Χαρούμενες φωτογραφίες, ποσταρισμένες σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από το Instagram με κοινοποιήσεις στο facebook ή και το αντίστροφο, φιλτράροντας κάπως έτσι την ευτυχία. Ίσως κάποιοι να το ζηλεύετε αυτό. Διακοπές σε εξωτικά μέρη, φωτογραφίες λαμπερές δίπλα σε χριστουγεννιάτικα δέντρα στους πιο όμορφους χειμερινούς προορισμούς εντός ή εκτός Ελλάδος, check-in σε στολισμένες πολυσύχναστες καφετέριες με φίλους ή συντρόφους είναι κάποια από τα αμέτρητα stories που παρακολουθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα στα social. Τι όμως απ’ όλα αυτά αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα;

Είμαστε όντως αυτοί που δηλώνουμε; Ξέρετε, βλέπω ζευγαράκια ερωτευμένα κι αγαπημένα να μοιράζονται μαζί μας διάφορα στιγμιότυπα της ζωής τους, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου με λεζάντες πολλά υποσχόμενες. Αμέτρητα είναι και τα stories μέσα από νυχτερινά μαγαζιά με το αλκοόλ να ρέει και διάφορες φωτογραφίες καρδιακών φίλων να δηλώνουν πώς περνούν καταπληκτικά. Τίποτα και κάνεις δεν μπορεί να πιστέψει πως οι περισσότεροι από αυτούς δε διασκεδάζουν, δεν περνούν καλά, δεν είναι ερωτευμένοι. Είναι απλές λεζάντες διαφημιστικής ευτυχίας.

 

 

Όταν ήμουν μικρή η γιαγιά μου έλεγε πάντα πως πρέπει να υποπτεύομαι αυτούς που διαφημίζουν την ευτυχία τους. Μεγαλώνοντας, διαπιστώνω πως το 90% τουλάχιστον της δικής μας γενιάς πλασάρει με τρομερή ευκολία τον πιο ψεύτικο αλλά in εαυτό του. Πού είναι η αυθεντικότητα, η ειλικρίνεια, η έλλειψη εγωισμού, πού είναι η ανθρώπινη επικοινωνία που είχαν κάποτε είτε οι γονείς είτε οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας; Άπειρα τα μηνύματα στο messenger· άλλοι θέλουν να μας γνωρίσουν, άλλοι μας είδαν απλώς κάπου χωρίς να μπουν στον κόπο καν να μας χαιρετήσουν, στέλνοντας έπειτα ένα μήνυμα. Οι σχέσεις, τα χαμόγελα κι ό,τι πιο αληθινό υπάρχει σε αυτό τον κόσμο, πλέον υπάρχει στο smartphone σας. Έρωτες που σιγοκαίγονται πληκτρολογούν το όνομά σας στις αναζητήσεις τους. Άνθρωποι που τους λείπετε χαζεύουν τις φωτογραφίες σας.

Αλήθεια, πόσοι άνθρωποι να ψάχνουν καθημερινά τα προφίλ σας για να βρουν τα χόμπι, τις ασχολίες τα μέρη που συχνάζετε, ή ότι άλλο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο για την προσέγγισή σας; Συναισθήματα ανασφάλειας δημιουργούνται κάθε φορά που κάτι ποστάρεται χωρίς να έχει διευκρινίσεις. Ο θαυμασμός έγινε likes ή καρδούλες ή τέλος πάντων όλα αυτά τα χαριτωμένα αυτοκόλλητα που σχολιάζουν οι εικονικοί σας φίλοι κάτω από τις φωτογραφίες σας. Η ουσιαστική ανθρώπινη μορφή επικοινωνίας πλέον έχει μεταφραστεί στο “ενεργός τώρα” ή “ενεργός πριν 40 λεπτά”!

Ναι, στολίσατε τα δέντρα σας, πήγατε τις διακοπές σας κάνατε κάτι πρωτόγνωρο πριν λήξει αυτή η χρονιά. Ναι, το ευχαριστηθήκατε και νιώσατε όμορφα μ’ αυτό. Άλλωστε αυτή είναι η ζωή, μικρές πανέμορφες στιγμές. Πέρα όμως από τα φανταχτερά σας ρούχα και παπούτσια, πέρα από τα υπερλούξ ξενοδοχεία τα σπα κι ό,τι άλλο κάνατε τις τελευταίες μέρες αυτής της χρονιάς, μην ξεχνάτε πως όλα αυτά είναι απλώς ένα περιτύλιγμα. Έτσι λοιπόν, αν θέλετε να νιώσετε ουσιαστικά γεμάτοι, αφήστε στο σπίτι αυτό που λέγεται κινητό και ζήστε. Ζήστε για εσάς κι όχι για την εικόνα που βλέπουν ένα εκατομμύριο άγνωστοι followers που δε θα γνωρίσετε ποτέ. Δεν τους έχετε ανάγκη- ποτέ δεν τους είχατε.

Οι μεγαλύτεροι θαυμαστές της ζωής σας είναι οι δικοί σας άνθρωποι, αυτοί που σας έχουν δει στα πιο όμορφα αλλά και πιο άσχημα, που ήταν εκεί τόσο στη χαρά όσο και στη λύπη σας. Κι αυτοί οι άνθρωποι, ούτε θα ενθουσιαστούν ούτε θα αλλάξουν γνώμη για σας από τα περιβόητα stories. Γιατί αυτοί ξέρουν την πτυχή του εαυτού σας που δε θα δείξει ποτέ κανένα smartphone, καμία οθόνη κανένας υπολογιστής, κανένα tablet. Εκείνη, την αθέατη.

Συντάκτης: Ηλιάννα Βασιλείου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου