Μπορεί να σας συμβεί να συναντήσετε ένα πλάσμα κι αυτόματα να αισθανθείτε έλξη. Να συναντηθούν τα βλέμματά σας κι η θετική  ενέργειά σας, να ξεκινήσει να επιτελεί το έργο της. Μπορεί αυτό το πλάσμα να σας εμπνεύσει, ακόμα και αν κρατάτε μια απόσταση. Ουσιαστικά, αυτός ο χώρος που σας χωρίζει θεωρείται κενός, ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι γεμάτος από λεπτοφυείς αιθέριες ουσίες που είναι οι αγωγοί της ψυχικής ενέργειας.

Όμως, πέρα από αυτά τα υπέροχα πλάσματα, ίσως συναντήσετε κι ανθρώπους με εντελώς καταστροφική ενέργεια. Έχεις νιώσει ποτέ να σε πλησιάζουν κάποια συγκεκριμένα άτομα και να χάνεται το χρώμα απ’ τη μέρα σου; Μια αρνητική αύρα να σε πλαισιώνει τσακίζοντας κάθε διάθεση για χαμόγελο; Άτομα που ρουφάνε όλη τη θετική σου ενέργεια προκειμένου να τροφοδοτήσουν την ακόρεστη πείνα τους για απαισιοδοξία, αρνητισμό και καταστροφή.

Αυτά τα «ενεργειακά βαμπίρ», δε θα σου είναι καθόλου δύσκολο να τα αναγνωρίσεις.  Όλα τα αρνητικά συναισθήματα που θα σε γεμίζουν, βρίσκονται σε τόσο μεγάλο βαθμό, που φτάνουν πολύ εύκολα στο αποτέλεσμα να σε εξαντλήσουν ψυχολογικά.

Ξέρω πως καταλαβαίνεις πολύ καλά για ποιους μιλώ. Αναφέρομαι στα άτομα αυτά που είναι αδιάκριτα, χωρίς όρια, με τάσεις υπερβολής, παρουσιάζοντας κάτι ασήμαντο ως τραγικό, άτομα που γκρινιάζουν διαρκώς και δεν ικανοποιούνται με τίποτα, που είναι αδιάλλακτα και δε συμφωνούν ποτέ και με κανέναν και που αποποιούνται κάθε ευθύνη κατηγορώντας πάντα τους άλλους.

Η αρνητική φύση αυτών των ανθρώπων δεν είναι πάντα εμφανής εκ πρώτης όψεως. Οι ιδιοτροπίες τους μπορεί να σας μοιάσουν αρχικά ασήμαντες, οι ιστορίες τους είναι συνήθως ενδιαφέρουσες κι ο δραματικός τόνος της φωνής τους, μοιάζει θεατρικός. Σιγά-σιγά όμως, αποκαλύπτεται το πραγματικό τους πρόσωπο.

Αμφιβάλλω αν η διάθεσή τους να απομυζούν ενέργεια, αποτελεί τακτική. Λόγω του ότι αυτά τα άτομα χαρακτηρίζονται συχνά από διαταραχές, δεν ξέρω, αν και κατά πόσο το αναγνωρίζουν. Ωστόσο το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Το ζητούμενο είναι να φύγεις μακριά!

Απ’ τη στιγμή που θα εντοπίσετε αυτό το «βαμπίρ», δε χρειάζεται να πιεστείτε να μείνετε μαζί του. Οποιαδήποτε σχέση κι αν είχατε μέχρι πρότινος, περιορίστε το χρόνο που θα του αφιερώσετε. Η αρνητική του διάθεση θα παρεισφρήσει στη δική σας ζωή και θα επηρεάσει τη στάση σας. Δεν μπορείς να ελέγξεις την αρνητική συμπεριφορά, αλλά μπορείς να επιλέξεις αν θα δεχτείς την αλληλεπίδραση.

Προσπάθησε να θέσεις όρια και να κρατήσεις μία απόσταση. Άλλωστε, σε τι ωφελεί να σου επισημαίνουν μόνο προβλήματα; Να απορρίπτουν τις ιδέες σου και τα φλέγοντα θέματα προς συζήτηση να είναι μόνο τα δικά τους συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, που σήμερα, ίσως να είναι λίγο χειρότερα από εχθές;

Όσο κι αν θέλετε να πιστέψετε ότι μπορείτε να βοηθήσετε αυτά τα άτομα, το πιθανότερο είναι να μην τα καταφέρετε. Έτσι κι αλλιώς, τα χρόνια ενεργειακά βαμπίρς, έχουν την τάση να «δημιουργούν» μονίμως νέα προβλήματα στη ζωή τους.

Εφόσον αποφασίσετε να παραμείνουν στη ζωή σας, να εφοδιαστείτε από ποικίλες δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες θα απομονώνουν κάθε πικρόχολο σχόλιο. Και μετά φύγε πάλι.

Κι επισκέψου αυτούς τους ανθρώπους που διακρίνουν το καλό σε καθετί και στο σκοτάδι ακόμα. Τα άτομα εκείνα που ποτέ δεν λένε «αυτό το ξέρω», αλλά «θα το μάθω καλύτερα ακόμα». Που οραματίζονται και θεμελιώνουν. Που θα σε βοηθήσουν να αντιληφθείς το πόσο σημαντική είναι η ενέργειά σου και πόσο πρέπει να τη διαφυλάξεις από οποιονδήποτε αρνητισμό.

Συντάκτης: Ιωάννα Καμπουρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη