Για αρχή ας ξεκαθαρίσουμε κάτι, η μονογαμία σκοτώνει τις σχέσεις. Αυτό είναι γεγονός, είτε μας βολεύει είτε όχι. Δεν είναι ένα γεγονός που καταπίνεται εύκολα κυρίως, γιατί αντιτίθεται στη ρομαντική αντίληψη που έχουμε για τις σχέσεις, κλωτσάει στο «για πάντα» και σκουντουφλάει στο «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα». Παρόλα αυτά, δε σημαίνει πως αυτό είναι ένα γεγονός που ισχύει καθολικά σε όλες τις σχέσεις. Επειδή δεν είμαι ισοπεδωτική από τη φύση μου, οφείλω να παραδεχτώ, πως εκεί έξω υπάρχουν ζευγάρια που δουλεύουν ακούραστα τη μεταξύ τους σχέση, την προφυλάσσουν κι έχουν καταφέρει να γνωρίζονται ξανά από την αρχή ακόμη κι αν μετρούν περισσότερες από μια δεκαετία μαζί.

Ίσως η επόμενη ερώτηση που αβίαστα ξεπηδάει είναι το «πώς». Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε σχέση διαφέρει, επομένως οι λύσεις στις οποίες θα καταφύγει ένα ζευγάρι για να ξεβαλτώσει, ποικίλλουν. Η δυναμική της σχέσης παίζει ρόλο, το πόσο ανοιχτόμυαλος είναι ο καθένας ως μονάδα μέσα στη σχέση επίσης, αλλά μακράν το σημαντικότερο είναι η δυνατότητά του ζευγαριού να αντιληφθεί πως υπάρχει πρόβλημα το οποίο χρίζει διαχείρισης. Γιατί αν ο ένας νιώθει πως δεν ικανοποιείται μέσα στη σχέση του, αλλά ο άλλος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου πώς να μιλήσεις για λύσεις. Οπότε ένα μικρό προβληματάκι υπάρχει εκεί, δε νομίζεις;

Αν επιχειρήσουμε να κάνουμε μια τομή στο πρόβλημα «βάλτος» σε μια σχέση θα δούμε ότι το πρόβλημα προκύπτει, εν μέρει, κι από το γεγονός ότι η εξέλιξη της κοινωνίας του δυτικού κόσμου έχει γίνει με τρόπο ώστε να θεωρεί ότι οτιδήποτε άλλο εκτός της μονογαμίας είναι κατακριτέο. Δεν επιχειρώ να κρίνω την ορθότητα ή το βάσιμο της άποψης αυτής επ’ ουδενί, αλλά κανείς δεν μπορεί με πάσα βεβαιότητα να ισχυριστεί πως ο άνθρωπος μπορεί εύκολα να συμπορευτεί με ένα σύντροφο για 40 χρόνια χωρίς, ανά διαστήματα, να αναζητήσει κάτι διαφορετικό. Μπορείς; Ίσως γι’αυτό το λόγο τα τελευταία χρόνια πλανάται στον αέρα μια νέα έννοια, η οποία ίσως, για κάποια ζευγάρια να είναι αυτό το κάτι που χρειάζεται η σχέση τους για να αναζωπυρωθεί.

Θα έδινες στο σύντροφό σου ένα cheat pass; Ένα τι; Σκέψου μια κάρτα με την οποία ο σύντροφό σου θα είχε τη δυνατότητα για μια νύχτα να βγει με άλλο άτομο, με τη συγκατάθεσή σου, δηλαδή στα φανερά. Η κάρτα αυτή δίνει τη δυνατότητα να περάσεις μια νύχτα με ένα άλλο άτομο ερωτικού ενδιαφέροντος και θα μπορούσε να είναι κάτι απλό από το να πας για ένα ποτό ή ακόμη και να συναντήσεις κάποιον και να κάνετε έρωτα. Το ενδιαφέρον αυτής της δυνατότητας που δίνεις στη σχέση σου είναι πως δε θα κάνει κάτι πίσω από την πλάτη σου, γιατί θα είναι όλα out there in the open. Φυσικά, για να μπορεί αυτό να είναι εξισορροπημένο, θα πρέπει αυτό το ελεύθερο να δίδεται και στους δύο εξίσου. Το cheat pass κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια καθ΄ότι θεωρείται ένας τρόπος να αποσυμφορήσεις τη σχέση και να δώσεις χώρο στο σύντροφό σου να αναζητήσει σημασία από άτομα άλλα, χωρίς όμως να δημιουργεί ενοχές ή μυστικότητα.

Πριν απορρίψεις εντελώς την ιδέα αξίζει να την εξετάσουμε μέσα από μια διαφορετική οπτική, μια οπτική που μας αναγκάζει να διευρύνουμε λίγο τον ορίζοντά μας και να βγούμε λίγο από την πεπατημένη. Βάσει ερευνών, οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν τους ανθρώπους σε εξωσυζυγικές περιπέτειες είναι η ερωτική προσοχή που λαμβάνουν από άτομο έξω από τη σχέση τους που τους κάνει να νιώθουν γοητευμένοι, η μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα εντός της σχέσης και η αίσθηση του καινούργιου, ανεξερεύνητου. Το cheat pass ουσιαστικά σου επιτρέπει να εξουδετερώσεις αυτές τις απειλές πιο ελεγχόμενα.

Βέβαια η χρήση του απαιτεί μια πολύ ισορροπημένη σχέση, η οποία να μπορεί να απορροφήσει τυχόν κραδασμούς και μια κατανόηση και από τους δύο ότι αυτό το πράγμα λειτουργεί εντός πολύ συγκεκριμένου πλαισίου και ορίων. Το cheat pass δεν είναι απλώς μια ευκαιρία να ξενοκοιμάστε με τις ευλογίες του έταιρου ήμισυ ,γιατί κανείς σας δε θέλει να αντιμετωπίσει την κατάσταση στη σχέση σας ή την πιθανότητα διαζυγίου. Τουναντίον αυτό είναι εργαλείο διάσωσης της σχέσης κι όχι διάλυσής της, τα όρια όμως αυτά είναι λεπτά και το μόνο σίγουρο πως αυτό το πάσο θα τα σπρώξει ακόμη περισσότερο.

Ως κοινωνία μας δόθηκαν ένα σωρό κανόνες για το τι σημαίνει αγάπη, συμβίωση, γάμος. Οι εποχές όμως έχουν σαφέστατα αλλάξει και μαζί τους έχουν αλλάξει κι οι ανθρώπινες ανάγκες. Ίσως υπάρχουν άλλα καλύτερα εργαλεία, τα οποία μπορεί ένα ζευγάρι να χρησιμοποιήσει για να σώσει τη σχέση του. Ναι, σαφέστατα! Δεν υπάρχει όμως απολύτως τίποτα κακό στο να είσαι ανοιχτόμυαλος να συζητήσεις εναλλακτικές οι οποίες ίσως σε τρομάζουν.

Συντάκτης: Εύη Πηλαβάκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.