Μεταβατική περίοδος κι αλλαγή εργασίας. Ωραία μια χαρά ως εδώ. Συνήθως όταν αλλάζει κάποιος δουλειά θα σκεφτεί, πρωταρχικά, το μισθό και τη φύση της δουλειάς ως παράγοντες που θα κατευθύνουν την απόφασή του. Το εργασιακό περιβάλλον όμως και το πόσο γρήγορα θα φύγεις από πάνω σου την ταμπέλα του «καινούργιου» παίζουν ρόλο στο πόσο θα απολαμβάνεις τις μέρες σου στη δουλειά. Φυσικά για να πάψεις να είσαι ο καινούργιος θα πρέπει να κάνεις κι εσύ κάποια βήματα στη σωστή κατεύθυνση κι εδώ σου παραθέτω τα δέκα πιο σημαντικά:

 

1. Δε χάνεις εταιρικό πάρτι:

Όντας ο καινούργιος υπάλληλος στη δουλειά δεν έχεις τη δυνατότητα να λες όχι σε εταιρικό πάρτι ή σε οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση  έχει κανονίσει η εταιρεία. Αυτές οι μαζώξεις είναι οι καλύτερες ευκαιρίες για να δεθείς με τους συναδέλφους σου, ειδικά αν περιλαμβάνουν και διανυκτέρευση και να δείξεις το χαρακτήρα σου, πέραν της δουλειάς σου.

 

2. Κάποια διαλείμματα τα περνάς με τους συναδέλφους σου:

Τα διαλείμματα είναι ώρα χαλάρωσης κι ώρα που ο καθένας μοιράζεται τα ευτράπελα που του συμβαίνουν στη δουλειά. Αν σε αυτά τα διαλείμματα είσαι παρών θα μάθεις πιο γρήγορα τα τρέχοντα νέα της δουλειάς, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί σου αλλά ακόμη και τα ευτράπελα που συμβαίνουν. Την επόμενη φορά στο ασανσέρ θα μπορείς να ρωτήσεις: «Ρε συ τι έγινε τελικά με αυτό το θέμα που είχες, λύθηκε;».

 

3. Ποτάκι μετά τη δουλειά; Εννοείται!

Οι συνάδελφοί σου έχουν κανονίσει Παρασκευή μετά τη δουλειά να πάνε για ποτάκι σε ένα μπαράκι κοντά στο γραφείο. Εσύ νιώθεις κομμάτια από τη βδομάδα που πέρασε και θες να πας σπίτι. Θα πας για ποτάκι όμως για να γνωρίσεις καλύτερα τους καινούργιους σου συναδέλφους! Ναθάψετε λίγο το αφεντικό, να πιείτε κανένα σφηνάκι, να ‘ρθείτε κι από συνάδελφοι να γίνετε παρέα.

 

4. Ποιος είναι ο πλακατζής της εταιρείας;

Βρες ποιος είναι ο τύπος ή η τύπισσα που θεωρείται το βαρύ πυροβολικό του χιούμορ στη δουλειά. Όταν το βρεις πες του το καλύτερο ανέκδοτο που έχεις ακούσει. Αν είναι καλό θα μπεις στη λίστα των πλακατζήδων, αν όχι θα μπεις στη λίστα των σαχλών αστείων. Όπως και να ‘χει, θα είσαι ο πρωτοεμφανιζόμενος σε μια από τις λίστες!

 

5. Ξεκίνα τα κοπλιμέντα (με μέτρο)

Σε όλους μας αρέσουν τα κομπλιμέντα. Ως ο καινούργιος στη δουλειά θα κερδίσεις πόντους αν δείξεις στους άλλους πως τους δίνεις σημασία και τους ανεβάζεις. Άσε όμως τα επιτηδευμένα, αν είναι να κάνεις κομπλιμέντο να είναι αυθεντικό, σε κανένα δεν αρέσουν οι κόλακες.

 

6. Κέρνα μας καμιά παστούλα!

Δε χρειάζεται να έχεις γενέθλια ή γιορτή για να κεράσεις τους συναδέλφους σου. Θα κερδίσεις πόντους αν μια Δευτέρα (γιατί κανείς δεν αγαπά τις Δευτέρες) κεράσεις καφέδες ή πάρεις γλυκά στη δουλειά απλά έτσι, για να δείξεις την εκτίμησή σου και θα δείξεις τη γενναιοδωρία σου. Άσε που μια φορά κερνάς εσύ, την επόμενη άλλος. Έτσι πάνε αυτά.

 

7. Ζήτα βοήθεια

Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν πας σε μια καινούργια δουλειά θα χρειαστείς βοήθεια, είτε με τα της δουλειάς, είτε ακόμη με το σύστημα που χρησιμοποιούν. Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια γιατί οι ομάδες χτίζονται  με την αλληλοβοήθεια. Ίσως είναι κι ευκαιρία να δεις ποιοι από τους συναδέλφους σου είναι ομαδικοί παίκτες και ποιοι όχι. Μόνο πρόσεξε να μην είναι αμιγώς πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς σου, μη φανείς κακός επαγγελματίας.

 

8. Eνσωματώσου σε κάποια ομάδα ή ξεκίνα τη δική σου

Οι μεγάλες εταιρείες έχουν συνήθως ομάδες που ασχολούνται με κάποιο άθλημα ή κάποια άλλη δραστηριότητα. Αν είσαι τύπος αθλητικός τότε ζήτα να ξεκινήσεις προπονήσεις με την υφιστάμενη ομάδα ή ζήτα να γίνεις μέλος στην τρέχουσα δραστηριότητα. Αν πάλι δεν υπάρχει μια τέτοια ομάδα, γιατί δεν ξεκινάς τη δική σου; Σίγουρα υπάρχουν άτομα που θα μοιράζονται το πάθος σου για το άθλημα ή τη δραστηριότητα αυτή. Με αυτόν τον τρόπο σίγουρα θα ενσωματωθείς πολύ πιο εύκολα στην κουλτούρα της εταιρείας.

 

9. Χαμογέλα

Εντάξει είσαι πολύ αγχωμένος γιατί για σένα είναι καινούργιο ξεκίνημα σε μια, πιθανότατα, απαιτητική δουλειά και σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Κανείς όμως δε θα σε προσεγγίσει αν είσαι μονίμως μες στο άγχος και με κακή διάθεση. Χαμογέλασε λοιπόν και πες μια καλημέρα, στο τέλος της μέρας η αύρα που αφήνεις είναι αυτή που θα κερδίσει τη συμπάθεια των άλλων.

 

10. Δώσε βοήθεια

Αν η θέση σου είναι σε ένα υπεύθυνο πόστο τότε άσε την πόρτα σου ανοιχτή για να μπορεί να μπει όποιος θελήσει. Γίνε το άτομο που οι συνάδελφοί σου θα έρθουν για βοήθεια και καθοδήγηση.  Αν εμπνέεις εμπιστοσύνη κι ασφάλεια στους γύρω σου θα γίνεις πολύ γρήγορα από «καινούργιος», «παλιός».

 

Συντάκτης: Εύη Πηλαβάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου