Γνώρισες τον έρωτα της ζωής σου και το μόνο που θέλεις είναι να είστε για πάντα μαζί. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται σε κάποιους αυτό το «για πάντα», σε σένα αποτελεί τη μοναδική λέξη που μπορεί να καλύψει αυτό που νιώθεις , γιατί το μόνο που ζητάς είναι να είστε μαζί. Μακριά απ’ όλους κι απ’ όλα.

Και νομίζεις πως βρήκες τη λύση. Το βήμα αυτό που θα μπορούσε να σου εξασφαλίσει τη μοναδικότητα αυτού του έρωτα, είναι ο γάμος, που θα διευθετήσει τα πάντα και θα επιφέρει τα επιθυμητά, κατ’ εσέ, αποτελέσματα.

Ο γάμος είναι ένα θέμα πολύπλευρο, όμως, με μυστικά που κρύβονται σ’ όλες τις πτυχές της υπόστασής του κι εμφανίζονται ξαφνικά μέσα στο πέρας των χρόνων. Η αντιμετώπιση αυτών, προϋποθέτει και μια συγκεκριμένη εμπειρία στο κομμάτι των ανθρώπινων σχέσεων, επομένως, στο σημείο αυτό, τίθεται το ζήτημα της ηλικίας.

Σίγουρα υπάρχουν ζευγάρια που έχουν μεγαλώσει κι ωριμάσει μαζί και δηλώνουν ευτυχισμένα. Ωστόσο, είναι γεγονός, πως ο γάμος σε νεαρή ηλικία, 20-25 ετών, ελλοχεύει πολλούς κινδύνους. Το να μπορείς να γαλουχήσεις τα συναισθήματά σου, να καταφέρεις να ξεχωρίσεις τον πραγματικό έρωτα απ’ τον ενθουσιασμό, το να εξελίσσεις τον εαυτό σου μέσα στη σχέση και να μην προσκολλάσαι στον σύντροφό σου και το να αξιολογείς τα σημάδια φθοράς που πιθανότατα εμφανίζονται ανά διαστήματα στη σχέση σου, απαιτεί μια σύνθετη γκάμα εμπειριών.

Θα έλεγα ακόμη, ότι η ωριμότητα δε συμβαδίζει πάντα με την ηλικία, ανώριμους ανθρώπους συναντάς σε όλες τις ηλικίες. Όμως ειδικά για τις μικρότερες ηλικίες, θα ήταν καλό να μη βιάζονται κι η απόφαση για το επόμενο βήμα του γάμου να είναι συνειδητοποιημένη. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως καθένας που επιθυμεί να προχωρήσει «εις γάμου κοινωνίαν» με τον σύντροφό του, είναι δεδομένο πως εν ευθέτω χρόνω θα χωρίσει.

Η καλή σχέση χρειάζεται πολύπλευρη γνωριμία σε πραγματικές συνθήκες, οικειότητα, δέσμευση και κυρίως, κοινό «όραμα»! Λόγω του νεαρού της ηλικίας, βρίσκεστε κι οι δύο στην ίδια κατάσταση. Θέλετε να χαρείτε την περιπέτεια της ζωής και ψάχνεστε και οι δύο σε όλους τους τομείς. Θα έχετε πάντα έναν άνθρωπο να σας δίνει ώθηση με ό,τι επιθυμείτε να καταπιαστείτε, να προχωρήσετε μαζί και να εξελιχθείτε.

Είναι εξίσου σημαντικό, πως δεν υπάρχει οικονομική ευχέρεια σε κανέναν απ’ τους δυο σας και προσπαθείτε πάντοτε για το καλύτερο. Έτσι, θα μάθετε να είστε ευγνώμονες ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα. Προσπαθείς να αφήνεις πίσω τον εγωισμό και να θέτεις σε προτεραιότητα τον άνθρωπο που αγαπάς, κάτι που θα σκεφτόσουν πολύ περισσότερο να κάνεις σε μεγαλύτερη ηλικία. Μαθαίνετε μαζί τα πάντα, στα πάντα.

Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι σε ποια ηλικία θα αποφασίσεις να παντρευτείς, αλλά αν έχεις βρει τον άνθρωπο εκείνο που θα σε κάνει να αγαπάς τον εαυτό σου λίγο περισσότερο από πέρυσι. Που θα σε μάθει να σε θαυμάζεις για την υπόλοιπη ζωή σου. Τον άνθρωπο εκείνο που θα σε βοηθήσει να επιβιώσεις σε ό,τι εμπόδιο συναντήσεις και θα σε κάνει ακόμη ένα πολύ δυνατό στήριγμα για εκείνον.

Αυτόν τον άνθρωπο σκέψου αν έχεις. Κι αν όχι, αυτόν άνθρωπο ψάξε να βρεις.

Συντάκτης: Ιωάννα Καμπουρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη