paul210

Υπάρχει το σκέτο σεξ, υπάρχει και το σεξ μετά μουσικής. Θέλω να φανταστείς το εξής σκηνικό. Χαμηλός, ανεπαίσθητος, φωτισμός∙ τόσο όσο να σχηματίζονται στο τοίχο σκιές, στην αρχή δύο σκιές και στη συνέχεια οι σκιές αυτές να ενώνονται, η μία να καταλαμβάνει χώρο στην άλλη χωρίς όμως να οριοθετούνται -πλέκονται δίχως να ξεχωρίζεις πού ξεκινά η μία και πού τελειώνει η άλλη, σαν αφηρημένη τέχνη.

Η σκιά αυτή κινείται αργά αλλά ρυθμικά, στο ρυθμό μιας ερωτικής μπαλάντας, σαν να χορεύει τον πιο ερωτικό χορό που έχεις δει ποτέ. Ο ρυθμός αλλάζει, οι ανάσες αυξάνονται, καθώς ο ρυθμός της μουσικής ανεβαίνει στο ρεφρέν, μέχρι την κλιμάκωση. Θεατές στην πιο ερωτική κινηματογραφική σκηνή, μια σκηνή που μοιάζει βγαλμένη απ’ την ταινία Ghost με τους Patrick Swayze και Demi Moore. Τώρα πες αλήθεια, θα μπορούσες να φανταστείς αυτή τη σκηνή χωρίς μουσική να την τυλίγει, να την ανυψώνει, να την εκτοξεύει;

Η μουσική υπόκρουση στο σεξ είναι κάτι σαν τη σάλτσα σε ένα, κατά τα άλλα αδιάφορα στεγνό, φαγητό. Υπάρχει μουσική η οποία στις ερωτικές συνευρέσεις λειτουργεί σαν μια μπουκάλα καλό κρασί που συνοδεύει μια ενδιαφέρουσα επιλογή τυριών κι αλλαντικών. Η υπόκρουση στην οποία αναφερόμαστε δεν είναι σίγουρα για ένα γρήγορο στα κλεφτά, αφορά εκείνο το σεξ όπου οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, αυτό που έχει χολιγουντιανό αέρα. Η μουσική κοπάζει τον γύρω θόρυβο, βάζει τις σκέψεις και την υπερανάλυση στο αθόρυβο.

Για όλους τους γκουρού του σεξ ανά την υφήλιο, που πιστεύουν ότι αυτά είναι ρομαντικές σαχλαμάρες και το σεξ θα πρέπει να παραμένει απλό, ένα έχω να πω·η μουσική απελευθερώνει την ίδια χημική ουσία που απελευθερώνεται και κατά τη διάρκεια του σεξ, δηλαδή την ντοπαμίνη. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η ντοπαμίνη ονομάζεται “the feel good hormone”.  Φανταστείτε τώρα να συνδυάσετε αντί για μία, δύο δραστηριότητες που απελευθερώνουν ντοπαμίνη. Έκρηξη! Κι ακριβώς αυτού του είδους τις εκρήξεις έχουμε ανάγκη.

Υπάρχουν άνθρωποι που δηλώνουν ότι όχι μόνο δυσκολεύονται να χαλαρώσουν κατά τη διάρκεια του σεξ, αλλά κάνουν επίσης τις πιο περίεργες σκέψεις, όπως: «Μήπως άφησα ανοιχτό τον θερμοσίφωνα;» ή «Σαν να πάχυνα λίγο, λες να το προσέξει;». Σκέψεις που σου αφαιρούν το δικαίωμα να ‘σαι εκεί στη στιγμή, άρα δεν μπορείς και να την απολαύσεις. Η ουσία στο σεξ είναι να μην υπάρχει καμία εγκεφαλική ή λογική επεξεργασία εκείνη τη στιγμή, παρά μόνο συναισθηματική κι ερωτική διάθεση.

Πώς, όμως, απομονώνεις το στρες και το άγχος της καθημερινότητας; Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει κουμπάκι που να το πατάς και να μπαίνεις άμεσα σε κατάλληλη διάθεση, sex mode: on. Εδώ, λοιπόν, μια καλή μουσική playlist είναι ικανή να προκαλέσει ερωτική διέγερση, αυτή που νιώθεις καθώς το τρενάκι ανεβαίνει αργά και βασανιστικά τη μεγάλη καμπή σε ένα τεράστιο roller coaster ενώ εσύ παρακαλάς να ξεκινήσει την κάθοδο γιατί δεν αντέχεις την αγωνία.

Η επιλογή της μουσικής θέλει, όμως, προσοχή. Τα τσιφτετέλια, ας πούμε, ίσως και να μην είναι το κατάλληλο είδος για να δημιουργήσει ερωτική ατμόσφαιρα, όπως ούτε κι η heavy metal -αν και περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Η μουσική υπόκρουση θα πρέπει να ‘χει τέτοιο τέμπο ώστε να δίνει ρυθμό, να επιτρέπει τον συγχρονισμό των εραστών. Οποιοδήποτε είδος μουσικής κι αν επιλέξεις, θα πρέπει να λειτουργεί ως ερέθισμα, να στέλνει εντολή στον εγκέφαλο ότι τώρα είναι η ώρα που δημιουργείται μια πύλη στον χωροχρόνο, μια ιδιαίτερη στιγμή που ξεφεύγει απ’ τα όρια του ρεαλισμού, μια στιγμή που αφήνει  έξω οποιεσδήποτε αναστολές κι επιτρέπει τη συντέλεση μιας ιεροτελεστίας που μόνο σκοπό έχει την κλιμάκωση.

Ένας φίλος σε κάποια φάση μου εκμυστηρεύτηκε ένα πείραμα που διεξήγαγε στη φίλη του. Κάθε φορά που έκαναν σεξ, συμπεριελάμβανε στις μουσικές τους επιλογές ένα συγκεκριμένο τραγούδι με την ελπίδα ότι κάθε φορά που θα το άκουγε η φίλη του, ακόμα και σε συνθήκες άσχετες με ερωτικό σκηνικό, θα το συνέδεε με το σεξ. Η αλήθεια είναι ότι το πείραμα του απέτυχε παταγωδώς, αλλά η προσπάθειά του βασίζεται σε μια θεωρία η οποία έχει ερευνηθεί αρκετά, δηλαδή τη σύνδεση μεταξύ συγκεκριμένης συμπεριφοράς με ένα φαινομενικά ουδέτερο έναυσμα. Κάπως έτσι, λοιπόν, μπορεί να λειτουργήσει κι η μουσική στο σεξ.

Κι αν στην τελική, ανάμεσα στην προσεγμένη σου playlist χωθεί σφήνα και κάποιο άκυρο τραγούδι, που ίσως δε θα έπρεπε να παίζει εκείνη τη στιγμή, δες το αλλιώς. Ίσως αυτό να αποτελέσει ευκαιρία για γέλιο και μελλοντικά πειράγματα.

Συντάκτης: Εύη Πηλαβάκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!