κρεμμύδι σε ροδέλες.

Εκτέλεση:

Βάλε στο ψωμάκι το μαρουλόφυλλο, άλειψε με τη μουστάρδα, πρόσθεσε 2-3 μανιτάρια, μια μεγάλη φέτα ντομάτας και τις ροδέλες κρεμμυδιού. Αν θέλεις, συνοδεύσε το burger με τηγανιτές πατάτες ή ολόκληρες πατάτες ψημένες στο αλουμινόχαρτο.

 

7. Σουβλάκι λαχανικών

Το γνωστό σε όλους σουβλάκι λαχανικών. Το έχεις δοκιμάσει ακόμα κι εσύ που δεν είσαι vegan. Μπορεί να περιέχει πατάτες baby, κολοκυθάκια, μελιτζάνα, κρεμμύδι, κίτρινη και πράσινη πιπεριά και μανιτάρια. Εμπρός καλά μου ξυλάκια!

 

8. Νηστίσιμη πατατόπιτα με λαχανικά και vegan τυρί

Θα χρειαστείς 1 συσκευασία φύλλα κρούστας -Για τα φύλλα, φυτικό βούτυρο λιωμένο, μυρωδικά ψιλοκομμένα για τα φύλλα (Βασιλικός, δυόσμος), για τη γέμιση 1 κιλό πατάτες βρασμένες, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 2 πιπεριές τριμμένες, 1 καρότο τριμμένο, 10 ντοματίνια ψιλοκομμένα, 10 ελιές ψιλοκομμένες, 4-5 φύλλα βασιλικού φρέσκου, 4-5 φύλλα δυόσμου φρέσκου, 150 γρ τυρί κρέμα φυτικό, 200 γρ φυτικό τυρί σε φέτες με βασιλικό και ντομάτα, προαιρετικά αλάτι κατά βούληση, 4-5 κ. της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Τοποθέτησε σε κατσαρόλα νερό να βράσει, αλάτισε και μόλις πάρει μια βράση βάλε τις πατάτες. Πλύνε καλά όλα τα λαχανικά. Ψιλόκοψε πιπεριές, σκόρδο, τοποθέτησέ τα στο μούλτι μαζί με τον βασιλικό και τον δυόσμο και χτύπησέ τα. Στράγγιξε τα νερά που θα βγάλουν. Τρίψε το καρότο, κόψε μικρά κομματάκια τα ντοματίνια. Βάλε σ’ ένα μεγάλο μπολ όλα τα λαχανικά, τις ελιές ψιλοκομμένες, πρόσθεσε λάδι,το τυρί κρέμα και τις φέτες τυριού, αφού τις έχεις κόψει σε μικρά κομματάκια. Το μετέπειτα το ξέρεις, εμπρός καλό μου φύλλο.

 

9. Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια

500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια, 1/2 φλ. ελαιόλαδο, 1/4 φλ. κόκκινο ξίδι, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα, 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες (δαχτυλίδια), 2 πιπεριές Φλωρίνης στο λάδι τους (έτοιμες) ψιλοκομμένες, 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι

Εκτέλεση:

Βάζεις πρώτα σε μια κατσαρόλα τα μαυρομάτικα φασόλια. Τα αφήνεις να βράσουν για 5′. Τα στραγγίζεις και πετάς το νερό. Τα βράζεις με καθαρό νερό για άλλα 20′. Προσθέτεις αλάτι την ώρα που βράζουν. Τα στραγγίζεις και τ’ αφήνεις να κρυώσουν. Τα βάζεις σε σαλατιέρα για να φτιάξεις τη σαλάτα. Ψιλοκόβεις μ’ ένα μαχαίρι τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Τα προσθέτεις μαζί με τα δαχτυλίδια κρεμμυδιού στη σαλατιέρα. Χτυπάς το λάδι και το ξίδι με μπόλικο αλατοπίπερο, να γίνει κρέμα. Περιχύνεις κι ανακατεύεις. Πασπαλίζεις με μπόλικο μαϊντανό. Ανακατεύεις 2-3 φορές τη σαλάτα μ’ ένα κουτάλι και τη σερβίρεις.

 

10. Εμπρός καλό μου χορτοφαγικό βρώμικο

250 γρ. φακές, 3 δαφνόφυλλα, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο, 1/2 κόκκινη κ 1/2 πορτοκαλί πιπεριά, ψιλοκομμένες μαιντανός, μάραθος, ψιλοκομμένα, ξερή ρίγανη, 1 φλ. βρώμη, αλεσμένη σε σκόνη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση:

Βράζεις τις φακές με τα δαφνόφυλλα. Σουρώνεις κι αφήνεις να κρυώσουν. Σ’ ένα μπλέντερ τις πολτοποιείς. Αδειάζεις σε μπολ. Προσθέτεις τη βρώμη, τα λαχανικά κι ανακατεύεις. Αλατοπιπερώνεις, ρίχνεις το λάδι κι ανακατεύεις ξανά. Βάζεις στο ψυγείο 1 ώρα να σφίξει η ζύμη. Βγάζεις και πλάθεις κεφτεδάκια. Τα τοποθετείς σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, ώσπου να ροδίσουν από κάτω και μετά τ’ αναποδογυρίζεις για να ψηθούν κι απ΄την άλλη. Στο μπλέντερ ρίχνεις όλα τα υλικά της σος που σου αρέσει και χτυπάς ώσπου να ομογενοποιηθούν. Ψήνεις τις πιτούλες, τις αλείφεις με τη σος, προσθέτεις σαλάτα, τις πατάτες και τα κεφτεδάκια κι απολαμβάνεις το τέλειο βρώμικο!

Έτσι λοιπόν απλά κι όμορφα εντυπωσίασε τους vegan καλεσμένους σου, βάλε τα καλά σου και καλή Τσικνοπέμπτη!

Συντάκτης: Ηλιάννα Βασιλείου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου