Αυτό το κεφάλαιο της ζωής σου έχει τίτλο «μιλώντας με τον σύντροφό σου». ίσως είναι πολλές οι φορές που σε πιάνουν να συλλογίζεσαι τι πάει τόσο λάθος κι οι ανθρώπινες σχέσεις διαλύονται σαν τραπουλόχαρτα. Άνθρωποι πιο ερωτευμένοι κι ευτυχισμένοι από ποτέ, ρίχνουν τίτλους τέλους αφήνοντας τόσο εσένα όσο και τους γύρω σου άφωνους. Τι τους τσίμπησε ξαφνικά; Ξέρεις, όλοι οι άνθρωποι χρειαζόμαστε κάποιον για να μην είμαστε μόνοι, έναν άνθρωπο δικό μας, αλλά μόλις τον βρούμε, καμιά φορά νιώθουμε πως δεν είμαστε ελεύθεροι.

Αυτό ζυγίζεις σε μια σχέση: τη μοναξιά σου με την ανάγκη σου για μια πιο ανοιχτού τύπου ελευθερία και καταλήγεις σε αυτό που ουσιαστικά προτιμάς. Κι αν η ζυγαριά σου τελικά γείρει σε μια ζεστή αγκαλιά, ποια είναι η συνταγή της ευτυχίας που θα κάνει τη σχέση να διαρκέσει; Εδώ έρχεται εκείνη η συζήτηση με το δικό σου παρεάκι, τον άνθρωπό σου.

Έτσι λοιπόν, με ένα ποτήρι κρασί και την αγαπημένη σας playlist, δίχως άμυνες κι εγωισμούς, πες στον σύντροφό σου εκείνη την ανάγκη σου, την πιο κρυφή σου επιθυμία. Μοιράσου πως είναι σημαντικό για σένα είναι να νιώθεις πως προσθέτεις αξία και νόημα στη ζωή του συντρόφου σου. Πως κάθε μέρα που μεγαλώνει ξυπνώντας δίπλα σου, θέλεις η βοήθειά σου να του είναι απαραίτητη για να εξελιχθεί και πως αυτό είναι εγωιστικό, μα ανθρώπινο ταυτόχρονα. Πως θέλεις να σε επιλέγει για να τρέξει στα δύσκολα ή ακόμα και στο πιο ευχάριστο νέο που έχει. Χάιδεψε απαλά τα χέρια, και δώσε ένα φιλί στο μέτωπο, σαν να είναι το πιο ιερό σου, επισφραγίζοντας έτσι τη στιγμή σας. Μη δειλιάσεις μπροστά στον συναισθηματικό φόρτο που καλείσαι να εξωτερικεύσεις. Άλλωστε, οι πιο δυνατοί άνθρωποι αυτού του κόσμου δεν έκαναν πίσω ποτέ και σε τίποτα στο συναίσθημα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν αυτό που το λένε ψυχή, γνωρίζοντας πολύ καλά πώς είναι να τη δίνουν απλόχερα για όσους αγαπούν με το οποίο τίμημα.

Κι αν πας να λυγίσεις και σκεφτείς πως η έκθεση είναι αδυναμία κι οι άνθρωποι έχουν φτιαχτεί για να εξελίσσονται μόνοι τους, μην ξεχνάς πως κανένας δεν επιλέγει ποτέ να μεγαλώνει και να ωριμάζει χωρίς ανθρώπους να βλέπουν το άνοιγμα των φτερών του. Έτσι κι εσύ, μην αφήνεις τις ημέρες σου να περνούν άδοξα και την καθημερινότητά σου να σε απομακρύνει από το καμάρωμα του ανθρώπου που αγαπάς. Είναι σαν να περιμένεις ν’ ανθίσει ένα λουλούδι, ενώ το αφήνεις διαρκώς χωρίς νερό.

Οι σχέσεις θέλουν ανθρώπους αυθεντικά ανθεκτικούς. Δώσε λοιπόν τη συμβολή σου κάθε που νιώθεις πως πνίγεται σε μια κουταλιά νερό. Γίνε εσύ ο καθρέφτης που χρειάζεται για να δει την ομορφιά που έχει. Θύμισε στο ταίρι σου τον λόγο που το ερωτεύτηκες, μα ακόμα περισσότερο τον λόγο που το αγάπησες. Το πιο απαραίτητο συστατικό αυτής της συνταγής, πάντα θα είναι ο αμοιβαίος θαυμασμός. Αφιέρωσε ένα τραγούδι, στείλε ένα γραπτό μήνυμα εκεί που ούτε καν το περιμένει. Ένα χαμόγελο, διάολε, μπορεί ν’ αλλάξει τα πάντα, δίνοντας νόημα σ’ εκείνα τα δευτερόλεπτα. Μείνε εκεί, κρατώντας το χέρι για όλα όσα φοβάται, μα δεν έχει άλλη επιλογή από το να τα τολμήσει. Τι κι αν αποτύχει; Λίγη σημασία έχει, αφού για σένα θα είναι ο πιο γενναίος κι όμορφος άνθρωπος.

Κάνε το βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην ολοκλήρωση της ύπαρξής σου, φτάσε τη διαδρομή σου ως το τέρμα. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή, κάθε λεπτό, γίνε ο πιο πιστός θεατής σε κάθε φτερούγισμα. Να μεγαλώνετε μαζί, να προχωράτε. Πιο πέρα, πιο μακριά, πιο ψηλά. Δείχνοντας πως ζουν αιώνια τελικά όσοι πραγματικά έχουν ερωτευτεί ο ένας τον άλλο.

Συντάκτης: Ηλιάννα Βασιλείου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου