Όπου να ναι έρχεται το Πάσχα! Ξέρω πως πολλοί από εσάς το περιμένετε πώς και πώς καθώς είναι η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης και τα έθιμα της ουκ ολίγα. Κάποια απ’ αυτά είναι το ψήσιμο του οβελία που δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν καλοφαγά, το βάψιμο των αυγών, τα λαχταριστά τσουρέκια και τα κουλούρια που κάνουν το σπίτι να μοσχοβολάει. Προσοχή όμως γιατί πέρα απ’ όλα αυτά, την τιμητική τους έχουν τα βαφτιστήρια μας τα οποία δεν πρέπει να ξεχάσουμε για κανένα λόγο. Άλλωστε τόσο εκείνα όσο και εμείς όταν ήμασταν παιδιά περιμέναμε πώς και πώς τα δώρα μας.

Τι γίνεται όμως όταν είσαι πρώτη φορά νονός και δεν ξέρεις τι να ψωνίσεις στο πνευματικό παιδί σου; Σίγουρα η λαμπάδα είναι το πρώτο και πιο απαραίτητο πασχαλινό αξεσουάρ και οι επιλογές πάρα πολλές. Επέλεξε κάποια που να έχει σαν θέμα την αγαπημένη φιγούρα του παιδιού. Συνεχίζοντας, μιας και κάθε παιδί αγαπάει τη σοκολάτα, διάλεξε σίγουρα κι ένα πασχαλινό αυγό. Άλλωστε, τόσο το αστραφτερό του περιτύλιγμα όσο και το δώρο που κρύβεται στο εσωτερικό του, το κάνει ιδιαίτερα μοναδικό για τους μικρούς μας φίλους. Κι αν μιλήσουμε για την παράδοση, τότε σίγουρα το επόμενο δώρο που πρέπει να πάρεις είναι τα παπούτσια.

Και αν αυτό σου ακούγεται κάπως περίεργο τότε θα σου πω πως το δώρο αυτό έχει συμβολική σημασία. Τα παπούτσια αντιπροσωπεύουν τη σταθερότητα που εύχεται ο νονός να έχει το βαφτιστήρι στη ζωή του. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν το γνωστό φακελάκι χρησιμοποιώντας την ατάκα «ας πάρει η μητέρα ό,τι θεωρεί πως χρειάζεται το παιδί», κάτι που αν με ρωτάς είναι μέγα λάθος αφού τα δώρα είναι καλό να έχουν πάντα κάτι από εμάς. Διάλεξέ του ένα όμορφο ρούχο ή ακόμα κι ένα παιχνίδι που σίγουρα θα του κινήσει το ενδιαφέρον. Και για να μην ξεχνιόμαστε, καλά τα δώρα και οι πολύχρωμες τσάντες δε λέω μα τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον χρόνο που θα του αφιερώσεις.

Πήγαινε μαζί του σ’ έναν παιδότοπο, παίξε με την ψυχή σου και γίνε παιδί κι εσύ όπως κι εκείνο. Χτίσε μαζί του όμορφες στιγμές που θα θυμάται όσο μεγαλώνει και θα πορεύεται με βάση αυτές τις μελλοντικές του σχέσεις. Άλλωστε η σχέση αυτή προϋποθέτει ουσιαστική επαφή του νονού με το παιδί, έχει πάρα πολλές ευθύνες και σίγουρα χρειάζεται αμοιβαία αγάπη, σεβασμό και φυσικά διάθεση και χρόνο από το νονό να ασχοληθεί μαζί του, να το νοιάζεται και να το φροντίζει.

Αυτό σημαίνει πως πρέπει κι εσείς οι γονείς να είστε πολύ προσεχτικοί με την επιλογή του υποψήφιου ή της υποψήφιας που θα αποδεχθούν τον ρόλο τους, όχι μόνο επειδή το θέλετε εσείς αλλά και επειδή το νιώθουν και το θέλουν πραγματικά. Άλλωστε όσοι από εμάς έχουμε γίνει πνευματικοί γονείς έχουμε επιλέξει αυτό τον ρόλο χάρη στην αγάπη μας για τα παιδιά.

Τι και αν οι σχέσεις σας με τους βιολογικούς γονείς δεν είναι στα καλύτερά τους ή ακόμα και αν δε μιλάτε πια; Αυτό δεν αναιρεί το δέσιμο με το βαφτιστήρι σας. Έτσι λοιπόν όταν αποφασίσετε ν’ αναλάβετε εκείνη την ευθύνη, αν νομίζετε πως το τελείωμα της βάφτισης είναι η αρχή και όχι το τέλος. Το να γεμίσεις απλά ένα άλμπουμ με φωτογραφίες δε δηλώνει τίποτα απολύτως. Μην ξεχνάς πως οι καλύτερες και πιο αληθινές πράξεις αγάπης δεν υπάρχουν αποτυπωμένες πουθενά.

Έτσι λοιπόν απλά και απέριττα πριν πάρεις μια τέτοια απόφαση βάλε καλά στο μυαλό σου πως αυτή η σχέση δε χρειάζεται μόνο την πιστωτική σου. Γίνε ο φίλος του παιδιού, το στήριγμά του. Άλλωστε, για αυτό υπάρχει η ατάκα «όταν η μαμά λέει όχι, η νονά θα λέει πάντα ναι» και σίγουρα στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, εκείνα τα δώρα διαρκώς θ’ αλλάζουν σύμφωνα με τις ανάγκες των παιδιών.

Έτοιμος να γίνεις ένας εντός εισαγωγικών καλός γονιός;

Συντάκτης: Ηλιάννα Βασιλείου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου