Αριθμοί, ημέρες και χρονολογίες. Δεν είναι λίγες οι φορές που μια ημερομηνία χαράχτηκε στο μυαλό επ’ αορίστου. Αυτό μπορεί να συνέβη επειδή τότε συνέβη κάτι συνταρακτικό -είτε ευχάριστο, είτε δυσάρεστο. Όποια και αν ήταν η τροπή και το αποτέλεσμα, στο τέλος της ημέρας αυτό που έμεινε ήταν εκείνος ο αριθμός. Κάπως έτσι δημιουργούνται και οι προλήψεις, οι οποίες σε ακολουθούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου. Μέσα από αυτές ξεχωρίζεις έναν συγκεκριμένο αριθμό τον οποίο και διαλέγεις για να ‘χει θέση στην καθημερινότητά σου. Εκείνη την ημέρα τοποθετείς τα σημαντικότερα ραντεβού ή ακόμη σ’ εκείνο το νούμερο ποντάρεις στα τυχερά παιχνίδια. Γίνεται κομμάτι σου και αποτελεί μια κρυφή προσωπική σφραγίδα.

Αυτό το νούμερο δεν άλλο απ’ τον λεγόμενο «τυχερό αριθμό». Είναι εκείνος στον οποίο βασίζεις κάθε ευχή και επιθυμία την ώρα που διαλέγεις να κάνεις κάτι. Είναι εκείνος με τον οποίο νιώθεις πιο καλά με τον εαυτό σου και πιο αισιόδοξος. Αν και δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως όντως φέρνει τύχη, για σένα αποτελεί κάτι μαγικό. Είναι το γούρι σου, το οποίο και εύχεσαι με κάποιον τρόπο να πραγματοποιήσει τα όνειρά σου. Ο αριθμός αυτός διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο, ξεκινάει από το «ένα» και μπορεί να φτάσει ακόμη και στο «δεκατρία» παρ’ όλη την προκατάληψη πως φέρνει κακοτυχία. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που ασυναίσθητα διαλέγουν ένα νούμερο συγκεκριμένο και θεωρητικά συμβολικό.

Ο αριθμός αυτός είναι το «εφτά», ένα νούμερο με πολλούς συμβολισμούς και ιστορία που ξεκινά απ’ την αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα οι σοφοί ήταν εφτά, ενώ η μόρφωση και η εκπαίδευση ενός νέου ξεκινούσε στο έβδομο έτος της ηλικίας του. Εφτά ήταν και τα σημεία στην γεωμετρία που δεν μπορούν να δημιουργήσουν συμμετρικά κυκλικό σχήμα, γι’ αυτό και το θεωρούσαν μυστηριώδες. Εφτά ήταν οι ελεύθερες τέχνες, όπως και οι χορδές της λύρας του Απόλλωνα, κάτι που έκανε τον λαό να συνδέσει το νούμερο με τη λατρεία του. Έτσι την έβδομη μέρα, αφού γεννιόταν κάποιο παιδί, του έδιναν το όνομά του. Για τους μαθηματικούς και τους πυθαγόρειους, το συγκεκριμένο νούμερο αποτελεί σύμβολο της τελειότητας, αφού είναι γινόμενο δύο αριθμών με τέλειο γεωμετρικό σχήμα. Επιπλέον το νούμερο «εφτά» θεωρήθηκε πρότυπο της αρμονίας στη φύση, μιας και περιλάμβανε δυο φορές τον ιερό αριθμό «τρία» στον οποία πρόσθετε κανείς τη θεία μονάδα.

Μεγάλη σημασία δόθηκε στον συγκεκριμένο αριθμό στα πλαίσια της θρησκείας. Όπως είναι γνωστό, εφτά ήταν οι πληγές του Φαραώ και εφτά τα θανάσιμα αμαρτήματα. Εφτά όμως ήταν και τα θαύματα του κόσμου, καθώς και οι μέρες της εβδομάδας με σημαντικότερη την έβδομη. Η τελευταία αποτέλεσε την ημέρα ξεκούρασης και αφιέρωσης στο Θεό. Μια μέρα γεμάτη αγαλλίαση και ηρεμία, ειδικά επιλεγμένη για την σωματική αποφόρτιση. Εφτά είναι και τα ιερά μυστήρια που τελεί η εκκλησία, το ίδιο και οι δωρεές του Αγίου Πνεύματος. Αντίστοιχα στον βουδισμό το νούμερο αυτό συγκρατεί το σύμβολο της ανόδου, ενώ φημίζεται πως ο ίδιος ο Βούδας έκανε ακριβώς εφτά βήματα μετά τη γέννησή του.

Έπειτα, με αργό βηματισμό ο αριθμός «εφτά» κατάφερε να εισέλθει και στον κόσμο της γραφής και των παραμυθιών. Δυο γνωστά παραμύθια που το νούμερο αυτό πρωταγωνιστεί είναι αυτό του λύκου με τα εφτά κατσικάκια και της Χιονάτης με τους εφτά νάνους. Οι αδερφοί Γκριμ περιλάμβαναν στα βιβλία τους τον αριθμό αυτό καθώς πίστευαν στον συμβολισμό του. Είχαν αντλήσει την έμπνευση από τη Ιουδαϊκή αριθμολογία και τη Χριστιανική θρησκεία που πίστευαν ότι ως αριθμός αντιπροσωπεύει καθετί ανθρώπινο, ψυχικό και πνευματικό.

Όποια και αν είναι η σημασία του είναι φανερό πως φέρει μια σειρά από θεωρίες, σκέψεις, πεποιθήσεις και θρησκευτική λατρεία. Συχνά είναι ο πρώτος αριθμός που σου έρχεται αν σου ζητηθεί να διαλέξεις ένα τυχαίο νούμερο από το «ένα» έως το «δέκα», και ο μόνος αριθμός με τόση διαδεδομένη σημασία. Είναι αυτός που θα βρεις μπροστά σου σε ό,τι κι αν κάνεις και αυτός που θυμάσαι από την Παλαιά Διαθήκη.  Είναι κάτι παραπάνω από τρεις τέμνουσες ευθείες, είναι συμβολισμός που ‘χει μυρωδιά απ’ το παρελθόν.

Συντάκτης: Ρία Τσιακμάκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.